آخرین تحولات ایران و جهان را در روز پنجشنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۹ نوامبر ۲۰۲۳ میلادی در قالب خبرهای کوتاه در این صفحه دنبال کنید.
برای مشاهده اخبار کوتاه روزچهارشنبه ۱۷ آبان/ ۸ نوامبر اینجا را کلیک کنید.
فهرست عناوین خبری برگزیده روز:
اتحادیه اروپا با هدف حمایت از کودکان، تحقیقات از تیکتاک و یوتیوب را آغاز کرد
اتحادیه اروپا روز پنجشنبه تحقیقاتی را در مورد یوتیوب و تیکتاک آغاز کرد تا مشخص شود این پلتفرمهای آمریکایی و چینی برای اطمینان از ایمنی کودکان زیر سن قانونی، چه اقداماتی انجام دادهاند.
کمیسیون اروپا اعلام کرد که در این زمینه، بطور رسمی درخواستهایی را برای یوتیوب و تیکتاک فرستاده که اولین گام برای آغاز رویههای قانونی برای بررسی محتوای این پلتفرمها است.
این کمیسیون اعلام کرد که قصد دارد بداند این پلتفرمها چه اقداماتی مطابق با قانون خدمات دیجیتال (DSA) انجام دادهاند تا کودکان در مقابل خطراتی که سلامت روان و جسم آنها را تهدید میکند محافظت شوند.
در صورت تخلف از قوانین، این پلتفرمها با جریمههایی تا شش درصد از گردش مالی جهانیشان روبرو خواهند شد.
هر دو شرکت موظف هستند تا ۳۰ نوامبر به درخواست اتحادیه در این باره پاسخ دهند.

اختصاص یک بودجه ۶۱ میلیون یورویی از سوی اتحادیه اروپا برای شهروندان افغانستان
اتحادیه اروپا روز سهشنبه ۷ نوامبر اعلام کرد که با توجه به بحران انسانی نگران کننده در افغانستان، یک کمک بشردوستانه جدید به ارزش ۶۱ میلیون یورو به رفع نیازهای افراد آسیب پذیر در افغانستان همچنین پناهجویان افغان حاضر در پاکستان اختصاص داده است.
در این بیانیه آمده است که ۶۰ میلیون یورو از این مبلغ برای سازمانهای بشردوستانه فعال در افغانستان و یک میلیون یورو دیگر به سازمانهای بشردوستانه فعال در پاکستان اختصاص خواهد یافت.
قرار است از این کمک مالی برای کاهش بحران مواد غذایی در افغانستان، تامین دیگر نیازهای آنها مانند سرپناه، مراقبتهای بهداشتی و تامین آب، به ویژه برای جمعیت آسیب دیده از زمین لرزههای ماه اکتبر استفاده شود.
بخشی از بودجه نیز صرف آن دسته از پناهندگان افغان خواهد شد که به کشورشان باز میگردند.
بیانیه اتحادیه اروپا میافزاید که پیش از این نیز یک کمک بشردوستانه حدودا ۹۴ میلیون یورویی به افغانستان اختصاص یافته بود و این کمکها تنها از مسیر گروههای خیریه توزیع میشود.
یانتس لنارچیچ، سیاستمدار اهل اسلوونی و کمیسر مدیریت بحران در اتحادیه اروپا گفت: «نیازهای بشردوستانه مردم افغانستان، بویژه پس از زلزلههای ویرانگر، بسیار نگران کننده است. اتحادیه اروپا بلافاصله پس از زلزله با تصویب بسته کمکهای اضطراری وارد عمل شد و اکنون نیز اقدام به تخصیص یک بودجه قابل توجه دیگر برای کمک به مردم افغانستان همچنین آن دسته از افغانهایی میکند که در پاکستان هستند.»
افغانستان گرفتار یکی از بزرگترین بحرانهای بشردوستانه در جهان است و بیش از ۲۹ میلیون نفر در سال جاری به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
بیش از ۹۰ درصد جمعیت این کشور زیر خط فقر زندگی میکنند و حدود ۱۷ میلیون نفر با ناامنی غذایی حاد روبرو هستند.

