چهار دانشمند جوان از اسپانیا و آلمان آکنده از شور و هیجان وصف ناپذیر بخشی از ۵۸۰ پژوهشگر جوانی هستند که بخت دیدار با ۲۷ برنده جایزه نوبل را داشتهاند.
اما مارتینز رودریوگوز، پژوهشگر جوان اسپانیایی میگوید: «دیدن یک برنده جایزه نوبل هیجان انگیز است چه برسد به دیدار ۲۷ تن از آنها. اتفاقی که فکر میکنم هرگز پیش نمیآید.»
پژوهشگران جوان از سراسر دنیا در شصت و دومین گردهمایی نوبل در شهر لیندائو واقع در آلمان جمع شدند. این گردهمایی به موضوع فیزیک اختصاص دارد. هدف اصلی این رویداد فراهم ساختن امکان گفتگو بین نسلها و تشویق پژوهشگران جوان است.
اروین نِهِر، برنده جایزه نوبل در سال ۱۹۹۱ در رشته بیوفیزیک فعالیت دارد. او یکی از برندگانی است که یک هفته را با پژوهشگران جوان گذراند.
آندریا تام، دیگر پزوهشگر جوان از آلمان میگوید: «فکر میکنم پروفسور نِهِر آدم دلچسبی است و براحتی میتوان با او ارتباط برقرار کرد. او به تمام سوالات علمی و غیر علمی ما نظیر زندگی او بعنوان برنده نوبل پاسخ داد. جالبه که آدم بداند کسی تا این حد موفق بوده و اینکه برندگان نوبل آدمهای دلچسبیاند و به راحتی میتوان با آنها ارتباط برقرار کرد و بطور کاملا عادی میتوان با آنها صحبت کرد.»
این چهار دانشجو از سوی کمیسیون اروپا برای شرکت در گردهمایی لیندائو انتخاب شدند. آنها دارای بورس ماری کوریاند؛ بخشی از برنامه اتحادیه اروپا برای فراهم ساختن رقابت بین المللی در حوزه فعالیتهای پژوهشی.
کمک مالی اروپا این امکان را به دانیل راموس داد تا دو سال را در دانشگاه هاروارد صرف فعالیت پژوهشی کند. او از رویکردهای متفاوت اروپا و ایالات متحده آمریکا چنین میگوید: «در اروپا پروژههای تحقیقاتی وابسته به نتیجه آنهاست. پروژه شما باید دستاوری داشته باشد. و به همین دلیل مردم مایلند کمتر ریسک کنند. پروژه من هم مبتنی است بر آنچه علوم با ریسک بالا نامیده میشود. ممکن است پروژهام نتیجهای که دنبال آن هستم را نداشته باشد ولی من بتوانم به نتایج دیگری دست یابم. فروش چنین ایدههایی در اروپا و دریافت بودجه دولتی برای چنین پروژههایی دشوار است.»
در بخشی از این برنامه، شرکت کنندگان سوار بر قایق و در بستر دریاچه کنستانس سفری کوتاه به جزیره ماینو داشتند. طی سفر با شرکتهایی ارتباط داشتند که فعالیتشان تبدیل تحقیقات علمی به نوع کاربردی و قابل فروش به شرکتهای صنعتی است.
آندریا یکی از جوانترین شرکت کنندگان در این گردهمایی، مدرک دکترای خود را از مرکز تحقیقات سرن و در رشته فیزیک ذرات بنیادی دریافت کرده است. گرایش او فیزیک محض است و درباره آیندهاش چنین میگوید: «به لحاظ فنی من باید دکترایم را در پنج سال به پایان میرساندم و برای پست دکترا در جای دیگری اقدام میکردم. امیدوارم به سرن برگردم. برای اینکه آنجا مرکز فیزیک ذرات بنیادی است.»
آزمایشگاه سرن که به تحقیقات در زمینه فیزیک انرژیهای بالا میپردازد. یکی از موفقترین مراکز علمی اروپاست. اما زندگی به عنوان پژوهشگر چندان هم آسان نیست چراکه بسیاری از دانشمندان با کمترین کمک مالی زندگی میکنند. اما مارتینز رودریگوز در این زمینه گفت: «سالهای نخست برای یک پژوهشگر به سختی میگذرد برای اینکه واقعا نمیدانید پس از دو سال به چه نتیجهای میانجامد و آیا قراردادی خواهید داشت.»
گردهمایی لیندائو علاوه براین، عرصهای است برای موضوعات کلی. گردهم آیی با بحث علمی در زمینه چالش ذخیرهها و منابع انرژی به پایان میرسد و پژوهشگران جوان میتوانند سوالاتشان را بپرسند. دانیل هم که با علاقه کامل به موارد مطرحرا دنبال میکند میگوید: «فکر میکنم میتوانیم مساله منابع انرژی را حل کنیم. یک تغییر ایدئولوژیکی روی داده است. بهتر است بگویم مردم بیشتر آگاه شدهاند و دانشمندان بیشتر تشویق شدهاند تا روی این مساله کار کنند. پس مشکل قابل رفع است.
با توجه بهوابستگی شدید به واردات انرژیهای فسیلی، اروپا با شور و اشتیاق باید این موضوع را دنبال کند. برندگان جایزه نوبل که به لیندائو آمدهاند مسلما منبع بزرگی برای الهام هستند. هم اکنون زمان آن فرا رسیده تا پژوهشکران جوان مسیر جدید چالشهای علمی بعدی را بکاوند.