آخرین تحولات ایران و جهان را در روز جمعه ۱۹ آبان ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۱۰ نوامبر ۲۰۲۳ میلادی در قالب خبرهای کوتاه در این صفحه دنبال کنید.
برای مشاهده اخبار کوتاه روز پنجشنبه ۱۸ آبان/ ۹ نوامبر اینجا را کلیک کنید.
فهرست عناوین خبری برگزیده روز:
چهار متهم کامیون مرگ و ۱۴ قاچاقچی انسان در پاریس محاکمه شدند
نوزده فرد متهم به مشارکت در شبکه گسترده قاچاق غیرقانونی انسان از ویتنام به اروپا روز جمعه در پاریس محاکمه و به تحمل مجازاتهایی از حبس تعلیقی تا ۱۰ سال زندان قطعی محکوم شدند.
در میان ۱۸ تن از محکومان این پرونده، ۴ تبعه ویتنامی به قتل غیرعمد در جریان تراژدی جان باختن ۳۹ پناهجو که جسد آنها بامداد ۲۳ اکتبر سال ۲۰۱۹ داخل کامیونی در انگلیس پیدا شده بود، محکوم شدند.
دادگاه برای این چهار متهم مجازات ۹ تا ۱۰ سال حبس همراه با منع دائمی از ورود به خاک فرانسه صادر کرد.
نوزده متهم این پرونده برای بیش از سه هفته، به اتهام کمک به ورود، جابجایی یا اقامت غیرقانونی یک خارجی در فرانسه، به عنوان بخشی از فعالیتهای سازمانیافته یک شبکه و همچنین مشارکت جمعی در جرم، در پاریس محاکمه شدند.

پاریس: برای درگیر نشدن لبنان در جنگ، پیامهایی به تهران و بیروت فرستادیم
آن کلر لُژاندر، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه میگوید پاریس برای بر حذر داشتن لبنان از درگیر شدن در جنگ جاری میان اسرائیل و حماس پیامهایی برای تهران و بیروت ارسال کرده است.
این دیپلمات فرانسوی روز جمعه با اعلام این مطلب به العربیه گفت که پاریس از آغاز جنگ تا کنون همواره خواستار آتشبس رد غزه بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه سپس ضمن اشاره به کشته شدن شمار زیادی از غیرنظامیان در غزه و حمله به مراکز پزشکی و درمانی در این بخش محاصره شده از اراضی فلسطینی بر موضع روشن فرانسه در محکومیت این حملات تاکید کرد.
آن کلر لُژاندر در عین بار دیگر موضع کشورش را مبنی بر قائل شدن حق دفاع از خود برای اسرائیل مورد تاکید قرار داد و افزود که قوانین بینالمللی نیز بایست در این میان رعایت شود.
وی همچنین ضمن اشاره به درخواستهای ارائه شده به اسرائیل برای توقف حملات به فلسطینیان در کرانه باختری خواهان روشن شدن علت و توضیحات لازم در خصوص حمله به ساختمان خبرگزاری فرانسه در غزه شد.
ترکها در هشتاد و پنجمین سالگرد درگذشت آتاتورک یاد او را گرامی داشتند
مردم ترکیه روز جمعه دهم نوامبر ۲۰۲۳ با ادای احترام به مصطفی کمال آتاترک، یاد او را در هشتاد و پنجمین سالگرد درگذشتش گرامی داشتند.
به گزارش آناتولی، شهروندان این کشور راس ساعت ۹ و پنج دقیقه صبح، همزمان با ساعت دقیق مرگ بنیانگذار جمهوری ترکیه به احترام وی و برای بزرگداشت یاد او یک دقیقه سکوت کردند.
بنا به این گزارش، حرکت خودروها در خیابانهای پر تردد آنکارا به همین مناسبت برای دقیقهای متوقف شد و شهروندان در خیابانهای پایتخت و دیگر شهرهای این کشور ایستاده نسبت به دولتمرد سرشناس و فقید کشورشان ادای احترام کردند.
آتاتورک بهواسطهٔ دستاوردهای نظامی و سیاسی خود، بهعنوان یکی از مهمترین رهبران سیاسی قرن بیستم شناخته میشود.
وی بابت نقش مهمی که در تضمین پیروزی ترکیه عثمانی در نبرد گالیپولی طی جنگ اول جهانی در سال ۱۹۱۵ ایفاد کرد به شهرت رسید.
نخست وزیر ژاپن از خیر افزایش حقوق خود گذشت
فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن که درخواست افزایش دستمزدها در کشورش در مواجهه با تورم را مطرح کرده، محبور شد برای خاموش کردن انتقادها، قید افزایش حقوق خود را بزند.
پیشنهاد مطرح شده از سوی آقای کیشیدا بحث و جدلهایی را نسبت به میزان حقوق دریافتی وی و بالاتر رفتن آن در ژاپن برانگیخته است.