شلیک به آلخو ویدال کوادراس؛ سیاستمدار پیشین کاتالونیا و بنیانگذار حزب راست افراطی «وُکس»
پلیس اسپانیا اعلام کرد که روز پنجشنبه به آلخو ویدال کوادراس، رئیس پیشین حزب «مردم» اسپانیا در منطقه کاتالونیا، شلیک شده است.
این حادثه در شهر مادرید و حدود ساعت ۱:۳۰ بعد از ظهر به وقت محلی روی داده است.
بنا بر اعلام پلیس، آلخو ویدال کوادراس در زمان انتقال به بیمارستان، هنوز هوشیار بوده است.
به نوشته رسانههای اسپانیا، پلیس هم اکنون در جستجوی موتورسواری است که عامل این حمله بوده و در زمان تیراندازی نیز یک کلاه ایمنی سیاه به سر داشته است.
آقای کوادراس ۷۸ ساله، رئیس حزب راست میانه «مردم» در منطقه کاتالونیا، یکی از بنیانگذاران حزب راست افراطی «وُکس» اسپانیا و معاون رئیس پارلمان اروپا بین سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۴ میلادی بوده است.
هنوز علت این حمله روشن نیست و پلیس نیز تا کنون کسی را در این ارتباط دستگیر نکرده است.

نرگس محمدی: بدون روسری و با کت و دامن به بیمارستان رفتم و برگشتم
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی در ایران و برنده جایزه نوبل صلح، روز پنجشنبه در صفحه رسمی خود در اینستاگرام که توسط خانواده او مدیریت میشود، نوشت: «بدون روسری و با کت و دامن و در میان دهها نیروی امنیتی از زندان به بیمارستان رفتم و برگشتم.» در ادامه این پیام آمده است: «اگر جمهوری اسلامی نپوشیدن روسری را رعایت مقررات و پروتکلها میداند، قاعدتا برای همه زنان ایران باید چنین باشد.»
پیشتر سازمان زندانهای ایران اعلام کرده بود که نرگس محمدی با رعایت مقررات و پروتکلها به بیمارستان اعزام شد.
خانم محمدی در پیامهای پیشین خود اعلام کرده بود که زندانبانان به دلیل امتناع او از پوشیدن حجاب اجباری از اعزام او به بیمارستان ممانعت به عمل میآورند. خانم محمدی سپس در اعتراض به این اقدام آنها، پس از برگزاری تجمعهایی به همراه برخی دیگر از زنان زندانی در اوین، دست به اعتصاب غذا زد.
بنا بر توصیه پزشکان، خانم محمدی به دلیل ابتلا به عارضه قلبی نیاز به مراجعه فوری به بیمارستان داشت.

واکنش آنکارا به گزارش اتحادیه اروپا درباره «آینده عضویت ترکیه»: ادعاهای بیاساس و انتقادات غیرمنصفانه را رد میکنیم
آنکارا در واکنش به گزارش اتحادیه اروپا در مورد آینده عضویت ترکیه در این اتحادیه اعلام کرد: «ادعاهای بیاساس و انتقادات غیرمنصفانه در این گزارش بهویژه درباره معیارهای سیاسی و فصل مربوط به سیستم قضایی و حقوق اساسی را کاملا رد میکنیم.»
آخرین گزارش کمیسیون اروپا در مورد روند پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا، به نگرانیهای این بلوک درباره سیر «قهقرایی دموکراسی» در ترکیه، تداوم «نظامیسازی» قبرس شمالی و «لفاظیهای» آنکارا در طرفداری از حماس پرداخته بود.
وزارت خارجه ترکیه در واکنش به این گزارش اعلام کرد: «ما به اتحادیه اروپا یادآوری میکنیم که سیاستهای مبتنی بر ارزشهای جهانی نه فقط برای اوکراین بلکه باید در سراسر جهان از جمله خاورمیانه معتبر باشد.»

