با نزدیک شدن زمان نشست بانک فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) که همه بی صبرانه منتظرش بودند، تنش در بازارهای جهانی و خاورمیانه و شمال آفریقا بیشتر شده
با نزدیک شدن زمان نشست بانک فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) که همه بی صبرانه منتظرش بودند، تنش در بازارهای جهانی و خاورمیانه و شمال آفریقا بیشتر شده است: قیمت ارز، کالا و سهام دستخوش تغییرات سریع شده است.
از آغاز سال جاری میلادی، جنت یلن، رییس بانک مرکزی آمریکا قول افزایش نرخ بهره را داده بود، اما این افزایش چند بار به تعویق افتاد و هر بار تعویق، تأثیری قابل ملاحظه بر بازارها داشت. اکنون که زمان کوتاهی تا تصمیمگیری نهایی مانده است، تصمیمی که می تواند وضعیت بازارها را دگرگون کند، چندین سؤال درباره گزینه های بانک مرکزی آمریکا مطرح است. این نشست قرار است روزهای ۱۵ و ۱۶ دسامبر برگزار شود.
وضعیت آشفته بازارهای سهام، ارز و کالا
عدم تصمیم گیری بانک مرکزی آمریکا در مورد تغییر نرخ بهره اصلی این نهاد، فشار زیادی را بر بازارهای ارز وارد کرده است. طی دو هفته گذشته قیمت دلار آمریکا نسبت به همه ارزهای سبد بین المللی ارزی سه درصد افت کرد. از طرف دیگر یوان چین هم هفته پیش به پایین ترین سطح خود طی ۴ سال ونیم گذشته رسید و طبق گفته بانک خلق چین ۱.۸ درصد از ارزش آن کم شد.
سقوط شاخص های سهام در بازارهای اروپا هم طی دو ماه گذشته چشمگیر بود: شاخص “داکس” بورس فرانکفورت سیر نزولی داشت و ۸.۲۴ واحد سقوط کرد. به همین ترتیب شاخص “فوتسی” بازار بورس لندن هم با افت ۶ درصدی روبرو شد. بازار بورس نیویورک هم روز جمعه گذشته ۱۱ دسامبر با وضعیت قرمز به کار خود پایان داد.
شاخص اس اند پی ۵۰۰ هم با افت ۳.۹۶ درصدی به پایین ترین سطح خود از اکتبر گذشته رسید. این سیر نزولی شامل شاخص “داو جونز” بازار بورس نیویورک هم شد و این شاخص با سقوط ۳.۴۶ درصدی روبرو شد که پایین ترین میزان از نوامبر گذشته است.
اوضاع در بازارهای کالا هم چندان دلگرم کننده نبود. سقوط قیمت طلای سیاه به پایین ترین حد خود طی هفت سال گذشته رسید: قیمت هر بشکه نفت برنت ۵ درصد و هر بشکه نفت وست تگزاس اینترمدییت هم ۲.۸ درصد افت داشتند.
سقوط قیمت طلای سیاه سبب آشفتگی بازارهای خاورمیانه شد. ارزش سهام بورس های دبی و ابوظبی به ترتیب ۱۰.۰۱ و ۵.۵۴ درصد سقوط کردند. شاخص سهام در بازار بورس عربستان سعودی هم با افت ۶.۵۷ درصدی روبرو شد و در بازار بورس کویت هم وضع به همین منوال بود.
تحلیلگران معتقدند که علاوه بر سیر نزولی قیمت نفت، تعلیق در تصمیمگیری بانک مرکزی آمریکا هم باعث آشفتگی کنونی بازارهای سرمایه و بورس در سراسر جهان و در کشورهای عربی خاورمیانه و شمال آفریقا شده است.
برای بحث درباره روند بازارها، طبق روال برنامه با نورالدین الحموری کارشناس بازارهای مالی از ابوظبی گفتگو می کنیم.
