در این قسمت از برنامه اقتصاد واقعی، به موضوع رفت و آمد شهروندان در سطح اتحادیه اروپا، و داد و ستدهای کشورهای عضو با جدیدترین و شرقی ترین اعضای این اتحادیه پرداخته شده است.
طی بیست سال اخیر، تمایل به داشتن آزادی های بیشتر برای استفاده از مزایای بازار مشترک اروپا رو به فزونی گذاشته است چراکه اصول اولیه بازار مشترک اروپا که تلاش برای تولید سرمایه و ثروت در این قاره بود، نه تنها برای فعالان عرصه اقتصادی بلکه برای همه شهروندان نیز ثمربخش بوده است.
بازار مشترک اروپا به دنبال کاستن از موانع است و آزادی رفت و آمد شهروندان در سطح اتحادیه را تضمین می کند. ۲.۸ درصد از شهروندان اروپا هم اکنون به دیگر کشورهای عضو این اتحادیه مهاجرت کرده اند. اکثر این مهاجران در سن مناسب کارند و درصد بسیار کمی از آنها مثل دانشجویان و بازنشستگان، غیر فعال محسوب می شوند.
بازار مشترک همچنین به معنی آزادی نقل و انتقال کالاها، خدمات و سرمایه ها است و باعث شده که در مجموع تولید ناخالص داخلی اروپا افزایش یابد. این آزادی ها و عدم وجود موانع، باعث افزایش میزان صادرات و سرمایه گذاری مستقیم خارجی شده و سطح رقابتها را افزایش داده است. چراکه به این ترتیب بازاری با ۵۰۰ میلیون مصرف کننده برای بخش های اقتصادی فراهم شده است.
به این ترتیب، در اروپا بزرگترین بلوک تجارت آزاد در جهان ایجاد شده که ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص داده است. این آزادی ها کمک کرده تا شرکتهایی اروپایی در رقابتی جهانی شرکت کنند و بتوانند به استخدام نیروی کار ماهر از سراسر اروپا بپردازند. اما هنوز هم مشکلاتی مانند موانع اداری و اجرایی در روند کار بازار مشترک مشاهده می شود.
مهاجرت شهروندان اروپا، فرصت یا تهدید
در زمانی که وضعیت سختی بر اقتصاد اروپا می گذرد، بحث های داغی درباره بیش از ۱۴ میلیون مهاجر اروپایی مطرح می شود که برای یافتن شغل و یا برای کسب مزایای بیشتر در زندگی، دست به مهاجرت زده اند.
صحبتها عموما درباره مهاجران رومانی و بلغاری است که بیشتر در ایتالیا، اسپانیا، آلمان زندگی می کنند و ۵ درصدشان نیز به بریتانیا نقل مکان کرده اند و موضوع مهاجرت این افراد، در بریتانیا بیش از دیگر کشورها داغ است.
بر اساس اعلام دولت بریتانیا، شمار مهاجران از ۱۴۹ هزار نفر در سال ۲۰۱۲ میلادی به ۲۰۹ هزار نفر در سال ۲۰۱۳ افزایش یافته است. آندره داوتچو یکی از این مهاجران است. او بسیار ماهر است و سابقه فعالیتهای بین المللی بسیاری دارد. او هم اکنون در دو دفتر در شهرهای آمستردام و لندن مشغول به کار است و پیش از این نیز در ایالات متحده آمریکا کار می کرده است. او اهل بلغارستان است یعنی کشوری که همراه با رومانی اغلب به عنوان کشورهایی به شمار می روند که در آن مهاجران به دنبال سودهای حاصل از مهاجرت هستند.
او می گوید: «فکر می کنم که برداشت های متفاوتی از موضوع مهاجرت وجود دارد و اغلب نیز این دیدگاه ها تحت تاثیر رسانه ها بوجود می آید. گروهی فکر می کنند که بلغارها و رومانی اینجا می آیند تا مزایای زندگی آنها را بدزدند و سپس به خانه هایشان برگردند و گروهی دیگر از مردم، برای این تنوع و گوناگونی نیروی کار ارزش قائلند. ما بسختی کار می کنیم و این فرصتی است که اتحادیه اروپا در اختیار همه گذاشته است. غیر از این است؟ به نظر من این یکی از فلسفه های وجودی اتحادیه اروپا است.»
