وزارت امور خارجه ارمنستان در بیانیهای از «تجاوز گسترده تازه» جمهوری آذربایجان به قرهباغ کوهستانی خبر داده و آنرا تداوم سیاست «پاکسازی قومی» باکو در این منطقه توصیف کرده است.
خبرگزاریهای بینالمللی روز سهشنبه به نقل از مسئولان منطقه جداییطلب قرهباغ کوهستانی از دور تازه حملات ارتش جمهوری آذربایجان خبر دادند.
به گزارش فرانسپرس، در این حملات که آذربایجان از آن به عنوان عملیات «ضد تروریستی» نام برده، استپاناکرت، مرکز منطقه جداییطلب قرهباغ کوهستانی و دیگر شهرهای آن هدف گلولهباران ارتش آذربایجان قرار گرفتند.
دفتر نمایندگی قرهباغ در ارمنستان با انتشار بیانیهای در فیسبوک نوشت: «آذربایجان عملیات نظامی گستردهای را علیه جمهوری آرتساخ (نامی که ارامنه به قرهباغ کوهستانی دادهاند) آغاز کرده و قصد نفوذ به عمق این منطقه را دارد.»
ارمنستان روز سهشنبه بار دیگر تاکید کرد که هیچ نیروی مسلحی در قرهباغ کوهستانی مستقر نکرده است، ایروان با تکرار این موضع، تاکید دارد که تنها جداییطلبان ارمنی تبار مستقر در قرهباغ کوهستانی مسئولیت مقابله با حملات آذربایجان را بر عهده دارند.
وزارت دفاع ارمنستان در همین راستا با انتشار بیانیهای در تلگرام تاکید کرد که همانطور که پیشتر نیز بارها اعلام شده «ارمنستان در قره باغ کوهستانی ارتش و نیروی مسلح ندارد.»
وزارت امور خارجه ارمنستان نیز در بیانیهای از «تجاوز گسترده تازه» جمهوری آذربایجان به قرهباغ کوهستانی خبر داده و آنرا تداوم سیاست «پاکسازی قومی» باکو در این منطقه توصیف کرده است.
طبق گفته ارمنیهای جداییطلب این درگیری دست کم ۲۷ کشته از جمله دو غیرنظامی و بیش از ۲۰۰ زخمی برجای گذاشت و حدود هفت هزار نفر از ساکنان تخلیه شدند.
آذربایجان نیز از کشته شدن دو غیرنظامی در مناطق تحت کنترل خود خبر داد.
باکو: صلح تنها با عقبنشینی ارمنستان از قرهباغ محقق میشود
جمهوری آذربایجان روز سهشنبه ساعاتی پس از آغاز این عملیات تاکید کرد که صلح با ارمنستان در صورت عقبنشینی «کامل» این کشور از منطقه قره باغ کوهستانی امکان پذیر است.
دستگاه دیپلماسی آذربایجان در بیانیهای اعلام کرد: «تنها راه دستیابی به صلح و ثبات در منطقه، خروج بی قید و شرط و کامل نیروهای مسلح ارمنستان از منطقه قره باغ آذربایجان و انحلال رژیم به اصطلاح جدایی طلب در این منطقه است.»
جمهوری آذربایجان همچنین اعلام کرده است که در حال ایجاد کریدورهای بشردوستانه برای غیرنظامیان در منطقه قرهباغ است.
در بیانیه وزارت دفاع آذربایجان ضمن اعلام این مطلب، هدف از ایجاد دالانهای بشردوستانه، فراهم شدن امکان تخلیه غیرنظامیان این از این منطقه مورد مناقشه اعلام شده است.
در این بیانیه از گذرگاه لاچین و چند مسیر تردد دیگر به عنوان محل ایجاد دالانهای بشردوستانه و مراکز پذیرش غیرنظامیان یاد شده است.
واکنش اتحادیه اروپا
شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا در واکنش به این عملیات گفت که آذربایجان باید فورا عملیات نظامی خود را در منطقه مورد مناقشه قرهباغ کوهستانی متوقف کند.
وی در شبکه ایکس(توییتر سابق) افزود: «اقدامات نظامی آذربایجان باید فورا متوقف شود تا امکان گفتوگوی واقعی بین باکو و ارامنه قرهباغ فراهم شود.»
جوزپ بورل، رئیس دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا نیز حمله نظامی آذربایجان را محکوم کرد و خواستار توقف فوری آن شد.
آقای بورل همچنین در بیانیهای گفت: «این تشدید درگیری نظامی نباید بهعنوان بهانهای برای تبعید مردم محلی استفاده شود.»
اتحادیه اروپا یک هیات نظارتی در مرز ارمنستان و آذربایجان ایجاد کرده و بهعنوان میانجی بین دو کشور عمل میکند.
