در برنامه این هفته سخن شما، دان پرسش خود را در زمینه شکل گیری دولتهای دموکراتیک در دنیای عرب مطرح کرده و پاسکال بونیفاس، مدیر موسسه روابط استراتژیک و بین الملل پاسخ داده است.
دان: آیا فکر میکنید اختلافات و درگیریهای مرتبط با بهار عرب به پدید آمدن دولتهایی دموکراتتر در این کشورها منجر خواهد شد؟
پاسکال بونیفاس:
«فکر میکنم باید شرایط کشورها را از یکدیگر تفکیک کرد. برای اینکه هر کشوری شرایط خاص خود را دارد.
در تونس، با یک انقلاب واقعی روبرو بودیم که به رغم تمام دگرگونیها به تدوین قانون اساسی جدیدی توسط مجلس موسسان انجامید. پس میتوان گفت تونس در مسیر مناسبی قرار گرفت.
در مصر، وضعیت فرق میکند. همزمان با یک انقلاب و یک کودتای نظامی روبرو هستیم و بنابراین بحث تقسیم قدرت بین نظامیان و مردم و همینطور نقش روز افزون اخوان المسلیمن در میان است. از سوی دیگر موضوع سلفیها که تهدیدی برای آزادی محسوب میشود مطرح است. بنابراین، در مصر وضعیت مبهمتر است یا دست کم میتوان اینگونه دریافت که مصریها کمتر توانستهاند تصویر روشنی از وضعیت خود ارایه دهند.
در لیبی، با وضعیت سومی روبرو هستیم که نشان از یک انقلاب نداشته و با جنگی داخلی همراه بوده که در آن کشورهای غربی نقش داشتهاند. بنابراین موضوع بحث، این بود که پس از جنگ داخلی آیا بین جناحهای مختلف آشتی برقرار خواهد شد یا پس از قذافی، آیا شیوه برخورد جریانهای مختلف در لیبی را می توان بهبود بخشید.
مسلما قدرتی که با دخالت نیروهای خارجی مستقر شده از ثبات کمتری برخوردار است تا قدرتی که از یک جنبش و حرکت مردمی ریشه گرفته است.
در سوریه، با وضعیت چهارمی روبرو هستیم. برای اینکه در حال حاضر سرکوب شدید مردم ادامه دارد و حتی تشدید شده است. اما مردم هم مقاومت میکنند. به رغم سرکوب شدید، به اعتراض علیه بشار اسد ادامه میدهند و بر کناره گیری او تاکید دارند. بشار اسد فرصت شنیدن صدای مردم را از دست داد. او وعده اصلاحات میدهد اما به آن عمل نمیکند. در نهایت میتوان گفت که حکومت او محکوم به فنا است. مسلما زمان سقوط حکومت او مشخص نیست. یک هفته، یک ماه یا حتی بیشتر و همینطور معلوم نیست کناره گیری بشار اسد از قدرت به بهای کشته شدن چه تعدادی تمام خواهد شد. »
شما هم چنانچه پرسش یا نظری دارید میتوانید در تارنمای یورونیوز، صفحه سخن شما مطرح کنید.