دولت تحت رهبری فومیو کیشیدا لایحهای را با هدف افزایش حقوقها در کل ادارات دولتی تا بالاترین سطوح قوه مجریه تهیه کرده که قرار است در پارلمان این کشور به تصویب برسید.
حقوق سالانه آقای کیشیدا قرار است بر اساس این طرح ۴۶۰ هزار ین (حدود ۲ هزار و ۸۵۰ یورو) افزایش یابد و به ۴۰ میلیون و ۶۰۰ هزار ین (حدود ۲۵۰ هزار یورو) برسد.
هیروکازو ماتسونو، سخنگوی دولت ژاپن روز پنجشنبه اعلام کرد: «درست است که تصمیم برای افزایش حقوق نخست وزیر و وزرا مورد انتقاد افکار عمومی ژاپن قرار گرفته، اما ما باید از ایجاد بی اعتمادی خودداری کنیم.»
وی سپس افزود: : «در صورت تصویب این لایحه توسط پارلمان، نخست وزیر، وزرا و معاونان وزیر تصمیم دارند که میزان افزایش حقوق خود را به خزانه دولت بازگردانند.»
نرگس محمدی به اعتصاب غذا در زندان پایان داد
نرگس محمدی، کنشگر و فعال حقوق بشر ایرانی که به تازگی برنده جایزه نوبل صلح شده است روز جمعه از پایان اعتصاب غذای خود در زندان خبر داد.
این خبر را خانواده نرگس محمدی در اختیار خبرگزاری فرانسه قرار داده و به نقل از وی اعلام کردهاند که پس از انتقال بدون حجاب به بیمارستان اعتصاب غذای خود را پایان داده است.
خانم محمدی در پیامی اینستاگرامی که بستگانش برای فرانسپرس ارسال کردهاند، نوشته است که روز چهارشنبه بدون حجاب اجباری از زندان به بیمارستان منتقل شده بود.
وی که علیه مجازات اعدام و حجاب اجباری تحمیل شده از سوی جمهوری اسلامی زنان در ایران مبارزه میکند، روز ششم نوامبر/۱۵ آبان در اعتراض به شرایط زندان و مخالفت با انتقال وی به بیمارستان بدون به سر کردن روسری، دست به اعتصاب غذا زده بود.
این فعال زن ۵۰ ساله حقوق بشر که از مشکلات قلبی رنج می برد و به گفته بستگانش نیاز به بستری و درمان فوری دارد.
او در پیامی که از طریق بستگانش در اختیار فرانسپرس قرار گرفته آورده است: «بعد از بستری شدن در بیمارستان بدون تن دادن به حجاب اجباری و بازگشت به زندان، به اعتصاب غذا پایان دادم.»
بازدید غیرمنتظره پوتین از مقر نظامی عملیات علیه اوکراین
بنا بر اعلام کرملین، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در یک بازدید غیرمنتظره شبانه، از مقر عملیاتی ارتش روسیه در شهر روستوف-نا-دونو (در جنوب روسیه) بازدید کرد.
این دومین سفر رئیس دولت روسیه به روستوف در کمتر از یک ماه گذشته است. کرملین در بیانیهای اعلام کرد که آقای پوتین پس از بازگشت از سفر رسمی قزاقستان، به مقر نیروهای مسلح روسیه در شهر روستوف- نا-دونو رفت.
به گفته همین منبع، در این سفر «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه و «والری گراسیموف» فرمانده ستاد کل ارتش و فرمانده عملیات نظامی اوکراین نیز رئیس جمهوری روسیه را همراهی میکردند.

سازمان ملل: ۵۰ هزار غیرنظامی به دلیل وقوع جنگ در شمال میانمار آواره شدهاند
سازمان ملل متحد روز جمعه اعلام کرد که بر اثر وقوع درگیریهای دو هفته پیش در شمال میانمار، نزدیک به ۵۰ هزار غیرنظامی آواره شدهاند. ائتلافی مسلحانه متشکل از سه گروه اقلیت قومی اواخر ماه اکتبر حمله بزرگی را علیه حکومت نظامیان در این کشور آغاز کرد.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل هفته گذشته شمار آوارههای ناشی از این درگیری را ۲۳ هزار نفر اعلام کرده بود، اما روز جمعه با به روز رسانی این آمار گفت: «[از زمان شروع درگیری] تا نهم نوامبر، نزدیک به ۵۰ هزار نفر در ایالت شان (در شمال) مجبور به ترک خانههایشان شدهاند.»
تحلیلگران بر این باورند که این درگیری که در نزدیکی مرز با چین در حال وقوع است، در زمره یک تهدید نظامی در مقیاسی است که مشابه آن از زمان کودتای ژنرالها در سال ۲۰۲۱ دیده نشده است.