تحرک نیروی کار در اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۰ میلادی به میزان ۲۲ درصد افزایش یافته و پیش از این دوره به دلیل بحران میزان مهاجرت کمتر بوده است. در سالهای اخیر بویژه شاهد موجی از مهاجرت دسته جمعی از کشورهای جنوبی اتحادیه اروپا بوده ایم که این جمعیت ۷۳ درصد از کل مهاجران را تشکیل می داده اند. ۵۹ درصد از این مهاجران، جوانانی با تحصیلات بالا بودند که برای یافتن شغل به دیگر کشورها می رفتند. پدیده ای که حتی باعث شد برای کشورهای مبدا که وطن آنها محسوب می شد مشکلاتی بوجود آید.
ما به آخرین تحقیقات انجام شده درباره مهاجران ماهر و تاثیر مهاجرت آنها هم بر موطن اصلی شان و هم بر کشور مقصد نظری می اندازیم.
مارکو ماناکوردا، استاد اقتصاد دانشگاه کوئین مری لندن در این باره می گوید: «هنگامیکه به آثار مهاجرت نیروی کار ماهر بر وضعیت بازارهای بومی نگاهی می اندازیم، برخلاف بسیاری از تئوری های اقتصادی که پیش بینی می کردند این کار باعث آسیب رسیدن به کسب و کار بومیان می شود، مشاهده می کنیم نه تنها هیچ آسیبی به بومیان کشورهای مقصد وارد نمی شود، بلکه برعکس، این کار برای کشور ارسال کننده نیروی کار است که هزینه دارد بویژه اگر کشورهای مبدا برای آموزش این نیروها سرمایه گذاری هم کرده باشند.»
اگرچه وجود فرصت های کاری در لندن باعث فرار مغزها از بلغارستان می شود اما هنگامیکه مهاجرانی مانند آندره که تجربه کار در سطح اتحادیه اروپا را دارند به وطن خود برگردند، دانش و تجربه آنها می تواند فرصت های مشابهی در موطن اصلی شان خلق کند.
مهاجران جوانی مانند آندره، با ارسال پول به کشورهایشان به رشد اقتصادی وطنشان کمک می کنند. این افراد باعث شده اند که تولید ناخالص داخلی رومانی به میزان ۳.۲ درصد و در بلغارستان به میزان۴.۱ درصد رشد کند. داده ها همچنین نشان می دهد که آنها تمایل زیادی دارند در کشورهای مقصد استخدام شوند.
گفتگو با کمیسر اتحادیه اروپا در موضوع استخدام و امور اجتماعی
لازلو آندور، کمیسر اتحادیه اروپا در امور مربوط به استخدام و امور اجتماعی است. او در گفتگو با خبرنگار یورونیوز به شرح دیدگاه هایش درباره مهاجرت نیروی کار و همچنین نقل و انتقال سرمایه در حوزه اروپا می پردازد.
او درباره واکنش های شدید به آزادی های اساسی مطرح شده در چهارچوب اتحادیه اروپا می گوید: «در گذشته در سطح اتحادیه اروپا شاهد یک عدم تعادل در نیروی کار کشورها بودیم. اما ورود کشورهای اروپای شرقی به این اتحادیه و افزایش شمار افرادی که می خواهند از امتیازات این آزادی های رفت و آمد استفاده کنند باعث شده بتوان بر این عدم تعادل غلبه کرد زیرا اکنون برای کشورهایی که بزرگترین متقاضی نیروی کار محسوب می شوند مثل آلمان و سوئد، شمار قابل توجهی نیروی اماده به کار در دیگر کشورها مانند یونان و اسپانیا پیدا شده است.»
