سفر شی جین‌پینگ به ریاض؛ عربستان و چین برای گرم کردن روابط خود چه محدودیت‌هایی دارند؟

دیدار شی جین‌پینگ، رئیس جمهوری چین با ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی در سال ۲۰۱۷
دیدار شی جین‌پینگ، رئیس جمهوری چین با ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی در سال ۲۰۱۷ Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در حالی از روز چهارشنبه ۷ دسامبر میزبان شی‌ جین‌پینگ، رئیس جمهور چین خواهد بود که روابط واشنگتن و ریاض در در برهه حساسی قرار دارد.

آگهی

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در حالی از روز چهارشنبه ۷ دسامبر میزبان شی‌ جین‌پینگ، رئیس جمهور چین خواهد بود که روابط واشنگتن و ریاض در در برهه حساسی قرار دارد.

خبرگزاری رسمی عربستان سعودی اعلام کرد که شی‌ جین‌پینگ، رئیس جمهوری چین روز چهارشنبه ۷ دسامبر در یک سفر رسمی ۳ روزه به عربستان سعودی خواهد رفت.

بر اساس برنامه اعلام شده برای سفر رئیس جمهوری چین، او در ۳ نشست مختلف در عربستان سعودی شرکت خواهد کرد. حضور شی‌ جین‌پینگ در «اجلاس سران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و چین» و «اجلاس سران کشورهای عربی و چین» در کنار دیدار و گفتگو با پادشاه و ولیعهد عربستان سعودی در سفر رئیس جمهور چین به عربستان سعودی برنامه‌ریزی شده است.

سفر رئیس جمهوری چین به عربستان سعودی در حالی انجام می‌شود که روابط ریاض و واشنگتن بر سر موضوعاتی مانند امنیت انرژی، امنیت منطقه‌ای و حقوق بشر متشنج است.

آخرین ضربه به روابط آمریکا و عربستان زمانی بود که وزیران اوپک‌پلاس شامل اعضای اوپک و متحدان این سازمان مانند روسیه، در جلسه روز یک‌شنبه خود موافقت کردند که برنامه تصویب شده در ماه اکتبر مبنی بر کاهش تولید به میزان ۲ میلیون بشکه در روز را ادامه دهند. این تصمیم اوپک‌پلاس با ابراز نارضایتی واشنگتن مواجه شد، به گونه‌ای که از آن به عنوان «همسویی» با روسیه در جنگ اوکراین یاد کرد.

با وجود این، برخی از کارشناسان روابط بین‌الملل بر این نظرند که عربستان سعودی با سفر شی جین پینگ به این کشور که نخستین سفر او از سال ۲۰۱۶ است، بیشتر به دنبال دستاوردهای اقتصادی خواهد بود تا تغییر معنی‌دار در همپیمانی‌اش با آمریکا.

به گفته این گروه از کارشناسان، مساله اصلی حاکمان عربستان سعودی تنوع بخشیدن به شراکت‌ها برای تأمین منافع اقتصادی و امنیتی این کشور است.

عربستان سعودی بزرگ‌ترین صادرکننده نفت جهان است و چین هم به عنوان بزرگ‌ترین واردکننده نفت خام، دست‌کم یک چهارم از صادرات نفت عربستان را خریداری می‌کند. همچنین پتانسیل همکاری در توسعه زیرساخت‌ها مانند پالایشگاه‌ها برای ۲ کشور وجود دارد.

فراتر از انرژی، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی شراکت با چین را در راستای برنامه اصلاحی ۲۰۳۰ خود ارزیابی می‌کند.

سفر شی‌ جین‌پینگ به ریاض یکی از نخستین سفرهای او به خارج از چین از زمان همه‌گیری بیماری کرونا در اوایل سال ۲۰۲۰ است.

به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید

با این حال پذیرش روابط نزدیک‌تر عربستان سعودی با چین به این معنا نیست که ریاض می‌خواهد همکاری خود را با واشنگتن کاهش دهد. مقام‌های عربستان سعودی حتی در زمان غوغا بر سر کاهش تولید نفت اوپک‌پلاس در ماه اکتبر و تهدیدات جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، بر اهمیت روابط خود با واشنگتن تأکید می‌کردند.

همچنین چین با وجود همکاری‌های نظامی با عربستان سعودی تاکنون نتوانسته است تضمین‌های لازم امنیتی به این کشور ارائه دهد، موضوعی که از سال‌ها پیش زیربنای همکاری‌های واشنگتن و ریاض بوده است.

بنابراین اگرچه بهبود روابط با چین برای سعودی‌ها یک اولویت است، اما تا زمانی‌که تحولات منطقه به شکل کنونی ادامه یابد و تا زمانی‌که این کشور در برابر حملات نظامی ایران و شبه‌نظامیان وابسته به تهران به شدت آسیب‌پذیر باشد، محدودیت‌ها برای دور شدن عربستان سعودی از آمریکا وجود خواهد داشت.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

یکسال پس از عملیاتی شدن قرارداد همکاری ۲۵ ساله؛ ایران همچنان خارج از رادار سرمایه‌گذاری چین است

گفتگوی رهبران آمریکا و چین؛ شی‌ جین پینگ: از خط قرمز تایوان عبور نکنید

رسیدن به کلاس یک جهانی تا ۲۰۲۷؛ مقام نظامی آمریکا: ارتش چین در حال چینش لازم برای حمله به تایوان است