جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز پنجشنبه ۲۹ فوریه پس از اعلام خبر کشته شدن بیش از ۱۱۰ نفر در غزه در جریان توزیع کمکهای بشردوستانه، این اقدام را «قتل عامی جدید» و «کاملاً غیرقابل قبول» خواند و آن را محکوم کرد.
بنا بر اعلام تشکیلات بهداشتی حماس، تیراندازی نیروهای اسرائیلی به سمت جمعیت بزرگی از مردم گرسنه که برای دریافت کمکهای بشردوستانه تجمع کرده بودند، ۱۱۲ کشته برجای گذاشته است. رسانههای مختلف شمار زخمیهای این حادثه را نیز بین ۲۸۰ تا و ۷۶۰ نفر اعلام کردهاند.
جوزپ بورل در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «من از دریافت گزارشها درباره کشتار جدید غیرنظامیان در غزه که ناامیدانه به دنبال دریافت کمکهای بشردوستانه بودند، وحشتزده شدم. این مرگها کاملا غیرقابل قبولند.»
او افزود: «محروم کردن مردم از کمکهای بشردوستانه، نقض جدی قوانین بینالمللی است. باید در غزه امکان دسترسی بشردوستانه آنهم بدون هیچ فراهم شود.»
اسرائیل ادعای «کشتار» را رد کرد
حماس مدعی است که ارتش اسرائیل به سوی جمعیت تیراندازی کرده است و حتی اعلام کرد که این حادثه میتواند مذاکرات قطر را که با هدف برقراری آتشبس و آزادی گروگانهای اسرائیلی در جریان است، به خطر بیندازد.
به گفته این گروه اسلامگرای فلسطینی، با این حادثه شمار کشته شدگان حملات اسرائیل طی ۵ ماه جنگ اخیر به ۳۰ هزار و ۳۵ نفر و شمار زخمیها به بیش از ۷۰ هزار نفر میرسد. حماس هنگام اعلام آمار کشته و زخمی شدگان این جنگ، آمار قربانیان شبهنظامی و غیرنظامی را تفکیک نمیکند.
مقامات اسرائیل نیز اگرچه وقوع «تیراندازی محدود» توسط سربازانی که احساس «تهدید» کرده بودند را تایید میکنند، اما میگویند بسیاری از کشته شدگان در اثر ازدحام جمعیت و به دلیل هجوم به سمت کامیونها زیر دست و پا ماندهاند و جان باختند.
اسرائیل میگوید که این کامیونها توسط پیمانکاران خصوصی و به عنوان بخشی از عملیات کمکرسانی بینالمللی به غزه فرستاده شده بودند و ارتش اسرائیل طی چهار شب گذشته تنها بر فعالیت آنها نظارت داشته است.
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از یکی از مقامات اسرائیل نوشت که این حادثه «در دو مرحله و به فاصله چندصد متری از یکدیگر» روی داده است. در اولین حادثه، دهها نفر که میخواستند از کامیونها کمک بگیرند، زیر دست و پا ماندند و کشته یا مجروح شدند.
سپس حادثه دوم روی داده است، یعنی زمانی که گروهی از این جمعیت به نیروهای اسرائیلی حاضر در محل نزدیک شدند و چون این سربازان احساس خطر کرده بودند، به سمت آنها تیراندازی کردند که در جریان این حادثه «شمار محدودی» کشته شدند.
این مقام آمار تلفات ارائه شده از سوی حماس را رد کرد اما خودش نیز هیچ آمار دقیقی اعلام نکرد.
واکنش دبیرکل سازمان ملل
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرد که این حادثه «نیازمند انجام تحقیقات مستقل و موثر» است.
آقای گوترش گفت که از شنیدن این خبر که جنگ حماس و اسرائیل بیش از ۳۰ هزار کشته برجای گذاشته «شوکه» شده است.
او با اشاره به اینکه تشدید شکافهای ژئوپلیتیکی «حق وتو را به ابزاری برای فلج کردن اقدامات شورای امنیت تبدیل کرده است» افزود: «کاملاً متقاعد شدهام که ما به یک آتشبس بشردوستانه همچنین آزادی بیقید و شرط و فوری گروگانها نیاز داریم و باید یک شورای امنیتی داشته باشیم که بتواند به این اهداف دست یابد.»
جنگ اخیر پس از حمله خونین نیروهای حماس به جنوب اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ میلادی آغاز شد. حملاتی که در جریان آن شبهنظامیان این گروه بیش از ۱۲۰۰ نفر را کشتند و بیش از ۲۵۰ نفر را به گروگان گرفتند.