دولت روسیه در چارچوب برنامه واکسیناسیون علیه بیماری کووید-۱۹، روز شنبه ۵ دسامبر (۱۵ آذر) تزریق واکسن به افراد در معرض خطر ویروس را در شماری از کلینیکهای خود در مسکو آغاز کرد.
این واکسن که «اسپوتنیک ۵» (Sputnik V) نام دارد در ماه اوت به ثبت رسیده است و تولیدکنندگاناش میگویند با ۹۵ درصد کارآیی، عوارض جانبی بزرگی را در بر ندارد. هرچند هنوز این واکسن در مرحله سوم تست است و آزمایش گسترده آن روی ۴۰ هزار داوطلب در حال انجام است.
ولادمیر پوتین رئیس جمهور روسیه چهارشنبه هفته گذشته دستور آغاز استفاده از این واکسن را صادر کرده بود.
هزاران تن از شهروندان روسی برای دریافت دو مرحله تزریق واکسن در این آخر هفته ثبتنام کردهاند، با این حال مشخص نیست روسیه تا چه حد بتوان جوابگوی نیاز تولید باشد.
تولیدکنندگان واکسن گفتهاند انتظار دارند بتوانند تا پایان سال جاری میلادی، بیست روز دیگر، دو میلیون دوز واکسن را روانه بازار کنند.
توزیع عمومی واکسن ساخت روسیه در شرایطی انجام میشود که برخی از محققان ابراز نگرانی کردهاند مسکو ممکن است اعتبار ملی را مقدم بر ایمنی قرار داده باشد. پیشتر سازمان جهانی بهداشت و کشورهایی از جمله آلمان نیز درباره رعایت کلیه دستورالعملهای تعیین شده برای تولید واکسنی ایمن در برابر ویروس کرونا توسط روسیه ابراز تردید کرده بودند.
در مقابل میخائیل موراشکو، وزیر بهداشت روسیه، نگرانیها درباره ایمنی این واکسن را «بیاساس» عنوان کرده بود.
عرضه واکسن ساخت روسیه در حالی شروع شده است که بریتانیا و آمریکا نیز در حال آمادهسازی برای توزیع واکسن هستند.
هشدار سازمان جهانی بهداشت
همزمان با انتشار خبرهای مربوط به آغاز واکسیناسیون ضد بیماری کووید-۱۹، سازمان جهانی بهداشت نسبت به دست کم گرفتن دستورالعملهای بهداشتی هشدار داده است.
مایک ریان کارشناس این سازمان با اشاره به اینکه واکسن موارد ابتلای کووید-۱۹ را به صفر نخواهد رساند، از همگان خواست به عمل به توصیههای بهداشتی ادامه دهند.
وی افزود: «واکسیناسیون یک ابزار بزرگ است، ابزاری بزرگ و قدرتمند در کنار ابزارهایی که هماکنون در اختیار داریم. اما این ابزار به تنهایی نخواهد توانست از عهده تمام کار بربیاید.»
پیشتر در روز جمعه تدروس آدهانوم، دبیر کل سازمان جهانی بهداشت، گفته بود «میتوان پروسه پایان همهگیری را آغاز شده فرض کرد». هر چند وی اضافه کرده بود که ویروس همچنین فشار سنگینی را روی بیمارستانها وارد خواهد آورد.
تا کنون بیش از ۶۶ میلیون نفر در جهان به ویروس کرونا آلوده شدهاند که از این میان دستکم ۱.۵ میلیون نفر جان خود را از دست دادهاند.