NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

وزیر جدید امور خارجه ایران شروط تهران برای بازسازی روابط با کشورهای اروپایی را اعلام کرد

سید عباس عراقچی در صحن علنی مجلس به تاریخ ۱۸ اوت ۲۰۲۴
سید عباس عراقچی در صحن علنی مجلس به تاریخ ۱۸ اوت ۲۰۲۴ Copyright آسوشیتدپرس
Copyright آسوشیتدپرس
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

وزیر امور خارجه ایران در نخستین مصاحبه خارجی خود در روز چهارشنبه ۲۱ اوت (۳۱ مرداد ۱۴۰۳) تاکید کرد که به دنبال مدیریت تنش‌ها با واشنگتن و بازسازی روابط با کشورهای اروپایی بر اساس یک سری شروط است. او همچنین به ظرفیت همکاری ژاپن و ایران در حل بحران‌های منطقه‌ای و جهانی اشاره کرد.

آگهی

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جدید ایران در اولین مصاحبه اختصاصی خود پس از کسب رای اعتماد از مجلس، روز چهارشنبه اعلام کرد که وزارتخانه وی قصد دارد روابط تهران و توکیو را در همه زمینه‌ها تقویت کند. وی تاکید کرد که این موضوع بر اساس یک نقشه راه جامع با بهره‌گیری از دانش گسترده او از ژاپن خواهد بود و قول داد با توکیو برای رسیدگی مشترک به بحران‌های منطقه همکاری کند.

عراقچی بر این باور است که ایران و ژاپن با توانایی‌های متمایز و در عین حال مکمل خود، پتانسیل بسیار زیادی برای ایجاد یک مشارکت سودمند و پایدار در سراسر آسیا دارند.

 سفیر سابق ایران در ژاپن به کیودو نیوز گفت: «من ظرفیت و توانایی‌های ژاپن را می‌شناسم. ژاپن می‌تواند در بخش انرژی، نفت و اقتصاد ایران جایگاه بیشتری داشته باشد.»

وزیر خارجه ایران با بیان اینکه ایران از شرکت‌های ژاپنی علاقمند به فعالیت در بخش نفت و انرژی استقبال خواهد کرد، گفت: «ژاپن می‌تواند به میادین نفتی ایران بازگردد و به توسعه تولید نفت خود کمک کند.»

ایران و ژاپن قادر هستند تا به طور مشترک به چالش‌های جهانی و منطقه‌ای با روحیه سازنده و خوش‌بینی مشترک رسیدگی کنند. من می گویم همیشه فضایی برای مشارکت در ابتکارات وجود دارد.
عباس عراقچی
وزیر امور خارجه ایران

عراقچی درباره اولویت‌های سیاست خارجی ایران در آینده با تاکید بر «جایگاه برجسته ژاپن» گفت: دولت جدید توسعه روابط با شرق آسیا را هدفی محوری می‌داند.

وزیر امور خارجه ایران در تشریح راهبرد خود برای تقویت روابط با ژاپن در شرایط تحریم‌های آمریکا که روابط عادی با جهان را مشکل می‌کند، گفت: «ما باید از موانعی که مانع منافع متقابل می شوند، عبور کنیم و نیازهای حیاتی خود را اولویت بندی کنیم. با ارزیابی جامع چشم‌انداز فعلی، می‌توانیم یک مشارکت سازنده برای پیشبرد پیشرفت و رفاه ملت‌ها ایجاد کنیم.»

دیدار لاریجانی، رئیس وقت مجلس ایران با وزیر وقت امور خارجه ژاپن در حضور عباس عراقچی،‌سفیر ایران در ژاپن در سال ۲۰۱۰ میلادی
دیدار لاریجانی، رئیس وقت مجلس ایران با وزیر وقت امور خارجه ژاپن در حضور عباس عراقچی،‌سفیر ایران در ژاپن در سال ۲۰۱۰ میلادیآسوشیتدپرس

نقش ژاپن در میانجی‌گری ایران و آمریکا و شرط بازسازی روابط با اروپا

عراقچی در خصوص ابتکارات ژاپن در ارتباط با روابط تهران - واشنگتن در سال ۲۰۱۹، گفت: ایران و ژاپن پیوندی را ایجاد کرده‌اند که ویژگی آن دوستی، درک متقابل، احترام و اعتماد است. رهبری هر دو ملت از این پایه تزلزل ناپذیر قدردانی می‌کنند.

او گفت: «این امر ایران و ژاپن را قادر می سازد تا به طور مشترک به چالش‌های جهانی و منطقه‌ای با روحیه سازنده و خوش‌بینی مشترک رسیدگی کنند. من می گویم همیشه فضایی برای مشارکت در ابتکارات وجود دارد.»

عراقچی که به دلیل روابط دوستانه خود با ژاپن شناخته می شود، از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۱ سفیر ایران در این کشور بود. گفته می‌شود عراقچی زمانی که شینزو آبه، نخست‌وزیر فقید ژاپن در سال ۲۰۱۹ برای میانجیگری بین ایالات متحده و ایران به تهران سفر کرد و پیام دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده را به آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران منتقل کرد، نقش مهمی را ایفا کرد.

