ژنرال روبرتو واناچی، فرمانده تیپ چتربازان ایتالیایی و رئیس مؤسسه جغرافیای نظامی در شهر فلورانس، در کتابی که به تازگی منتشر کرده، افراد همجنسگرا را «غیرطبیعی» خوانده است. او درنهایت روز جمعه به دلیل نوشتن این مطالب جنجال برانگیز، رسما از مقامش برکنار شد.
او در این کتاب که «جهان وارونه» نام دارد و حدود دو هفته پیش منتشر شد، به بیان دیدگاههایی ضد دگرباشان جنسی، زنستیزانه و نژادپرستانه پرداخته و طرفداران محیط زیست، فمینیستها، یهودیان، سیاهپوستان ایتالیا و جامعه دگرباشان جنسی را عامل مشکلاتی معرفی کرده است که ایتالیا با آن دست و پنجه نرم میکند.
او در این کتاب نوشته است: «همجنسگرایان عزیز، شما عادی نیستید. انسان نرمال، دگرجنسگرا است. با این وجود اگر همه چیز برای شما عادی به نظر میرسد، دلیل آن توطئههای لابی بینالمللی همجنسگرایان است که استفاده از اصطلاحاتی که تا چند سال پیش در لغتنامههای ما وجود داشت را ممنوع کرده است.»
این نوشتههای جنجالی بلافاصله از سوی سیاستمداران همچنین مدافعان حقوق همجنسگرایان در سراسر ایتالیا محکوم شد و گیدو کروستو، وزیر دفاع ایتالیا نیز گفت که این ژنرال ارتش، وزارت دفاع ایتالیا را بدنام کرده است.
گابریل پیاتزونی، دبیرکل سازمان غیردولتی «Arcigay» در ایتالیا که مدافع حقوق دگرباشان جنسی است، ضمن استقبال از برکناری او از دو مقامی که در تشکیلات نظامی ایتالیا داشت، به یورونیوز میگوید: «این نگران کننده است که یک ژنرال ارتش یعنی فردی در بالاترین سطح ارتش، میتواند آشکارا دیدگاههایی تا این اندازه نژادپرستانه و ضدهمجنسگرایان را بیان کند. نیروهای مسلح باید از ارزشهای مندرج در قانون اساسی الهام بگیرند. ایتالیا یک کشور دموکراتیک است نه یک دیکتاتوری نظامی، و این اظهارات قابل تحمل نیست.»
از نظر آلسیو آولینو، یک افسر پلیس ترنس و رئیس انجمن «Polis Aperta» که اولین انجمن دگرباشان جنسی در نیروهای مسلح و پلیس ایتالیا است نیز معتقد است که برکناری ژنرال روبرتو واناچی نشانه آن است که ایتالیا در حال برداشتن گامهایی رو به جلو، برای احقاق حقوق همجنسگرایان حتی در ارتش این کشور است.
او به یورونیوز میگوید: «ما موفق شدیم واناچی را از سمت خود برکنار کنیم؛ نتیجهای که ما را خوشحال میکند. هنوز در ایتالیا کارهای زیادی باید انجام داد و ما هم تلاشمان را میکنیم.»
آلسیو آولینو ۲۸ ساله که یکی از اولین افسران ترنس در ایتالیا است، به بهبود شرایط زندگی دگرباشان جنسی در کشورش خوشبین است و میگوید که زندگی او نشانهای از بهتر شدن وضعیت دگرباشان جنسی در ارتش و پلیس ایتالیا در سالهای اخیر است.
او میگوید: «من یک فرد ترنس هستم و این را اعلام کردهام، من روند تأیید جنسیت خود را در پلیس و جامعه انجام دادهام و در محل کارم نیز یک زندگی عادی دارم. همکار دیگری نیز وضعیت مشابه من دارد و در بخش پلیس زندان کار میکند. او نیز تصمیم گرفته است که موقعیتش را رسما اعلام و روند انتقالی لازم را آغاز کند.»
او میافزاید: «در نیروهای مسلح، مردی وجود دارد که هرگز خود را ترنس اعلام نکرده است تا کارش را به خطر نیندازد، اما همه میدانند که او یک مرد ترنس است و همواره سعی داشته که شغل خود را حفظ کند.»
در ایتالیا مطابق با قانون، افسران پلیسی که تازه کارشان را آغاز میکنند، هنگام ادای سوگند باید لباس رسمی بپوشند؛ یعنی مردان شلوار و زنان دامن به تن داشته باشند. مراسم ادای سوگند آلسیو آولینو در سال ۲۰۲۰ میلادی برگزار شد. در آن زمان هنوز پروسه تغییر رسمی جنسیت او در اسناد اداری به پایان نرسیده بود، با این وجود به او اجازه داده شد که به جای دامن، شلوار بپوشد.
او گفت: «بسیاری از افسران ارشد من در جریان قرار گرفته بودند و به من اجازه دادند شلوار بپوشم.»
حق آزادی بیان
اما گابریل پیاتزونی کمتر به وضعیت کشور خوشبین است و میگوید: «در دهههای اخیر در ایتالیا مطمئناً گامهای زیادی در این راه برداشته شده است، اما ما هنوز در مقایسه با سایر کشورهای اروپای غربی در به رسمیت شناختن حقوق دگرباشان جنسی عقب هستیم».
او میافزاید: «این واقعیت که سال گذشته قانون مقابله با همجنسگراهراسی به تصویب نرسید، به این معنی است که ما هنوز قانونی نداریم که به طور ویژه تبعیض بر اساس هویت جنسی یا گرایش جنسی را محکوم کند.»
ژنرال روبرتو واناچی از آنچه در کتابش نوشته، دفاع کرده است و میگوید که در چهارچوب حق آزادی بیان میتواند عقیدههایش را بیان کند و تحت حمایت قانون اساسی باشد.
او روز دوشنبه نیز پس از برکناری از سمتهایش، بار دیگر از نوشتههایش دفاع کرد و گفت که همجنسگرایان غیرعادی هستند.
ایتالیا در میان فهرستی از ۴۹ کشور اروپایی که به حمایت از دگرباشان جنسی میپردازند و حقوق آنها را به رسمیت میشناسند، در رتبه ۳۴ قرار دارد. این فهرست توسط سازمان بینالمللی «ILGA-Europe» در اوایل سال جاری میلادی منتشر شد.