گزارشگران بدون مرز برای مقابله با انتشار اخبار دروغین و غلط، روز سهشنبه ۱۸ مه، اپلیکیشن تائید رسانهها را راهاندازی کرد.
گزارشگران بدون مرز برای مقابله با انتشار اخبار دروغین و غلط، روز سهشنبه ۱۸ مه، اپلیکیشن تائید رسانهها را راهاندازی کرد.
رسانهها میتوانند برای دریافت «نشان تائید» گزارشگران بدون مرز، درخواست خود را به این سازمان غیردولتی تحویل دهند. این نشان با نام اختصاری جیتیآی (JTI)، برگرفته از حروف آغازین (Journalism trust initiative/ابتکارعمل اعتماد خبرنگاری) شناخته خواهد شد.
این نهاد مدافع آزادی رسانهها میگوید نشان اعتماد خود را تنها به رسانههایی میدهد که کاملا قابل اطمینان باشند. روند اعطای این نشان، در سه مرحله انجام میشود.
در گام اول، رسانهای که مایل به دریافت این نشان است، باید در یک روند خودآزمایی به مجموعهای از پرسشها درباره «نرم»های مورد انتظار گزارشگران بدون مرز پاسخ دهد. این «نرم»ها با همکاری بیش از ۱۳۰ نهاد مرتبط با رسانهها، شخصیتهای دانشگاهی، شرکتهای ارائه دهنده خدمات فنآوری و با حمایت بنیادین اتحادیه رادیو تلویزیونهایهای اروپا و خبرگزاری فرانسه تدوین شده اند.
در گام دوم، رسانهها میتوانند نتیجه این خودآزمایی را در شکل یک گزارش شفاف برای عموم منتشر کنند.
سرانجام و درگام سوم، یک ناظر بیرونی مستقل، از سوی یک نهاد منصوبِ مسئول راستی آزمایی، به گزارش شفافیت رسانهای که میخواهد «نشان اعتبار» گزارشگران بدون مرز را دریافت کند، رسیدگی خواهد کرد.
در صورت انجام موفقیتآمیز هر سه مرحله، رسانه متقاضی نشان اعتبار گزارشگران بدون مرز را دریافت میکند. این نهاد بینالمللی غیردولتی میگوید این روند، یک ابتکار عمل رادیکال و نوآورانه برای مقابله با انتشار اخبار غلط و گمراهکننده است.
کریستف دلوآر، دبیرکل گزارشگران بدون مرز در بیانیه این سازمان میگوید: «در بلبشوی اطلاعاتی کنونی، اخبار دروغ، پروپاگاند، و سخنان نفرتپراکنانه، نسبت به خبرنگاری دست بالا دارند.»
کلیات این برنامه گزارشگران بدون مرز در سال ۲۰۱۸ طرح شده بود. کمیسیون اروپا و شبکه برنامه بشردوستانه شرکت آمریکایی نیومارک تامین مالی این برنامه را مشترکا بر عهده گرفتند.
در سالهای اخیر و همزمان با توسعه برقآسای شبکههای اجتماعی، بسیاری از مردم جهان اطلاعات خود را از این «رسانههای نوظهور» میگیرند و اقبال به رسانههای کلاسیک و خبرنگاران کاهش یافته است.