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید 

وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد که وزارت امور خارجه ایران به‌عنوان گامی تعیین‌کننده در راستای رفع تحریم‌های اقتصادی ایران و بازگشت آن به روابط تجاری عادی در جامعه بین‌المللی، به دنبال مدیریت تنش‌ها با واشنگتن و بازسازی روابط با کشورهای اروپایی خواهد بود، اما این را هم افزود که این امر منوط به کنار گذاشتن «رویکرد خصمانه» آن‌ها و تلاش برای احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ برجام و رفع تحریم‌ها است.

عراقچی خاطرنشان کرد: «در سخنرانی سیاست خارجی خود در مجلس شورای اسلامی، هدف حساس رفع تحریم‌ها به‌ویژه تحریم‌های یکجانبه را از طریق مذاکرات جدی، متمرکز و زمان‌دار و با رعایت اصول اساسی ملت مورد تاکید قرار دادم.»

مجلس شورای اسلامی ایران روز چهارشنبه به تمامی ۱۹ عضو پیشنهادی کابینه مسعود پزشکیان رای اعتماد داد. این وزرای پیشنهادی در جلسه مجلس که با حضور ۲۸۸ عضو حاضر از مجموع۲۹۰ نماینده برگزار شد، بین ۲۸۱ تا ۱۶۳ رای کسب کردند.

پزشکیان، نامزد مورد تایید اصلاح‌طلبان و نماینده سابق مجلس، با شکست سعید جلیلی از جناح محافظه‌کاران تندرو، در دور دوم انتخابات در ماه ژوئیه پیروز شد و به قدرت رسید. این انتخابات زودهنگام پس از کشته شدن ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور پیشین، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه پیشین و دیگر مقامات در حادثه سقوط بالگرد در ماه مه برگزار شد.

رئیس جمهور جدید ایران اعلام کرده است که به دنبال تقویت تعامل با جهان خارج است. هر چند در ایران، رئیس جمهور وظایف اجرایی قابل توجهی دارد، اما این جایگاه رهبری است که کنترل نهایی را در این زمینه بر عهده دارد.

آگهی

مسعود پزشکیان، در بخشی از دفاعیه خود درباره وزرای پیشنهادی، با اشاره به عباس عراقچی، وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: «آقای عراقچی اولین کسی بود که آقا (علی خامنه‌ای) قبول کردند و گفتند خوب است.» وی همچنین گفت: «قبل از آنکه ما لیست وزرای پیشنهادی را ارائه کنیم آقا با ایشان موافقت کردند و گفتند خوب است.»

به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید 

در نهایت، وزیر امور خارجه پیشنهادی پزشکیان در جلسه روز چهارشنبه، موفق به کسب ۲۴۷ رای موافق از مجلس شورای اسلامی شد.

پیش‌تر سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران گفته بود که «آقای عراقچی در جلسه با این کمیسیون تاکید داشت که از نظر او هیچ تفاوتی بین میدان و دیپلماسی وجود ندارد و این دو باید با هم به یک دستاورد برسند، زیرا دیپلماسی بدون میدان هیچ توان و قدرتی ندارند.»

آگهی

در آن جلسه عراقچی تاکید کرد که جهان‌بینی او همان جهان‌بینی دوران خدمتش در سپاه است و تغییر نکرده و او «جزو باند نیویورکی‌ها» نیست.

پیشینه عراقچی

عراقچی، یک دیپلمات کهنه کار است که به عنوان سفیر در فنلاند و استونی خدمت کرده و به عنوان معاون وزیر امور خارجه ایران و مذاکره کننده ارشد، نقشی حیاتی در نهایی کردن توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ ایفا کرد.

حسن روحانی، رئیس جمهور وقت ایران در سال ۲۰۲۱ میلادی، او را به عنوان مذاکره کننده ارشد ایران برای اجرای مذاکرات با هدف احیای توافق هسته‌ای که به طور رسمی به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته می شود، منصوب کرد، اما این تلاش به دلیل انتخاب ابراهیم رئیسی و تغییر دولت در ایران ناکام ماند.

سمت‌های قبلی وی شامل معاون حقوقی و امور بین الملل وزیر امور خارجه، سخنگوی این وزارتخانه و سفیر در ژاپن بود.

آگهی

بر اساس بیوگرافی رسمی وی در سایت وزارت امور خارجه، او دارای مدرک دکتری از دانشگاه کنت انگلستان است و به زبان انگلیسی و عربی صحبت می‌کند.

به گفته برخی ناظران، تجربه عراقچی می‌تواند در داخل کشور به کمک او بیاید. در گزارش ماه اوت مرکز استیمسون آمده است: «او از اعتبار مستحکم انقلابی برخوردار است و اگر قرار باشد ایران در مورد موضوعات کلیدی امتیازاتی بدهد، همین اعتبار می‌تواند تا حدی از او در برابر انتقادات داخلی محافظت کند.» برخی از رسانه‌ها از جمله رویترز و شبکه این دیپلمات را «عمل‌گرا» توصیف کرده‌اند.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

پزشکیان: برخوردهای تهاجمی بین ایران و اسرائیل نقطه ضعف ماست

خاتمی در حمایت از فهرست وزرای پیشنهادی رئیس جمهور جدید: انتظار معجزه از پزشکیان نداریم

انتقادها از ترکیب وزرای پیشنهادی به مجلس؛ آیا پزشکیان در گام نخست ناامیدکننده ظاهر شد؟