مدارس در طبیعت در سوئد کودکان زیر هفت سال را به دل کوه و دشت و دمن میبرند تا آنها از ابتدا با زندگی در طبیعت خو بگیرند و مهارتهای مختلف را بیاموزند.
مدارس طبیعت در سوئد کودکان زیر هفت سال را به دل کوه و دشت و دمن میبرند تا آنها از ابتدا با زندگی در طبیعت خو بگیرند و مهارتهای مختلف را بیاموزند.
مدارس I Ur Och Skur که به معنای «باران یا درخشش» است، بیشتر بر آموزش در فضای باز تاکید دارند.
مدیران این مدارس بر این باورند که محیط طبیعی یادگیری را با استفاده از هر پنج حواس تشویق میکند، بیش از شنیدن و دیدن صرف در کلاس درس.
این مدارس طبیعتمحور سال ۱۹۸۵ در سوئد آغاز به کار کردند و اکنون «یادگیری مبتنی بر تجربه برای سبک زندگی پایدار» را در ۲۰۰ مدرسه در سراسر کشور ارائه میدهند.
تنها در این مدرسه طبیعت که در شهر هاندن سوئد واقع شده ۳۰۰ دانشآموز در فهرست انتظار برای شرکت در دورههای آموزشی هستند. این مساله نشان میدهد که خانوادههای زیادی از این سیستم آموزشی استقبال کردهاند.
اِما ویکینگ، که در ۲۵ سال گذشته در این مدارس تدریس می کرده، به اسوشیتدپرس میگوید: «برای بچهها خیلی آسانتر است که از نزدیک ببینند چگونه میتوان با آتش کار کرد، چگونه آتش روشن میشود. در طبیعت میتوان حتی به آنها نحوه خاموش کردن آتش را آموخت و پخت و پزهای ساده روی آن را.»
«تئوری درس نمیدهیم، آموزش عملیاتی است»
به گفته او «وقتی موضوع شمارش اعداد یا تقسیم در میان باشد، ما تئوری درس نمیدهیم. میوهها را میشماریم. بچهها را میشماریم. همهچیز اینجا عملیاتی است. بچهها میآموزند که چطور جورابشان را خودشان به پا کنند. چطور مراقب خود و دیگران باشند. چطور کولهپشتیشان را مرتب کنند. چه چیزی داخل آن قرار دهند و چه هنگام بطری آبشان را در بیاورند.»
گروهی از کودکان دو، سه ساله در ۶ هفته گذشته مشغول مطالعه آتش بودهاند. آنها دراین دوره علاوه بر حضور در طبیعت، مهارتهای دیگری نیز میآموزند از جمله با یکدیگر بودن، آماده کردن وسایل و مراقبت از خود و دیگران.
پخت و پز پنکیک در کنار بچهها در دل طبیعت
اِما ویکینگ میافزاید: «بچهها از اینکه میتوانند در دل طبیعت باشند و روی آتش برای خودشان کلوچه و پنکیک درست کنند، خوشحال هستند. آنها در کنار یکدیگر چیزهایی را آماده میکنند و آنها را برابر بین یکدیگر تقسیم میکنند. مانند پنکیکهای پخته شده امروز.»
آندرس شپانسکی، مشاور ارشد آموزش در فضای باز میگوید: «یادگیری در فضای باز سطح استرس را کاهش داده و در عین حال بر تمرکز بچهها میافزاید.»
کاهش استرس با بودن در طبیعت
او میگوید: «در این شکل از آموزش سطح کورتیزول پایین آمده و سطح سروتونین بالا میرود. کورتیزول هورمون استرس است، اگر مدتی از زمانتان را در محیطهای سبز سپری کنید، سطح استرستان پایین آمده و تمرکزتان بیشتر خواهد شد.»
شپانسکی بر این باور است که «مقطع تحصیلی پیش دبستانی در کشورهایی مانند سوئد برای آموزش در فضای باز بهتر است.»
او در عین حال تاکید دارد که «یادگیری در فضای باز باید به یک عادت برای همه سطوح در مدارس تبدیل شود.»
در این روش آموزشی علاوه بر تاکید بر حضور در طبیعت و تجربه آن، به کودکان آموزش داده میشود که چگونه مسئولیت خود و دوستان خود را بر عهده بگیرند. کودکانی که در این مدارس جنگلی در سوئد درس میخوانند، ساعات زیادی از روز را در فضای باز میگذرانند.