گزارش جدید سازمان ملل متحد در مورد عضوگیری گروههای مختلف در سوریه گواه این است که شمار کودکانی که به خدمت گرفته شدهاند در سه سال گذشته روند افزایشی داشته است، حال آن که درگیری در بیشتر مناطق این کشور رو به کاهش داشته است.
یک دختر سیزده ساله کردتبار ماه گذشته میلادی در حالی که در راه بازگشت از امتحانات مدرسه به سمت منزل خود بود، پس از این که مردی از یک گروه مسلح به سمت او آمد، رفت و ناپدید شد. اولین چیزی که والدین او بلافاصله ترسیدند این بود که ممکن است او را متقاعد کرده باشند که به گروههای مسلح بپیوندد و به یکی از اردوگاههای آموزشی برده شده باشد.
نام این دختر «پیال عقیل» است که در آن روز به همراه دوستانش با مردی مواجه شد که بعدا معلوم شد یکی از اعضای گروهی به نام «جوانان انقلابی» است. او در شهر قامشلی در شمال شرق سوریه به همراه این فرد به یکی از مراکز این گروه میرود و در حالیکه دوستانش بیرون منتظر او بودند، اما اوهرگز پیدایش نشد.
حمرین الوجی، مادر پیال، گفت که او و همسرش شکایت خود را نزد مقامات محلی بردند، اما فایدهای نداشت.
گروه «جوانان انقلابی» بعدا اعلام کرد که پیال با کمال میل به آن پیوست، ادعایی که توسط مادرش رد میشود. الوجی در حالی که در اتاق دخترش در کنار عروسکهای حیوانات و جزوات مدرسه او نشسته بود گفت: «ما معتقدیم که در سن و سال [دخترم]، او نمیتواند رضایت دهد، حتی اگر قانع شده باشد.»
از نیروهای دولتی سوریه تا رقابت «نیروهای دموکراتیک سوریه» با «ارتش آزاد سوریه»
گزارش تازه سازمان ملل نشان میدهد که شمار کودکانی که توسط گروههای مسلح در سوریه به خدمت گرفته میشوند به طور پیوسته طی سه سال گذشته افزایش یافته است؛ بطوریکه این آمار در سال ۲۰۲۰ برابر با ۸۱۳ کودک بوده و در سال ۲۰۲۱ به عدد ۱۲۹۶ و در سال ۲۰۲۲ به عدد ۱۶۹۶ رسیده است.
سازمان ملل نیمی از موارد یا به طور دقیقتر ۶۳۷ مورد از نمونههای به خدمتگیری کودکان در سال ۲۰۲۲ را به نیروهای دموکراتیک سوریه و گروههای مرتبط در شمال شرق سوریه نسبت داد.
همچنین در این گزارش آمده است که سازمان ملل ۶۱۱ مورد از به خدمتگیری کودکان توسط «ارتش آزاد سوریه» (تحت حمایت ترکیه) را تایید میکند. این نیروها در گذشته با «نیروهای دموکراتیک سوریه» درگیر بودند.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
۳۸۳ مورد توسط «تحریر الشام» وابسته به القاعده در شمال غرب سوریه تایید شده است. در این گزارش به ۲۵مورد عضوگیری کودکان توسط نیروهای دولتی سوریه و شبه نظامیان طرفدار دولت اشاره شده است.
در برخی موارد کودکان به اجبار به خدمت به عنوان سرباز مجبور میشوند. در برخی موارد دیگر، افراد زیر سن قانونی ثبتنام میشوند چرا که آنها یا خانوادههایشان به حقوق آن نیاز دارند. دیگران به دلایل ایدئولوژیک یا به دلیل وفاداری خانوادگی و قبیلهای به این سازمانها میپیوندند. در برخی موارد دیگر، کودکان به خارج از سوریه فرستاده میشوند تا به عنوان مزدور در درگیریهای دیگر بجنگند.
نام نویسی کودکان کمتر از ۱۸ سال
در سال ۲۰۱۹، نیروهای دموکراتیک سوریه توافقنامهای را با سازمان ملل به امضا رساندند که بر اساس آن متعهد شدند از نام نویسی کودکان کمتر از ۱۸ سال خودداری کنند و چند دفتر حمایت از کودکان را در منطقه خود راهاندازی کند. وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای از متحد خود دفاع کرد و گفت که نیروهای دموکراتیک سوریه «تنها بازیگر مسلح در سوریه است که به درخواست سازمان ملل برای پایان دادن به استفاده از کودکان سرباز پاسخ می دهد.»
با این حال، به نظر میرسد سازوکار شکایت از نیروهای دموکراتیک برای خانوادهها فعال است. در پنج ماه اول سال جاری میلادی تعداد ۲۰ شکایت در یک موسسه دفاع حقوق کودکان تحت نظارت اداره محلی نیروهای دموکراتیک سوریه به ثبت رسیده است.
به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید
چهار کودک خردسال در نیروهای مسلح نیروهای دموکراتیک سوریه پیدا شدند و به خانواده هایشان بازگردانده شدند. این دفتر اعلام کرده است که الباقی این کودکان در خدمت نیروهای دموکراتیک سوریه نبودند.
یکی از مسئولان «جوانان انقلابی» اذعان کرد که این گروه افراد زیر سن قانونی را جذب می کند، اما سربازگیری اجباری آنها را رد کرد. او گفت که خردسالان بلافاصله به خدمت مسلحانه اعزام نمی شوند. در عوض، آنها ابتدا در دورههای آموزشی و فعالیتهای دیگر شرکت میکنند و پس از آن «اگر بخواهند به کوه اعزام میشوند»، کوههایی که به مقر پکک در ارتفاعات قندیل در شمال عراق اشاره داشت.
سرنوشت پیال چه شد؟
یکی از مسئولان شاخه «جوانان انقلابی» در پاسخ به سوالی درباره پیال گفت که این دختر از ناراضی بودن در خانه شکایت کرده و پدر و مادرش او را مجبور به داشتن حجاب احباری کرده بودند.
الوجی گفت که دخترش هیچ نشانه ای از ناراضی بودن در خانه نشان نداده و شب قبل از ناپدید شدن او گفته بود که قصد دارد برای وکالت تحصیل کند.
یک ماه پس از ناپدید شدن پیال در ۲۱ ماه مه، این دختر به خانه بازگشت. مادرش گفت که او توانست از یکی از اردوگاههای آموزشی گروه «جوانان انقلابی» فرار کند.
الوجی گفت: از زمان بازگشت دخترش، «وضعیت روانی او سختتر شده؛ چراکه او تحت آموزشهای سخت قرار گرفته بود.» او گفت که خانوادهاش دیگر احساس امنیت نمیکنند و به دنبال راهی برای خروج از سوریه هستند.