شهروندان اسلواکی هر ساله برای نمایش ضدیت خود با فاشیسم راهپیمایی برگزار می کنند. پانزدهم مارس نیز شهروندان براتیسلاوا، پایتخت اسلواکی به خیابان ها آمدند.
یکی از شرکت کنندگان در این راهپیمایی مارتینا ماژرنیکووای دانشجو است. او می گوید: «امروز، نازیهای اسلواکی و اروپا تلاش می کنند وارد سیاست شوند. از آنجایی که مردم هنگام بحران و شکست سیاست ها گزینه دیگری ندارند، به سوی نئونازیها گرایش پیدا می کنند. ما همچنین به دلیل ماریان کوتلبا اینجاییم. او بعنوان فرماندار بانسکا بیستریتسا انتخاب شد. او قبلا نئونازی و فاشیست بود و اینجا آمده ایم که بگوییم از این وضعیت راضی نیستیم. ما خواهان شکیبایی و اغماضیم و نه تنفر.»
ماریان کوتلبا، رییس حزب «حزب مردمی اسلواکی ما» در شهر نیترا، در صد کیلومتری پایتخت، مراسمی برگزار کرده است. او در این روز اولین استقلال اسلواکی در سال ۱۹۳۹ توسط یوزف تیسوی طرفدار هیتلر را جشن می گیرد.
حضور خبرنگار یورونیوز، باعث سوء ظن شرکت کنندگان و سخنران گردید و فقط یکی از نمایندگان محلی حزب، حاضر به صحبت می شود.
یان کتسکتس، رییس «حزب مردمی اسلواکی ما» در منطقه نیترا می گوید: «ما می خواهیم از مردم اسلواکی حمایت کنیم و باعث شکوفایی ارزش های سنتی اسلواک شویم و قوانینی به تصویب برسانیم که مطلوب اسلواکی ها باشد.»
ماریان کوتلبا درخواست های مکرر خبرنگار یورونیوز برای گفتگو را رد می کند. اطرافیان او می گویند که رسانه ها، اغلب چهره بدی از او ترسیم می کنند.
کوتلبا قبلا رهبر یک گروه کوچک راست افراطی بود که منحل شد. تشکل کنونی او، «حزب مردمی اسلواکی ما»، با اینکه سعی می کند از قانون پیروی کند، ولی به دلیل شعارهای خشونت بار علیه آنچه «دشمنان ملت» می خواند، شناخته شده است، برای مثال، آنها از جامعه کولی ها با نام «انگل های کولی» یاد می کنند.
ماریان کوتلبا با آنکه چندین بار با نیروهای پلیس درگیر و دستگیر شده است، اما هیچوقت متهم نشده است. او لحن سخنان خود را تغییر داده است و خود را مدافع یک دولت عادل و شهروندان محترم می داند. در نتیجه در انتخابات منطقه ای نوامبر سال گذشته، کوتلبا ۵۵ درصد آرا را، در منطقه مهم مرکزی برانسکا بیستریتسا بدست آورد.
یکی از هواداران نادر کوتلبا که گفتگو با یورونیوز را پذیرفت معتقد است که این انتخاب نشانگر اعتراض علیه سیاستمداران فاسد بود. پاول سدیوی، مجری رادیو می گوید: «طی ۲۵ سال اخیر و از زمان انقلاب، هیچ چیز در اسلوواکی تغییر نکرده است. بدترین چیز این است که سیاستمداران همواره می دزدند. سیاستمدارانی هستند که بدون هیچگونه محدودیت، دارایی های کشور را می دزدند. نظام قضایی از هم پاشیده است و دستمان به جایی نمی رسد. باید اعتراض خود را نشان دهیم و بگوییم کافی است.»
این نوع طرز فکر در نتیجه رکود اقتصادی و تورم در جایی که بیکاری به هجده درصد رسیده است، طرفدار بسیاری دارد.
«گراند پاور» یکی از نادر کارخانه هایی است که در حال رشد و توسعه است. در این کارخانه اسلحه تولید می شود و به گفته مدیر عامل، تولیدات او برای اهداف ورزشی و امنیت شخصی است.
