اتحادیه اروپا همزمان با افزایش دوباره تنشها میان ارمنستان و آذربایجان بر سر منطقه مورد مناقشه قرهباغ و کمرنگ شدن اثربخشی ماموریت حافظ صلح روسیه، تلاشهای تازهای را برای میانجیگری بین دو طرف آغاز کرد.
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان و الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان، با میانجیگری شارل میشل، رئیس شورای اروپا، در بروکسل گفتگو کردند. آقای میشل همچنین شامگاه شنبه با آقای پاشینیان و صبح یکشنبه با آقای علیاف دیدارهای دوجانبهای داشت.
این گفتگوها در پی درگیریهای تازه در مرز بین دو کشو منطقه قفقاز انجام شد. در درگیریهای روز پنج شنبه یک سرباز آذربایجانی کشته و چهار سرباز ارمنی زخمی شدند و روز جمعه نیز ایروان از کشته شدن یک سرباز دیگر ارمنی و مجروح شدن دو تن دیگر خبر داد.
آقای پاشینیان آذربایجان را متهم کرد که به دنبال «تضعیف مذاکرات» برنامهریزی شده از سوی بروکسل است و گفت که شانس «بسیار کمی» برای دستیابی به توافق صلح با آقای علیاف در این نشست قائل است.
قرار است نشست دیگری نیز میان آقایان پاشینیان و علی اف در ابتدای ژوئن در مولداوی و در حاشیه دومین اجلاس «جامعه سیاسی اروپا» برگزار شود. شارل میشل، رئیس شورای اروپا، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه و اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در این نشست مشارکت خواهند داشت.
ایالات متحده نیز در کنار تلاشهای صلح اتحادیه اروپا، در اوایل ماه مه، مبتکر دیدار هیاتهای ارمنستان و آذربایجان برای گفتگوهای فشرده چهار روزه بود. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا که مسئول برگزاری این نشست بود، از «پیشرفت محسوس» در مذاکرات واشنگتن ابراز خرسندی کرده و گفته بود که به زعم او توافق صلح «قابل حصول است.»
به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید
اما دولت روسیه از تلاشهای غرب برای مذاکره درباره یک توافق صلح جدید میان ارمنستان و آذربایجان خشمگین شده است، به طوری که دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که «هیچ جایگزینی» برای توافق آتشبسی که در سال ۲۰۲۰ با میانجیگری کرملین حاصل شد، وجود ندارد.