روایت یکی از بهبودیافتگان کمپ ترک اعتیاد لنگرود از حادثه آتشسوزی در این کمپ: هیچ خبری از فرار ۸ نورچشمی نیست
روزنامه اعتماد روایت یکی از بهبودیافتگان کمپ «گام اول رهایی» از حادثه آتشسوزی کمپ ترک اعتیاد لنگرود را منتشر کرده است که از فرار ۸ نفر «نورچشمی» از این کمپ خبر میدهد.
بهبودیافته کمپ ترک اعتیاد لنگرود گفت: «به من گفتن علاوه بر این ۳۲ نفری که فوت کردن، حدود ۱۵ نفر توی بیمارستان بستری شدن و ۸ نفر هم فرار کردن که اسم این ۸ نفر اصلا در لیست مددجوها و پرسنل کمپ نبوده، اما پنجشنبه شب، داخل کمپ بودن.»
او در ادامه با توجه به شنیدههایش گفت این ۸ نفر که «نورچشمی یا رای باز یا غریبه یا پولدار اما بیجا و مکان بودن» در دفتر کمپ میخوابیدند.
بهبودیافته کمپ ترک اعتیاد لنگرود همچنین با بیان اینکه این ۸ نفر، کلید داشتهاند که توانستهاند فرار کنند، گفت که در پارکینگ این کمپ، چند تا ماشین بوده است و این ۸ نفر ماشینها را هم با خود بردهاند.
او در ادامه گفت که شنیده است در اتاق مددجوها دوربین مداربسته نصب بوده و این دوربین به کلانتری منطقه هم وصل بوده است.
باگذشت چند روز از حادثه آتشسوزی در کمپ ترک اعتیاد لنگرود، نیروی انتظامی از بازداشت متهم اصلی این حادثه «عمدی» خبر داد.
عزیزالله ملکی، فرمانده انتظامی استان گیلان اعلام کرد که متهم «۲۸ ساله آتشسوزی عمدی» در کمپ ترک اعتیاد شهرستان لنگرود به هنگام «فرار» از استان در شهرستان رودبار بازداشت شد.

عراق: دو حمله پهپادی به نیروهای ائتلاف بینالمللی علیه داعش ناکام ماند
مقامهای محلی در کردستان عراق روز پنجشنبه گزارش دادند که دو حمله پهپادی ناموفق یک فرودگاه محل استقرار نیروهای ائتلاف بینالمللی ضد داعش را هدف قرار داد.
سرویسهای ضد تروریستی منطقه خودمختار کردستان عراق در بیانیهای اعلام کردند که در فاصله چهارشنبه شب تا بامداد پنجشنبه «دو پهپاد به پایگاه نظامی ائتلاف بینالمللی ضد داعش در فرودگاه حریر در استان اربیل حمله کردند.»
بر پایه این بیانیه مطبوعاتی، این دو حمله در کردستان در شمال عراق، اندکی قبل و بعد از نیمه شب بدون وارد آوردن آسیبی انجام شده است. هر چند در این بیانیه اشارهای به ساقط شدن این پهپهادها نشده ولی تصاویر مخابره شده، قطعات متلاشی شده آنها را روی زمین نشان میدهد.
مسئولیت حملات اربیل را گروهی به نام «مقاومت اسلامی در عراق» در کانالهای تلگرامی وابسته به گروههای نزدیک به ایران، بر عهده گرفت. همین گروه گفت که مسئول حملات مشابه در هفته های اخیر بوده که آمریکا تعداد آنها را ۴۱ مورد اعلام کرده است.

