آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز جمعه ۱۰ شهریور ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۱ سپتامبر ۲۰۲۳ میلادی در قالب خبرهای کوتاه را در این صفحه دنبال کنید.
برای مرور اخبار کوتاه روز گذشته به این صفحه مراجعه کنید.
عناوین خبرهای برگزیده امروز:
حزب حاکم گرجستان در تلاش برای استیضاح رئیس جمهور به دلیل سفرها به اتحادیه اروپا
لاوروف: مواضع ما در مورد اوکراین منعکس نشود جلوی تصویب بیانیه پایانی گروه ۲۰ را میگیریم
سانا مارین، از ریاست حزب سوسیال دموکراتهای فنلاند کنارهگیری کرد
اوکراین: حمله پهپادی به فرودگاه پسکوف در روسیه از داخل خاک این کشور انجام شد
گارد ساحلی الجزایر ۲ گردشگر را در حال جت اسکی روی آب به ضرب گلوله کشت
کفیل سیاسی جواد روحی: مقامهای ایرانی باید توضیح شفافی در مورد دلایل و مسئولان مرگ او ارائه کنند
ارمنستان: دو سربازمان بر اثر تیراندازی نیروهای آذربایجان کشته شدند
شورش در زندانهای اکوادور؛ ۵۷ زندانبان و پلیس گروگان گرفته شدند
حمله پهپادهای اوکراینی به شهری از روسیه که محل استقرار نیروگاه هستهای است
مسابقه بعدی مسی، گرانترین بازی لیگ برتر فوتبال تاریخ خواهد بود
نیروهای اوکراینی به «خط اول» دفاعی روسیه در جنوب منطقه زاپوریژیا نفوذ کردند
حزب حاکم گرجستان در تلاش برای استیضاح رئیس جمهور به دلیل سفرها به اتحادیه اروپا
حزب حاکم گرجستان روز جمعه اعلام کرد روند استیضاح سالومه زورابیشویلی رئیس جمهور این کشور را به دلیل سفرهایش به اتحادیه اروپا که برخلاف میل دولت انجام شده است، آغاز خواهد کرد.
ایراکلی کوباخیدزه، رهبر حزب رویای گرجستان، گفت که رئیس جمهور قانون اساسی این کشور را «آشکارا نقض کرده است».
خانمزورابیشویلی روز پنجشنبه در برلین با فرانک والتر اشتاین مایر رئیس جمهور آلمان دیدار کرده بود و قرار است امروز نیز با شارل میشل رئیس شورای اروپا در بروکسل دیدار کند.
این دیدارها در چارچوب کارزار گرجستان برای جلب حمایت سران اروپایی از اعطای وضعیت نامزدی عضویت در اتحادیه اروپا به این کشور انجام میشود.
سالومه زورابیشویلی پیشتر حزب «رویای گرجستان» را به حمایت از روسیه و عدم تعهد کافی برای پیوستن گرجستان به اتحادیه اروپا متهم کرده و از آن جدا شده بود.
تهدید به استیضاح رئیسجمهور گرجستان در حالی صورت میپذیرد که کارشناسان احتمال موفقیت آن را بعید میدانند، زیرا حزب رویای گرجستان تنها حائز اکثریتی نسبی در پارلمان است و برای این کار به جلب آرای احزاب مخالف نیاز دارد.

انتقاد مولوی عبدالحمید از عملکرد دولت رئیسی؛ خواست اهل سنت و کل ایران برطرف شدن مشکل اقتصادی است
مولوی عبدالحمید در سخنرانی هفتگی خود در نمازجمعه زاهدان با انتقاد از دولت و رئیس جمهوری ایران گفت که ابراهیم رئیسی به وعدههایش خصوصا در ارتباط با اهل سنت عمل نکرده است.
وی با انتقاد از عملکرد دولت ابراهیم رئیسی گفت که او به هیچ کدام از وعدههایی که به اهل سنت در دوران انتخابات داد، عمل نکرده است از جمله؛ انتصاب استاندار یا سفیر از اهل سنت.
مولوی عبدالحمید در روز جمعه دهم شهریور افزود که خواست اساسی اصلی اهل سنت مثل خواست کل مردم ایران برطرف شدن مشکلات اقتصادی و بهبود روابط تهران با دیگر کشورهای دنیاست.