یورونیوز: شما به مزایای مهاجرت نیروها اشاره می کنید، بنابراین درباره نگرانی های کشورهایی مانند بریتانیا و آلمان چه می گویید؟
لازلو آندور: «ثابت شده که عمده علت مهاجرت مردم از کشوری به کشور دیگر، برای کار کردن است. مزایای مالی، استفاده از سیستم تامین اجتماعی و دولت رفاه، نقش بسیار کمی در این مهاجرتها دارد. سوئدی ها و دانمارکی ها استانداردهای رفاه بالاتری نسبت به بریتانیایی ها دارند اما این دو کشورِ بریتانیا و آلمان هستند که همیشه بالاترین میزان مهاجر را می پذیرند. در بعضی از کشورها ممکن است میان آنچه واقعیت دارد و آنچه درباره ورود مهاجران به کشور پنداشته می شود، تفاوت وجود داشته باشد و اینگونه تعبیر شود که آنها برای دریافت مزایای مهاجرت نقل مکان می کنند. اگر مشاهده شود که این موضوع باعث ایجاد مشکلات عمده ای در کشورها شده، مطمئنا اعضای اتحادیه اروپا می توانند با یکدیگر همکاری کنند و نقاط ضعف را از بین ببرند تا از سوء استفاده از سیستم های رفاهی جلوگیری شود.»
یورونیوز: آیا باید سیستم تامین اجتماعی در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا هماهنگ شود؟
لازلو آندور: «لازم به هماهنگ کردن سیستم های تامین اجتماعی نیست. به نظر من اعتبارات تخصیص یافته از سوی صندوق اجتماعی اروپا کافی است. حتی اگر بخواهید هماهنگی بیشتری ببینید نمی توان وارد جزئیات این سیستم ها شد زیرا این یک تصمیم گیری داخلی است. شرکتها همچنین باید این توانایی را داشته باشند که اگر بخواهند بتوانند کارکنانی از دیگر کشورها را استخدام کنند و نباید هیچ مانعی در این زمینه وجود داشته باشد.»
یورونیوز: آیا باید قوانین را تغییر دهیم و اگر عملکردهای اقتصادی و سیستم های تامین اجتماعی کاملا متفاوت بود، باید در این باره دوباره مذاکره کنیم؟
لازلو آندور: «خدمات اشتغال عمومی می تواند دید بهتری از جاهای خالی موجود در هر کشوری را ارائه دهد. یعنی اگر مردم می خواهند به کار در دیگر کشورها بپردازند، باید حتی قبل از ترک محیط زندگی شان بدانند که چه جاهای خالی برای کار وجود دارد و تحت چه شرایطی کشور مقصد منتظر آنها است. در این باره لازم است قوانینی ویژه و یا حداقل، هماهنگی هایی در زمینه سیستم های تامین اجتماعی وجود داشته باشد. در اتحادیه اروپا باید این اطمینان حاصل شود که اگر شما از کشوری به کشوری دیگر برای کار می روید، بخشی از حقوق بازنشستگی تان را از دست نمی دهید. باید هنگامیکه شما بازنشسته می شوید، نسبت به زمانی که در آن کشورها بودید، بتوانید از سیستم های بازنشستگی در کشورهای مختلف استفاده کنید.»
یورونیوز: نظر شما در قبال دیدگاه افرادی که مخالف آزادی رفت و آمد در کشورهای اروپایی و مخالف آزادی نقل و انتقال سرمایه ها هستند چیست؟
لازلو آندور: «بعضی کشورها مایلند که مهاجر بپذیرند زیرا به این ترتیب سرمایه بیشتری را جذب می کنند و حتی در بعضی از کشورها مساله تسلط بیش از حد سرمایه های خارجی مطرح می شود. ممکن است مردم فکر کنند که سرمایه گذاران خارجی و شرکتهای خارجی محیط زندگی آنها را شلوغ کرده اند. بنابراین لازم است محیط گسترده تری در اختیار این سرمایه گذاران قرار گیرد. اگر آزادی رفت و آمد در یک یا چند کشور ممنوع شود آنگاه عدم تقارن میان کشورهای اروپایی بیش از این می شود و در آن وضعیت دو گروه کشور طبقه یک و طبقه دو بوجود می آیند.»
نگاهی به تجربه سرمایه گذاری در کشور رومانی
اگر نگاهی به سیستم پرداخت مالیات در شرکتهای بزرگ بیندازیم، درمی یابیم که این رقم در رومانی ۱۶ درصد و در آلمان ۵.۲۹ درصد است. بنابراین شرکتها می توانند از حق آزادی رفت و آمد استفاده کرده و به رومانی بروند و به کارآفرینی بپردازند. هم اکنون ۷۰ درصد از صادرات رومانی به دیگر کشورهای اتحادیه اروپاست و آلمان و ایتالیا بزرگترین شرکای تجاری این کشورند و شرکتهای آلمانی و ایتالیایی نه تنها برای داشتن موقعیت کلیدی رومانی در کنار دریای سیاه، بلکه برای استفاده از نیروی کار ماهر و ارزان است که به رومانی می آیند.