روایتی شنیدهنشده از جلسه مسئولان ایران پس از کشتهشدن سلیمانی؛ «جنگ با آمریکا ایران را ۱۰، ۲۰ سال عقب میانداخت»
امیرعلی حاجیزاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران ایران در سخنانی روایتی شنیدهنشده را از جلسه مقامهای ارشد ایران پس از کشتهشدن قاسم سلیمانی توسط آمریکا ارائه کرد.
در ویدئویی که خبرآنلاین منتشر کرده است، آقای حاجیزاده میگوید، منطقی نبود ایران پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده وقت سپاه قدس، آمریکاییها را میزد و درگیر یک جنگ «تمام عیار» با آنهامیشد.
او با طرح این پرسش که آیا ایران با راهانداختن جنگ به نتیجه میرسید، گفت که با ایجاد درگیری، «یکسری از آنها کشته میشدند و ما هم ۱۰ هزار نفر، ۱۵هزار نفر از مردم عادی و نظامی کشته میدادیم و کشور هم یک آسیبی میدید و بالاخره ۱۰، ۱۵، ۲۰ سال عقب میافتاد، این منطق ندارد.»

«حمله آمریکا به انبار تسلیحات سپاه قدس به دستور بایدن انجام شد»
وزارت دفاع ایالات متحده اعلام کرد که حمله چهارشنبه شب جنگندههای اف-۱۵ آمریکا به انبار تسلیحات سپاه پاسداران ایران در شرق سوریه به دستور جو بایدن، رئیس جمهوری این کشور انجام شد.
وزارت دفاع آمریکا همچنین تاکید کرد که رئیس جمهوری ایالات متحده هیچ اولویتی بالاتر از امنیت نیروهای آمریکا ندارد و حمله چهارشنبه نیز که تحت هدایت او انجام شد با هدف روشن ساختن این موضوع انجام شد که ایالات متحده از خود، نیروها و منافع خود دفاع میکند.
در بیانیه وزارت دفاع آمریکا آمده است که این حمله دقیق که توسط دو فروند جنگنده اف-۱۵ انجام شد، پاسخی به مجموعهای از حملات علیه نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه توسط نیروهای وابسته به سپاه قدس سپاه پاسداران بود.
وزارت دفاع آمریکا همچنین خاطر نشان کرد که ایالات متحده برای انجام هرگونه اقدام بیشتر در جهت محافظت از مردم و تاسیسات خود آماده است و نیروهای این کشور نیز همچنان به انجام ماموریتهای خود در عراق و سوریه علیه داعش ادامه خواهند داد.

مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا: پیامهای روشنی را به رهبران ارشد ایران ارسال کردیم
یک مقام ارشد وزارت دفاع ایالات متحده به خبرگزاری فرانسه گفت: « حمله چهارشنبه شب جنگندههای نیروهای هوایی آمریکا به تاسیسات مرتبط با ایران در سوریه با پیامهای بسیار روشن و واضحی که از طریق کانالهای متعدد برای رهبران ارشد ایران ارسال شده، ترکیب شد.»
این مقام دفاعی آمریکا، در خصوص محتوای پیامهای ارسال شده به مقامهای ایرانی، توضیح داد: «پیام ما به رهبران ارشد ایران این است که ما از شما میخواهیم به گروههای نیابتی و گروههای شبهنظامی خود دستور دهید که حمله به ما را متوقف کنند.»
به گفته مقام ارشد نظامی آمریکا، انبار تسلیحاتی در استان دیرالزور مدتی تحت نظر بود تا ایالات متحده بتواند زمانی به آن حمله کند که «کمترین تعداد تلفات» رقم بخورد، اما با این وجود، بروز تلفات همچنان محتمل بود.
دیده بان حقوق بشر سوریه گزارش داد که ۹ عضو گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران در حمله شب گذشته جنگندههای اف-۱۵ آمریکا به «انبار تسلیحاتی سپاه پاسداران» در دیرالزور واقع در شرق سوریه کشته شدند.
