جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده روز جمعه اعلام کرد که قصد دارد اولین برنامه پرتاب مواد غذایی و آذوقه بر فراز غزه را به اجرا بگذارد. مقامات این کشور نیز گفتند که برنامه «ایردراپ» احتمالا اوایل این هفته آغاز خواهد شد.
این خبر در پی انتشار گزارشهایی مبنی بر مرگ شمار قابل توجهی از فلسطینیها در جریان هجوم برای دریافت کمکهای بشردوستانه اعلام شد؛ آنها یا تحت فشار ازدحام جمعیت و زیر دست و پا جان باختند یا در پی تیراندازی نیروهای اسرائیلی.
پیش از این کشورهایی از جمله اردن و فرانسه نیز ارسال کمکهای هوایی به غزه را آغاز کرده بودند و بایدن نیز گفت که پرتاب بستههای کمک بر فراز این منطقه در روزهای آینده انجام خواهد شد. او افزود: «ما باید کارهای بیشتری انجام دهیم.»
بایدن همچنین به خبرنگاران گفت که ایالات متحده در حال بررسی امکان ایجاد یک «کریدور دریایی» برای ارسال مقادیر بیشتری کمک به غزه است.
جان کربی، سخنگوی کاخ سفید نیز تاکید کرد که قرار است برنامه پرتاب هوایی بستههای کمک به یک «تلاش پایدار» تبدیل شود و اولین بستههای پرتاب هوایی نیز احتمالاً «غذاهای آماده برای خوردن» هستند. با این وجود اذعان کرد که این کار به دلیل جمعیت متراکم غزه و درگیریهای مداوم «بسیار دشوار» خواهد بود.
بنا بر اعلام دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، حداقل ۵۷۶ هزار نفر در نوار غزه (معادل یک چهارم جمعیت این منطقه) در یک قدمی قحطی قرار دارند.
مقامات بهداشتی غزه که تحت کنترل حماس فعالیت میکنند، میگویند که نیروهای اسرائیلی بامداد پنجشنبه بیش از ۱۰۰ نفر را که در تلاش برای رسیدن به یک کاروان امدادی در نزدیکی شهر غزه بودند، کشتند.
اسرائیل تیراندازی«محدود» سربازانش به سمت جمعیت فلسطینیها را تایید میکند ولی تاکید دارد که بیشتر آنها در پی فشار ازدحام جمعیت در اطراف کامیونهای کمکرسانی جان باختهاند یا توسط کامیونها زیر گرفته شدند.
ایالات متحده و دیگر کشورها همچنین امیدوارند که با برقراری آتشبس امکان ارسال کمکهای بیشتر فراهم شود و بایدن روز جمعه گفت که امیدوار است این آتشبس قبل از آغاز ماه رمضان و روزهداری مسلمانان یعنی ۱۰ مارس عملی شود.
پرسشهایی درباره اثربخشی «ایردراپ»
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام آگاه از وضعیت غزه و عملیات «ایردراپ» نوشت که باید در اثربخشی پرتاب کمکهای هوایی به غزه تردید کرد.
زیرا اولا باز کردن مرزهای زمینی همچنان بهترین راه کمکرسانی به این منطقه است و دیگر اینکه ایالات متحده نمیتواند مطمئن باشد که این کمکها به دست مردم غزه خواهد رسید و نه نیروهای حماس؛ بویژه اینکه آمریکا هیچ نیرویی روی زمین برای نظارت بر این عملیات ندارد.
ریچارد گوان، مدیر گروه بینالمللی بحران در سازمان ملل نیز گفت: «کارکنان امور بشردوستانه همیشه از این شکایت دارند که اگرچه پرتابهای هوایی فرصتهای خوبی برای عکسبرداری هستند، اما راهی بد برای رساندن کمکها محسوب میشوند.»
به گفته او نیز تنها راه ارسال کمکهای کافی، استفاده از کاروانهای کمکرسانی است که تنها با برقراری آتشبس ممکن خواهد بود.
گووان افزود: «وضعیت در غزه اکنون به قدری وخیم است که هر اقدامی میتواند مقداری از رنج مردم را کم کند؛ با این وجود در بهترین حالت، این کارها تنها یک اقدام کمکی موقت هستند».
یکی دیگر از مقامات آمریکایی نیز به رویترز گفت که دولت بایدن به ایده ارسال کمک از طریق کشتی و از مسیر قبرس در حدود ۲۱۰ مایل دریایی سواحل مدیترانهای غزه نیز فکر میکند.
آژانس پناهندگان فلسطینی «انروا» روز جمعه اعلام کرد که در ماه فوریه به طور متوسط روزانه حدود ۹۷ کامیون وارد غزه شدند. این تعداد در ماه ژانویه حدود ۱۵۰ کامیون در روز بود.
این آژانس اعلام کرد که «تعداد کامیونهایی که وارد غزه میشوند بسیار کمتر از تعداد هدف ما یعنی ۵۰۰ کامیون در روز است».