یاروسلاو کوراتسینا، عضو و بنیانگذار سابق حزب سوسیال دموکرات، امروز از ماریان کوتلبا حمایت می کند. به گفته او، کوتلبا تنها فردی است که علیه فساد سیاستمداران مبارزه می کند و خواهان خروج اسلواکی از منطقه یورو است.
یاروسلاو کوراتسینا، مدیرعامل «گراند پاور» می گوید: «اقتصاد اسلواکی از زمانی که وارد اتحادیه اروپا شده است، در وضعیت بسیار بدی است. بویژه در نتیجه به اجرا گذاشتن قوانین اروپایی که باعث از بین رفتن صنایع غذایی در کشور شده است. پس از وارد شدن به اتحادیه اروپا، سیاست در پیش گرفته، از بین بردن شرکت های اسلواکی بود، اکثر آنها در دست شرکت های خارجی افتادند که از دستمزد پایین در اسلواکی سوء استفاده می کنند.»
دیگر هدف ماریان کوتلبا و طرفداران او، جامعه کولی ها است که تعدادشان در بانسکا بیستریتسا بسیار زیاد است. دو سوم اعضای این جامعه بیکارند و اغلب، متهم به زندگی با خرج دیگر شهروندان می شوند.
محل زندگی میلوتا، یکی از اعضای جامعه کولی، تهدید به تخریب شده است. ولی برای او خطرهای جدی تری از سخنان ماریان کوتلبا وجود دارد.
میلوتا زاسلاووا می گوید: «برای من کوتلبا یک فرد عادی است و ایده های او خوب است. او فقط می خواهد که اینجا قانون حاکم باشد و مردم کار پیدا کنند و کودکان به مدرسه بروند، همین. اگر او برایمان کار پیدا کند ما خیلی هم خوشحال می شویم. اهالی اینجا از کمک هزینه رفاه اجتماعی استفاده می کنند، آنها دنبال کارند. پس از اینکه آنها برای انجام مصاحبه کاری حاضر می شوند، به محض دیدنشان آنها را رد می کنند زیرا کولی هستند. ما سعی می کنیم ولی موفق نمی شویم.»
دستاوردهای آینده ماریان کوتلبا در مقام فرماندار، یک آزمایش سیاسی برای «حزب مردمی اسلواکی ما» خواهد بود.
به گفته یک تحلیلگر سیاسی، کوتلبا که درانتخابات ریاست جمهوری امسال شرکت نمی کند، می تواند در انتخابات مجلس که در سال ۲۰۱۶ میلادی برگزار می شود به موفقیت دست یابد.
گریگوریج منسزنیکوف، تحلیلگر سیاسی، رییس موسسه روابط عمومی می گوید: «امروز آنها به آستانه پنج درصد رای نزدیک می شوند، ولی هنوز زیر این سطحند. اگر وضعیت در مواردی چون کلی ها و توسعه منطقه ای بدتر شود، به نظرم در انتخابات آینده این حزب در پارلمان حضور خواهد یافت.»
حزب ماریان کوتلبا تصمیم گرفته است در انتخابات آینده اروپایی شرکت کند و هیچ ابهامی در برنامه آنها وجود ندارد.
ماریان کوتلبا هنگام یک سخنرانی می گوید: «هیتلر آن کارهایی را که اتحادیه اروپا انجام می دهد، نکرد. در آن زمان، پرچم آلمان بر روی همه ساختمان های دولتی اسلواکی وجود نداشت. نگاه کنید، امروز اسلواکی شبیه چه شده است. بر سر هر ساختمان دولتی پارچه شرم بار اشغال آبی (اشاره به پرچم اتحادیه اروپا) برافراشته شده است. البته به جز در بانسکا بیستریتسا. می خواهیم برای بدست آوردن دوباره استقلال اسلواکی مبارزه کنیم. برای یک اسلواکی بهتر، اسلواکی خودمان.»