یورونیوز: با قیمت ارز شروع کنیم. دیدیم که قیمت دلار آمریکا نسبت به سایر ارزهای سبد بین المللی ارزی به جز یوان چین کاهش یافت. پایین بودن قیمت یوان چه نتایجی خواهد داشت؟
نورالدین الحموری: «کاهش قیمت یوان ممکن است به شکل غیرمستقیم پیامی باشد به بانک مرکزی آمریکا که نرخ بهره را این هفته افزایش ندهد. چین ممکن است با سرعت بیشتری نرخ ارزش را کاهش دهد تا توان رقابت کالا هایش را بیشتر و فزونی صادرات بر وارداتش (مازاد مبادلات تجاریش) را که اخیرا کمتر شده است، تقویت کند. علاوه بر این می خواهم به این نکته هم اشاره کنم که ین ژاپن که در هفته های گذشته زیاد در باره اش صحبت کردیم هنوز برای سرمایه گذاری ارز مطمئنی است. نسبت دلار آمریکا به ین ژاپن کاهش عمده ای داشت و تقریبا به ۱۲۰ رسید که برای ین ژاپن وضعیتی مطلوب است.»
یورونیوز: هفته پیش قیمت نفت کاهش شدید داشت و همین طور قیمت سهام. نشست بانک مرکزی آمریکا چه تأثیری بر قیمتها در بازار کالا و سهام خواهد داشت؟
نورالدین الحموری: «همان طور که در طول سال دیدیم هر بار زمان نشست فدرال رزرو نزدیک می شود قیمتها در بازار افت می کند. چون هر بار این انتظار وجود دارد که نرخ بهره افزایش یابد، قیمت سهام و کالا در بازار افت می کند و دیدیم که چطور قیمت نفت و اوراق قرضه و حتی دلار کاهش پیدا کرد که نشان می دهد سرمایه داران می خواهند دارایی هایشان را به پول تبدیل کنند و تا موقعی که تصمیم بانک مرکزی آمریکا معلوم نشده از بازارها دور بمانند.»
یورونیوز: بازارهای سهام در خاورمیانه دستخوش افت قیمت سراسری شد و البته نقش قیمت نفت در این میان مهم است اما آیا عوامل دیگری هم وجود دارد؟
نورالدین الحموری: «یکی از دلایلش البته قیمت نفت است. قیمت نفت خام برنت که امسال زیر چهل دلار نرفته بود، از چهل دلار کم تر شد. علاوه بر این اعلام مالیات های افزوده بر ارزش در منطقه تأثیر مهمی بر قیمت سهام گذاشت. کاهش ارزش سهام بین المللی هم بر قیمت هم انواع سهام در بازارهای خاورمیانه و شمال آفریقا سنگینی کرد و همین طور نگرانی ها درباره افزایش احتمالی نرخ بهره در آمریکا.»
یورونیوز: بر اساس ارقام منتشر شده در باره اقتصاد آمریکا بانک مرکزی این کشور امروز چه گزینه هایی دارد؟ شما انتظار دارید که این بانک چه سیاستی را اعمال کند؟
نورالدین الحموری: «سه سناریو ممکن است. اول این که بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را ۲۵ واحد پایه بالا ببرد و درباره افزایش های بعدی لحن ملایمی داشته باشد، مثلا شاید بانک مرکزی بگوید که پیش از اقدام به افزایش مجدد یا حتی کاهش نرخ بهره، مدت درازی صبر خواهد کرد که اثر این افزایش نرخ اول را بسنجد. از نظر ما این محتملترین گزینه است که در استحکام وضع دلار تأثیری نخواهد داشت حتی اگر نرخ بهره را افزایش دهند. سناریوی دوم ادامه سیاست فعلی و به تأخیر انداختن دوباره افزایش بهره است. اما این باعث خواهد شد که مردم حرف های بانک مرکزی را کم تر باور کنند و فکر می کنم که فدرال رزرو مایل باشد از چنین وضعیتی پرهیز کند. سناریوی سوم که احتمالش کم است این است بانک مرکزی نرخ بهره را بسیار بالا ببرد و اعلام کند که مایل است در آینده هم نرخ بهره اش را بازهم افزایش دهد. در این صورت قیمت دلار در همه جا زیادتر خواهد شد. اما بانک مرکزی آمریکا خواهان قیمت بالای دلار نیست.»