کاخ سفید اعلام کرد در ادامه مانورهای تهاجمی که تنش بین قدرتهای جهانی را تشدید کرده، یک جت جنگنده روسیه روز چهارشنبه یک پهپاد دیگر آمریکا را بر فراز حریم هوایی سوریه هدف قرار داده است.
این ششمین حادثه گزارش شده در این ماه و دومین حادثه در ۲۴ ساعت گذشته است که در آن آمریکا اعلام کرده هواپیماهای جنگی روسیه به طور خطرناکی نزدیک هواپیماهای سرنشیندار و بدون سرنشین آمریکایی پرواز میکنند و خدمه و هواپیماهای این کشور را در معرض خطر قرار میدهند.
دو مقام آمریکایی تایید کردند که این حمله به پهپاد «امکیو-۹ ریپر» آسیب رسانده است.
کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید گفت: «گزارشهای اولیه حاکی از آن است که دومین هواپیمای جنگنده روسیه در این هفته به طور خطرناکی نزدیک پهپاد ما پرواز کرده است. این اتفاق در حین ماموریتی برای مقابله با شبهنظامیان دولت اسلامی در سوریه روی داده است.»
او جزئیات دیگری ارائه نکرد اما گفت که «نزدیک شدن هواپیمای روسیه و شلیک به پهپادهای آمریکایی در طول یک ماموریت معمولی» هنجارهای بینالمللی را نقض میکند.
روز سه شنبه نیز حمله هواپیماهای جنگی روسیه به یک پهپاد دیگر آمریکا، به پروانه آن آسیب رساند.
در حوادثی پیش از آن نیز جتهای روسیه هواپیماهای آمریکایی را در فواصل بسیار نزدیک دنبال کردهاند. به گفته آمریکا در یک مورد، جنگنده روسیه هواپیمای سرنشیندار این کشور را مورد حمله قرار داده و جان چهار خدمه آمریکایی را به خطر انداخته است.
یکی از رهبران ارشد نظامی روسیه، ایالات متحده را در این موضوع مقصر دانست و این اتهام را مطرح کرد که هواپیماهای ائتلاف به رهبری آمریکا، طی ۲۴ ساعت گذشته در سوریه۱۰ بار پروتکلهای عدم درگیری با روسیه را نقض کردهاند.
دریادار اولگ گورینوف، رئیس مرکز مصالحه ارتش روسیه گفت که پهپاد آمریکایی بامداد چهارشنبه به طور خطرناکی نزدیک دو هواپیمای جنگی روسیه در آسمان سوریه پرواز کرده است و در نتیجه سیستمهای هواپیماهای سوخو-۳۴ و سوخو-۳۵ روسی به صورت خودکار پهپادهای آمریکایی را هدف گرفتهاند.
او در بیانیهای اعلام کرد: «آمریکا همچنان به اطلاع رسانی نادرست به مردم درباره پروازهای غیرقانونی پهپادهای خود در حریم هوایی سوریه ادامه میدهد و در عین حال طرف روسی را به مانور خطرناک متهم میکند.»
او همچنین درباره برخورد روز سهشنبه گفت که حرکت پهپادهای آمریکایی از طریق روشهای «تنشزدایی» رفع نشد و پرواز آنها «کاملا تحریک آمیز» بوده است. گورینوف ادامه داد که خلبانان روسی «درجه بالایی از حرفهای بودن را نشان دادند و اقدامات به موقع برای جلوگیری از برخورد با پهپاد انجام دادهاند».
فرماندهان نظامی آمریکا و روسیه چندین سال است که به طور معمول از طریق یک خط تلفن «تنشزدا» برای جلوگیری از درگیریهای ناخواسته در سوریه با یکدیگر در ارتباط هستند.
به گفته یک مقام ارشد آمریکایی، اغلب تماسها در روز انجام میشود و در مواقعی به تهدیدهای تند منجر میشود، چراکه فرماندهان در حال اجرای عملیات هستند.
ایران و تنش دو ابرقدرت
کارشناسان میگویند روسیه احتمالا این حملات آزاردهنده را برای حمایت از ایران و بیرون راندن نیروهای آمریکایی از سوریه انجام میدهد. یک مقام ارشد دفاعی آمریکا هم گفت که ایران میخواهد راحتتر به حزبالله لبنان کمک و اسرائیل را تهدید کند. روسیه نیز به حمایت ایران در جنگ اوکراین متکی است.
این مقام ارشد آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، به آسوشیتدپرس گفت که آمریکا شاهد همکاری، برنامهریزی و اشتراک اطلاعات بیشتر عمدتا بین رهبران سطح متوسط روسیه و نیروهای قدس ایران در سوریه بوده است.
جان هاردی، مدیر برنامه روسیه برای بنیاد دفاع از دموکراسی نیز معتقد است که این موانع بخشی از تلاش هماهنگ روسیه و ایران برای بیرون راندن آمریکا از سوریه است. آنها امیدوارند که در طول زمان، واشنگتن عقب نشینی کند. اما این وضعیت سوالاتی را درباره اینکه آمریکا چگونه به این رفتارهای تحریکآمیز پاسخ خواهد داد، ایجاد کرده است و اینکه آیا خطر یک رویارویی بزرگتر در حال افزایش است؟
هاردی ادامه داد: «به نظر نمیرسد که روسها واقعا خواهان یک رویارویی مستقیم با آمریکا باشند.» او احتمال داد که درنهایت رویدادی مشابه حادثه دریای سیاه در نزدیکی کریمه اتفاق بیفتد. حادثهای که طی آن یک جت روسی با یک پهپاد آمریکایی برخورد کرد و بعد هم آمریکا مسیر گشتهای خود را برای جلوگیری از درگیری تغییر داد.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
هم آمریکا و هم روسیه در سوریه ماموریت دارند. روسیه از دولت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه حمایت میکند. آمریکا هم با نیروهای دموکراتیک سوریه تحت حمایت کردها در عملیات علیه افراط گرایان داعش همکاری دارد.