پاریس خواستار نشست «اضطراری» شورای امنیت شد
فرانسه روز سهشنبه آغاز عملیات نظامی آذربایجان در قرهباغ کوهستانی را «با قاطعیت تمام» محکوم کرد و خواستار «برپایی نشست فوری و اضطراری شورای امنیت سازمان ملل» برای بررسی این بحران شد.
وزارت امور خارجه فرانسه ضمن درخواست از باکو برای توقف فوری حملات و احترام به قوانین بینالمللی تاکید کرد: «هیچ بهانهای نمیتواند چنین اقدام یکجانبهای که هزاران غیرنظامی را در معرض تهدید قرار میدهد، توجیه کند.»
در این بیانیه همچنین به ماهها محاصره غیرقانونی منطقه قرهباغ و مسدود شدن راههای ارتباطی این منطقه با ارمنستان اشاره و تاکید شده است که اقدام نظامی باکو در تضاد با تلاشهای جامعه بینالمللی برای دستیابی به راهحل این مناقشه از طریق مذاکره است.»
ماکرون با پاشینیان صحبت کرد
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه طی تماسی با نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان خواستار از سرگیری فوری گفتوگوها شد تا راه حلی برای بحران انسانی در قره باغ، دستیابی به صلح عادلانه و پایدار بین ارمنستان و آذربایجان و تضمین حقوق و امنیت این منطقه با رعایت تعهدات و قوانین بینالمللی ایجاد شود.
وی بار دیگر بر حمایت خود از تمامیت ارضی ارمنستان تاکید کرد و قول داد که در تماس نزدیک با نخست وزیر ارمنستان باقی بماند.
آذربایجان از ارمنیتبارهای قرهباغ خواست که سلاح بر زمین بگذارند
دفتر ریاست جمهوری آذربایجان روز سهشنبه ساعاتی پس از دور تازه عملیات نظامی و حملات ارتش این کشور به قرهباغ کوهستانی از نیروهای ارمنیتبار جدایی طلب در این منطقه خواست که سلاح بر زمین بگذارند و تسلیم شوند.
در بیانیهای که دفتر ریاست جمهوری آذربایجان به همین منظور منتشر کرده، از تسلیم شدن و واگذار کردن سلاحها توسط جداییطلبان قرهباغ به عنوان پیش شرطی برای آغاز مذاکرات یاد شده است.
در این بیانیه آمده است: «نیروهای مسلح غیرقانونی ارمنستان باید پرچم سفید را به اهتزاز درآورند و همه سلاحها را بر زمین بگذارند؛ رژیم غیرقانونی (این منطقه) نیز باید منحل شود.»
دفتر ریاست جمهوری آذربایجان ضمن اعلام آمادگی برای گفتگو با نمایندگان جمعیت ارمنی تبار قرهباغ در یولاخ، یکی از شهرهای تحت کنترل باکو در این منطقه تاکید کرده است که در صورت تحقق نیافتن شروط مطرح شده، عملیات ضد تروریستی تا پایان ادامه خواهد داشت.»
باکو: یک غیرنظامی در درگیریهای روز سهشنبه کشته شد
جمهوری آذربایجان روز سهشنبه همزمان با آغاز دور تازه عملیات نظامی این کشور در منطقه قرهباغ کوهستانی از کشته شدن یک غیرنظامی در جریان درگیریها خبر داد.
دادستانی آذربایجان در بیانیهای اعلام کرد: «در پی حمله نیروهای مسلح ارمنستان به شوشا، از شهرهای تحت کنترل باکو، که در آن از تسلیحات کالیبر بزرگ از جمله خمپاره استفاده شده بود، یک مهندس ساختمانی بر اثر اصابت ترکش جان باخت.»
از سوی دیگر، در پی آغاز حملات ارتش آذربایجان به قرهباغ و در حالیکه یک مشاور الهام علی اف، رئیس جمهوری این کشور روز سه شنبه وعده داد تا «حقوق شهروندی و امنیت» ساکنان ارامنی تبار قره باغ کوهستانی مورد احترام قرار گیرد، جدایی طلبان ین منطقه از کشته شدن دست کم ۲ غیرنظامی در جریان حملات تازه ارتش آذربایجان خبر دادند.
تظاهرات مخالفان پاشینیان؛ نخست وزیر ارمنستان «فراخوان کودتا» را محکوم کرد
تظاهرکنندگان معترض به عملکرد نخست وزیر ارمنستان روز سهشنبه همزمان با آغاز دور تازه حملات ارتش آذربایجان به قرهباغ با تجمع در مقابل مقر دولت خواستار استعفای نیکول پاشینیان شدند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، تظاهرکنندگان با سردادن شعارهایی نخست وزیر کشورشان را خائن صدا خواندند و خواستار برکناری وی شدند.
پلیس و نیروهای ارمنی که با توجه به تحولات داخلی این کشور انتظار چنین تجمعی را داشتند در مواجهه با صدها معترض، ورودی ساختمانهای دولتی را مسدود کردند.
