از زندگی تجملی تا بیداری معنوی؛ اجرای تازهای از اثر هندل در سالزبورگ

نخستین اوراتوریوی هندل با نام «پیروزی وقت و بیداری» در فستیوال موسیقی کلاسیک سالزبورگ اتریش به اجرا در میآید. موضوع جشنوارهٔ امسال به شهر رُم اختصاص یافته است که زادگاه سیسیلیا بارتولی، خوانندهٔ متزو سوپرانو و کارگردان هنری این جشنواره است.
سسیلیا بارتولی خود دربارهٔ انگیزهٔ انتخاب و اجرای این اثر میگوید: «میخواستم هم به شهر خودم رُم، که شهر جاودانه است ادای دین کنم و هم به آهنگساز بزرگی نظیر هندل که خود در ۱۹ سالگی به رُم رفت و اوراتوریوی مشهورش را آنجا نوشت.»
او میافزاید: «با شنیدن این موسیقی تقریبا میتوان به احساس او هنگام رسیدن به رم پی برد. همهٔ جنبوجوش رُمِ پرشکوه با سبکهای هنری متفاوتش در این موسیقی موج میزند.»
این قطعهٔ پرشور در سال ۱۷۰۷ ساخته شد و نشاندهندهٔ بینشی ژرف از روان انسانی است. جیانلوکا کاپوآنو، رهبر ارکستر این اجرا نیز دربارهٔ احساسات موسیقایی این قطعه میگوید: «زبان موسیقی او پر از ظرافت است. هندل شکسپیر موسیقی است. او با ابزارهای موسیقاییاش هر احساسی را که بخواهید روی صحنه اجرایش کنید بیان میکند.»
اراتوریو در اصل نوعی کنسرتو است که عموما درونمایهای مذهبی دارد و گاه مانند اپرا روی صحنه میرود. در نخستین اوراتوریوی هندل، شخصیتهای تمثیلی «وقت» و «بیداری» (روشنضمیری) میکوشند تا «زیبایی» را قانع کنند که از «لذت» دست بردارد و به ارزشهای ماندگارتر رو کند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
سیسلیا بارتولی که خود نقش شرورانهٔ «لذت» را بازی میکند با اشاره به بخشی از متن آوازش میگوید: «زمان ناسپاس است، چون آنگاه که لازمش داریم در دسترسمان نیست.» او معتقد است که «تمام این اوراتوریو درسی است فلسفی دربارهٔ زیبایی، لذّت، واقعیت و زمان و این که در نهایت مهمترین چیز در زندگی کدام است.»
روبرت کارسن، طراح صحنهٔ این اثر دربارهٔ اهمیت اجرای آن در دوران معاصر میگوید: «این اثر، اثری است بسیار مهم. مردم دوران ما مدتهاست وسواس جوان ماندن و موفقیت دارند. بهنظرم باید هرکدام از ما راهی پیدا کنیم و بفهمیم که خودمان فارغ از نظر دیگران چه کسی خواهیم بود. این کار بسیار سختی است و این قطعه هم دربارهٔ همین موضوع است.»
پیام نهایی اوراتوریوی هندل از نظر بارتولی در واقع همان «دم را غنیمت شمردن» است، و او میافزاید که این یعنی: «لذت بردن از زندگی در عین همان کارهایی که هر روز میکنیم. چون در نهایت، عمر میگذرد و ما پیر میشویم. پس مسئله، واقعا لذت بردن از همین چیزهای کوچک است، نه لزوما از امور بزرگ. بهنظرم همین درست است و این لحظه لحظهٔ پربرکتی است.»
اوراتوریوی «پیروزی زمان و بیداری» اثر هندل بناست از ۴ تا ۱۷ اوت سال جاری در جشنواره سالزبورگ به اجرا درآید.