پوتین با اردوغان در سوچی دیدار میکند؛ صادرات غلات از طریق دریای سیاه از محور گفتگوهاست
کاخ کرملین امروز جمعه اعلام کرد، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه روز دوشنبه آینده با رجب طیب اردوغان، همتای ترکیهای خود در تفرجگاه سوچی روسیه در کرانه دریای سیاه گفتگو خواهد کرد.
دو منبع ترک به رویترز گفتهاند که در این نشست در درجه اول درباره صادرات غلات از طریق دریای سیاه گفتگو خواهد شد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد میگوید «مجموعهای از پیشنهادات ملموس» را به روسیه داده است که هدفش احیای توافقی است که صادرات ایمن غلات اوکراین را از طریق دریای سیاه تضمین میکند. روسیه در دریای سیاه خطوط کشتیرانی اوکراین را کنترل خود دارد.
روسیه ماه ژوئیه، یک سال پس از میانجیگری سازمان ملل متحد و ترکیه، با این استدلال که تحریمهای اقتصادی غرب صادرات مواد غذایی و کودهای شیمیایی این کشور را با مشکل مواجه میکند، از این توافق خارج شد.
مسکو میگوید که اگر خواستههایش برآورده شود، با عمل و نه با وعده، توافق را به یکباره احیا خواهد کرد.
یکی از خواستهای اصلی مسکو اتصال مجدد بانک کشاورزی روسیه به سیستم پرداخت بینالمللی سوئیفت است که اتحادیه اروپا در تابستان سال گذشته آن را قطع کرد.
صادرات مواد غذایی و کود روسیه مشمول تحریمهای غرب نیست اما مسکو میگوید محدودیتهای پرداخت، لجستیک و بیمه مانع از صدور این کالا میشود.

لاوروف: مواضع ما در مورد اوکراین منعکس نشود جلوی تصویب بیانیه پایانی گروه ۲۰ را میگیریم
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه میگوید این کشور از صدور بیانیه پایانی گروه ۲۰ جلوگیری خواهد کرد مگر اینکه موضع مسکو در مورد اوکراین را منعکس کند.
لاوروف قرار است در نشست گروه ۲۰ که در روزهای ۹ تا ۱۰ سپتامبر در دهلی نو برگزار شود، نمایندگی روسیه را برعهده داشته باشد. لاورو در نشستی در مسکو در این رابطه گفت: «اگر مواضع ما منعکس نشود، هیچ اعلامیه جمعی از طرف همه اعضای گروه ۲۰ در کار نخواهد بود.»

سانا مارین، از ریاست حزب سوسیال دموکراتهای فنلاند کنارهگیری کرد
سانا مارین، نخست وزیر پیشین فنلاند که در انتخابات آوریل با اختلاف اندکی شکست خورد، از سمت ریاست سوسیال دموکراتهای چپ میانه این کشور کنارهگیری کرد.
خانم مارین که سال ۲۰۱۹ در ۳۴ سالگی به عنوان جوانترین نخست وزیر جهان کار خود را آغاز کرده بود، در این مدت به شهرت بسیاری دست یافت و یک بار هم روی جلد مجله تایم قرار گرفت.
مارین که پس از شکست در انتخابات از نخست وزیری کنارهگیری کرده بود، میگوید میخواهد پس از کنارهگیری از ریاست حزب، بیشتر به زندگی شخصی خود بپردازد.

اوکراین: حمله پهپادی به فرودگاه پسکوف در روسیه از داخل خاک این کشور انجام شد
اطلاعات ارتش اوکراین روز جمعه ادعا کرد که حمله پهپادی اخیر به فرودگاه پسکوف در شمال غربی روسیه از داخل خاک این کشور انجام شد.
در این حمله پهپادی چند هواپیمای باری آسیب دیدند. فرودگاه پسکوف حدود ۷۰۰ کیلومتر با مرز اوکراین فاصله دارد.
اطلاعات ارتش اوکراین میگوید که چهار هواپیمای باری روسیه در این حمله از بین رفت و دو فروند هواپیمای دیگر هم آسیب جدی دیدند.
به گفته کییف وزارت دفاع روسیه از این هواپیماها برای حمل و نقل سربازان و محموله باری استفاده میکرد.