با این حال طبق آخرین گزارشهای رسمی، درگیریهایی میان تظاهرکنندگان و نیروهای پلیس در جریان تجمع امروز در ایروان صورت گرفته است.
نخستوزیر ارمنستان ساعاتی قبل آنچه وی «فراخوان کودتا» در کشورش خواند را محکوم کرده و گفته بود: «نباید اجازه دهیم که افراد و نیروهای خاصی به دولت ارمنستان ضربه بزنند.»
اپوزیسیون ارمنستان پیشتر طی سه سال گذشته چندین بار تلاش کرد تا نیکول پاشینیان را از قدرت برکنار کند؛ احزاب مخالف او را مسئول شکست نظامی ارمنستان در جریان جنگ پاییز ۲۰۲۰ در قره باغ کوهستانی میدانند.
پس از این ناکامی و شکست نظامی، تظاهرات گستردهای در ارمنستان پا گرفت که در نهایت آقای پاشینیان را وادار به برگزاری انتخابات زودهنگام کرد.
ترکیه عملیات نظامی آذربایجان را «لازم و ضروری» خواند
دولت ترکیه در واکنش به حملات نظامی تازه جمهوری آذربایجان به قرهباغ که باکو آنرا «عملیات ضد تروریستی» توصیف کرده است آنرا «لازم و ضروری» توصیف کرد.
آنکارا که از حامیان اصلی باکو در مناقشه قرهباغ محسوب میشود در عین حال از جمهوری آذربایجان خواست که به میز مذاکره باز گردد.
وزارت امور خارجه ترکیه در بیانیهای اعلام کرد: آذربایجان مجبور شده اقداماتی را که در قلمرو مستقل خود لازم میداند، انجام دهد.
در بیانیه دستگاه دیپلماسی ترکیه اما همزمان بر ادامه روند مذاکرات بین آذربایجان و ارمنستان تاکید شده است.
نیروی صلحبان روسیه خواستار آتش بس «فوری» شد
نیروی حافظ صلح مامور روسیه در قرهباغ کوهستانی روز سه شنبه در پی آغاز عملیات نظامی بزرگ باکو در قرهباغ کوهستانی خواستار آتشبس فوری میان آذربایجان و جدایی طلبان ارمنی شد.
وزارت دفاع روسیه با اشاره به ماموریت نیروهای حافظ صلح روسیه در این منطقه اعلام کرد: فرماندهی نیروهای حافظ صلح از طرف های درگیر می خواهد که فورا آتش بس کنند و اقدامات لازم را برای مهار بحران و تداوم روند مذاکرات در پیش گیرند.
روسیه خواهان پایان خونریزی و بازگشت به توافق شد
این در حالیست که روسیه به عنوان یک قدرت منطقهای و میانجی توافق آتشبس میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان خواستار پایان یافتن تنش میان دو طرف مناقشه قرهباغ و بازگشت به توافق در حال اجرا در این منطقه شد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه ضمن اشاره به برقراری تماس میان مسکو و باکو در پی آغاز حملات تازه جمهوری آذربایجان به قرهباغ، خواستار اقدامات تحریک آمیز از هر دو سوی مناقشه شد.
وی در این خصوص تصریح کرد: برای حل این وضعیت (...) باید به همه آنچه توافق شده است احترام بگذاریم؛ از تحریک اوضاع اجتناب کنیم؛ برای برقراری آرامش و دوری جستن از تنش، تلاش کنیم و نسبت به تعهدات داده شده، مسئولیت پذیر باشیم.»
این دیپلمات ارشد روس سپس از جمهوری آذربایجان و ارمنستان خواست به «خونریزی» در قرهباغ کوهستانی پایان دهند و به «حل و فصل مسالمتآمیز» اختلافات در این منطقه تحت مناقشه پایبند باشند.
وی همچنین یادآور شد: «تمام مراحل لازم برای در پیشگرفتن راه حل مسالمت آمیز مناقشه در توافقنامههای امضا شده میان دو طرف طی سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲ مشخص شده است.
ارمنستان و آذربایجان برای اثبات حق حاکمیت خود بر قره باغ کوهستانی تاکنون دو بار با یکدیگر وارد جنگ شدهاند که آخرین آن پاییز سال ۲۰۲۰ به شکست نظامی نیروهای ارمنی و حصول دستاوردهای ارضی قابل توجه برای آذربایجان منجر شد.
تنش ها میان دو کشور پس از توافق آتشبس با میانجیگری روسیه و ترکیه که به جنگ خونین و شش هفتهای سال ۲۰۲۰ پایان داد، بار دیگر از اوایل ژوئیه سال جاری با بسته شدن کریدورلاچین که برای ارتباط این منطقه با ارمنستان حیاتی و مهم است بالا گرفت.