سازمان گزارشگران بدون مرز در جدیدترین گزارش خود از میزان آزادی رسانهها در دنیا نسبت به کاهش حمایت دولتها از آزادی رسانهها هشدار داد و گفت در طول یک سال گذشته سرکوب رسانههای مستقل افزایش یافته است.
در ردهبندی منتشره این سازمان، نروژ جایگاه اول خود را حفظ کرد، در حالی که اریتره در رتبه آخر قرار گرفت و جانشین کره شمالی به عنوان پایینترین رتبه شد. از ۵ کشور صدرنشین این جدول به جز هلند، ۴ کشور دیگر یعنی نروژ، سوئد، فنلاند و دانمارک کشورهای حوزه اسکاندیناوی هستند.
در میان ۱۸۰ کشور، جایگاه ایران ۱۷۶ اعلام شده است. به گفته این سازمان در حال حاضر ۲۳ خبرنگار در ایران زندانی هستند. افغانستان نیز با ۲۶ پله سقوط در رتبه ۱۷۸ جای گرفته است. تعداد خبرنگاران در بند افغانستان ۵ نفر عنوان شده است.
کشورهای اریتره، سوریه، افغانستان، کره شمالی و ایران ۵ کشور پایینی این جدول هستند، در حالی که روسیه رتبه ۱۶۲ و چین جایگاه ۱۷۲ را به خود اختصاص دادهاند.
این سازمان غیردولتی در گزارش خود هشدار داده است که سیاستمداران در طیف گستردهای از کشورها رسانهها را هدف قرار میدهند.
در این بیانیه آمده است: «برخی گروههای سیاسی با توهین، بیاعتبار کردن و تهدید روزنامهنگاران، به نفرت و بیاعتمادی به خبرنگاران دامن میزنند. در حالی که دیگران نیز مشغول تحکیم تسلط خود بر اکوسیستم رسانهای هستند.»
در ردهبندی منتشره اسرائیل در رتبه ۱۰۱ قرار گرفته است. گزارشگران بدون مرز «فقدان آشکار اراده سیاسی جامعه بینالملل برای اجرای اصول حمایت از خبرنگاران» در غزه را محکوم کرده و گفته است که بیش از ۱۰۰ خبرنگار فلسطینی (از جمله حداقل ۲۲ خبرنگار فلسطینی در حین عمل به وظایف کاری خود) توسط ارتش اسرائیل کشته شدهاند.
این گزارش آرژانتین تحت هدایت رئیسجمهور تازه خاویر میلی را نیز با ۲۶ رده نزول در رتبه ۶۶ قرار داده است. سازمان گزارشگران بدون مرز تصمیم وی برای تعطیلی خبرگزاری رسمی این کشور را «اقدام نمادین نگرانکننده» خوانده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش خود آورده است که «تقلید قابل توجه از روشهای سرکوبگری روسیه» از کشورهای اروپای شرقی تا کشورهای آسیای مرکزی وجود دارد؛ «جایی که رسانههای طرفدار دولت تبلیغات روسی را انجام میدهند و مقامات روزنامهنگاران تبعیدی را تهدید میکنند.»
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
بنابه گفته این سازمان، چالشبرانگیزترین منطقه جهان به لحاظ آزادی رسانهها خاورمیانه و شمال آفریقا باقی مانده است. جایی که وضعیت تقریباً در نیمی از کشورها «بسیار جدی» بوده و اکنون قطر تنها کشوری است که وضعیت در آن به عنوان «بسیار جدی» یا «خطیر» طبقهبندی نشده است.
در سوی مقابل اروپا تنها منطقهای است که کشورهایش تحت عنوان «خوب» برای آزادی رسانهها طبقهبندی شدهاند. یونان بدترین رتبه را در اروپا (در مجموع هشتاد و هشتم)، پس از مجارستان و لهستان کسب کرده است.