گارد ساحلی الجزایر ۲ گردشگر را در حال جت اسکی روی آب به ضرب گلوله کشت
گارد ساحلی الجزایر دو گردشگر را هنگام جت اسکی بر روی آب با شلیک گلوله کشت.
بنا به گزارشها این گردشگران که تعطیلات خود را در مراکش میگذراندند هنگام جت اسکی روی آب وارد آبهای سرزمینی الجزایر شده بودند.
این دو گردشگر عضو یک گروه چهار نفره با تابعیت دوگانه فرانسوی و مراکشی بودند. طبق گزارشها گارد ساحلی الجزایر یکی دیگر از این گردشگران را بازداشت کرده است.
مراکش و الجزایر به دلیل اختلاف بر سر کنترل منطقه صحرای غربی روابط پرتنشی دارند. مرزهای دو کشور از سال ۱۹۹۴ تاکنون بسته است.

کفیل سیاسی جواد روحی: مقامهای ایرانی باید توضیح شفافی در مورد دلایل و مسئولان مرگ او ارائه کنند
انریکو سانتیاگو، نماینده سرشناس پارلمان اسپانیا که پیشتر کفالت سیاسی جواد روحی را برعهده گرفته بود، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) ضمن ابزار تاسف از درگذشت آقای روحی «به دلایل نامعلوم» از مقامهای ایرانی خواست تا توضیحی در این مورد ارائه و در قبال مسئولان آن شفافسازی کنند.
روابط عمومی زندان نوشهر روز پنجشنبه (۹ شهریور) با انتشار بیانیهای اعلام کرد که جواد روحی در پی تشنج به بیمارستان منتقل شده ولی تلاش پزشکان برای نجات جان او بینتیجه مانده است. مقامهای ایرانی همچنین مدعی شدهاند که او پیش از زندانی شدن سابقه تشنج داشته است.
آقای روحی که ۳۵ سال سن داشت، در جریان تظاهرات سال گذشته که در اعتراض به جان باختن مهسا امنیتی در جریان بازداشت توسط پلیس شکل گرفت و جنبش زن، زندگی، آزادی را شکل داد، بازداشت شد و پس از تحمل حبس، محاکمه و از سوی دادگاه انقلاب ساری به ۳ بار اعدام محکوم شد. حکم او سپس در دیوان عالی کشور نقض شد ولی همچنان در زندان بود.
عفوبینالملل پیشتر نسبت به «شکنجه هولناک» آقای روحی ابراز نگرانی کرده بود. در مقابل، مقامهای قضایی جمهوری اسلامی تاکید داشتند که او به عنوان «لیدر گروهی از اغتشاشگران» فعالیت میکرده است و در تخریب اموال عمومی و توهین به مقدسات» نقش داشته است.
ارمنستان: دو سربازمان بر اثر تیراندازی نیروهای آذربایجان کشته شدند
وزارت دفاع ارمنستان روز جمعه با صدور بیانیهای اعلام کرد که دو سرباز ارمنی بر اثر تیراندازی نیروهای آذربایجان در نزدیکی مرز بین دو کشور کشته و یک تن دیگر زخمی شده است.
بر پایه این بیانیه، نیروهای ارتش آذربایجان به پاسگاههای ارمنستان در نزدیکی سوتک تیراندازی کردهاند. منطقه سوتک واقع در جنوب شرقی ارمنستان و در مرز آذربایجان قرار دارد و یکی از کانونهای تنشهای مرزی میان دو کشور است.
آخرین درگیری مرگبار بزرگ میان دو کشور به ۲۸ ژوئن برمی گردد که چهار سرباز ارمنی در ناگورنو-قرهباغ، منطقه مورد مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان، کشته شدند.

شورش در زندانهای اکوادور؛ ۵۷ زندانبان و پلیس گروگان گرفته شدند
مقامات اکوادور روز پنجشنبه اعلام کردند که زندانیان معترض ۵۷ نگهبان و افسر پلیس را در شش زندان این کشور به تلافی انتقال بازداشتشدگان تازه به این زندانها و نیز برخوردهای نیروهای امنیتی با زندانیان، گروگان گرفتهاند.
اکوادور که زمانی جزیره صلح در آمریکای لاتین محسوب میشد، بین کلمبیا و پرو، دو تولیدکننده بزرگ کوکائین در جهان، قرار دارد و چندین ماه است که تحت تأثیر موج بیسابقه خشونتهای مرتبط با جنایات سازمانیافته و قاچاق مواد مخدر قرار گرفته است. دولت در تلاش است تا آرامش را به کشور بازگرداند ولی هنوز در مهار باندهای تبهکار موفق نبوده است.
از سال ۲۰۲۱ تاکنون حدود ۴۳۰ زندانی در اکوادور جان خود را از دست دادهاند که اغلب در نتیجه درگیریهای داخل زندان بین اعضای باندهای قاچاق مواد مخدر رخ داده است.
