سه دانشجو برای اولین بار از دانش هوش مصنوعی برای خواندن ستونهای یکی از ۱۸۰۰ طومار پاپیروسی استفاده کردند که همراه با هزاران یادگار دیگر، هنگام فوران کوه «وزوویوس» در ایتالیا در سال ۷۹ پس از میلاد، زیر انبوهی از خاکستر دفن شده بودند.
شهر هرکولانیوم در نزدیکی شهر پمپئی در جنوب ایتالیا واقع شده و این شهر نیز در جریان فوران آتشفشان سال ۷۰ پس از میلاد ویران شده است.
در جریان کاوشهای باستانشناسی این شهر، بیش از ۸۰۰ طومار در یک ویلای روم باستان کشف شده که اکنون در کتابخانهای در ناپل نگهداری میشوند.
در تمام این سالها هرگونه تلاش برای باز کردن و خواندن این طومارهای شکننده با شکست مواجه شده بود تا اینکه سه دانشجو موفق شدند به کمک ماشینهای کدنویسی مجهز به هوش مصنوعی، ۱۵ ستون را در یک طومار بخوانند.
این موفقیت در چهارچوب مسابقهای حاصل شد که چالش «وزوویوس» نام داشت؛ مسابقهای که برای برنده آن یک گلدان گرانبها به عنوان جایزه نیز در نظر گرفته شده بود.
این سه دانشجو عبارت بودند از یوسف نادر (دانشجوی دکترا از آلمان)، لوک فاریتور از ایالات متحده و جولیان شیلیگر از سوئیس که اکنون بطور مشترک صاحب این جایزه بزرگ ۷۰۰ هزار دلاری هستند.
نات فریدمن، یکی از سازمان دهندگان این مسابقه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این پانزده ستون در انتهای اولین طومار قرار دارد و حاوی متن جدیدی از دنیای باستان است که قبلاً هرگز دیده نشده بود.»
او افزود که این طومار احتمالا توسط فیلودموس، فیلسوف اپیکوری نوشته شده و محتوای آن درباره «موسیقی، غذا و چگونگی لذت بردن از لذتهای زندگی» است.
باز کردن «مجازی» این طومارها نیز به کمک فناوری اسکن سه بعدی همچنین فناوری سیتی اسکن ممکن شده است.
این کشف، بسیاری از دانشمندان و مورخان را شگفتزده کرد و نات فریدمن با اشاره به اینکه بخش رمزگشایی شده معادل ۵ درصد از یکی از طومار است، در شبکه ایکس نوشت: «هدف ما برای سال ۲۰۲۴ خواندن کل متن یک طومار است. به همین دلیل یک جایزه بزرگ ۱۰۰ هزار دلاری را برای اولین تیمی در نظر گرفتهایم که قادر به خواندن دستکم ۹۰ درصد از چهار طوماری باشد که اسکن کردهایم.»