سالهای طولانی است که رومانی به آزمایشگاه صنایع ایتالیایی برای حرکت به سمت بین المللی شدن تبدیل شده و شرکتهای فعال در بخش های مختلف، شعبه هایی را در این کشور راه اندازی کرده اند و از موقعیت جغرافیایی این کشور استفاده می کنند.
شرکت والتر توستو با درآمدی معادل صد میلیون یورو و با داشتن ۴۵۰ نفر نیروی کار، یکی از تولید کنندگان بزرگ قطعات برای نیروگاه ها است که در رومانی فعالیت می کند. رومانی این ظرفیت را داشته است که ۷ شرکت بزرگ ایتالیایی از این دست را در خاک خود بپذیرد.
شرکت بین المللی والتر توستو یکی از کارخانه های رومانی را دو سال پیش خرید و هم اکنون مشغول نوسازی آن است و قرار است قطعات مربوط به نیروگاه های هسته ای را در رومانی بسازد.
لوکا توستو، مدیر مجموعه والتر توستو می گوید: «ما تصمیم گرفتیم که در رومانی سرمایه گذاری کنیم جاییکه می توان به کمک این واحد صنعتی، قدری بیشتر رقابتی شد. فرصت کار کردن در اینجا، باعث می شود بتوانیم به ساخت محصولات متفاوتی نسبت با آنچه که در ایتالیا می سازیم، و حتی به پشتیبانی کارخانه هایمان در ایتالیا بپردازیم.»
این گروه محصولاتشان را به پنجاه کشور در سراسر جهان صادر می کنند. آنها به تولید قطعات مختلف برای بازار آمریکا می پردازند. همچنین اینجا یک مرکز مهم برای تولید قطعات لازم برای رآکتور «ایتر» فرانسه است.
ایتر، بزرگترین پروژه رآکتور گرماهسته ای جهان است که تاسیسات اصلی آن در فرانسه مستقر شده و شرکای بین المللی این پروژه، اتحادیه اروپا و هفت کشور چین، اتحادیه اروپا، هند، ژاپن، کره جنوبی، روسیه و آمریکا هستند. این راکتور هسته ای سعی دارد به شبیه سازی خورشید بپردازد و به این ترتیب به منبعی عظیم از انرژی پاک و بی پایان برای زمین دست یابد.
فعالان مد در رومانی
در صد کیلومتری شمال بخارست در شهر بوزائو، صنایع ایتالیایی فعال در زمینه مد را می بینیم. شرکت مارتلی یوروپ که بیش از ۵۰ سال است که در صنعت مد فعال است با درآمد سالانه ۵۵ میلیون یورو و دو هزار نیروی کار به رومانی آمده تا از مزایای تولید با قیمتی مقرون به صرفه بهره ببرد. در اینجا نیز مانند کشور چین صدها کارگر رومانیایی که عمدتا زن هستند به کار گمارده شده اند. در اینجا دقت زیادی صرف تولید مطابق با استاندار می شود و هر چین و پارگی اندازه گیری می شود تا در نهایت تمام تولیدات دقیقا یک شکل و یک دست تهیه شوند. تاکنون کارخانه ها ترجیح می دادند برای تولید با هزینه کم و مقرون به صرفه به خارج از اروپا بروند اما اکنون نیروی کار ارزان رومانی این فرصت را بوجود آورده تا شرکتها در اروپا مانده و درهمین قاره به فعالیت بپردازند.
ماریا آنجلینی، مدیر مارتلی یوروپ می گوید: «در اینجا امکان تولید بر اساس معیارهای ملموس یک اقتصاد واقعی وجود دارد. اکنون می توانیم فرایند صنعتی تولید محصولات را در رومانی انجام دهیم و در نهایت محصولات را به ایتالیا برگردانیم زیرا این بخشی از پیشینه فرهنگی ماست.»