کشف دارویی که روند آلزایمر را به طور قطعی کاهش می‌دهد

بیوژن
بیوژن Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از Farhad Mirmohammadsadeghi
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

شرکت ایزای و شریک تجاری آن بیوژن، اعلام کردند دارویی را یافتند که روند پیشروی بیماری آلزایمر را کند می‌کند. این نخستین دارویی است که پیشروی شایع‌ترین بیماری زوال عقل در دنیا را بر اساس نتایج قطعی آزمایش‌هایی در مقیاس بزرگ، کاهش می‌دهد.

آگهی

شرکت ایزای (Eisai) و شریک تجاری آن بیوژن (Biogen) اعلام کردند دارویی را یافتند که روند پیشروی بیماری آلزایمر را کند می‌کند. این نخستین دارویی است که پیشروی شایع‌ترین بیماری زوال عقل در دنیا را بر اساس نتایج قطعی آزمایش‌هایی در مقیاس بزرگ، کاهش می‌دهد. معرفی این دارو باعث شد که ارزش سهام این دو شرکت افزایش یابد. 

بر اساس بیانیه این دو شرکت، داروی لکانماب (Lecanemab) در مقایسه با دارونما سرعت زوال شناختی را در افرادی که در مراحل اولیه آلزایمر هستند در مدت ۱۸ ماه تا ۲۷ درصد کاهش داد؛ امری که هدف اصلی آزمایش را برآورده کرد و به پرسش اصلی آن پاسخ داد. اما این نتیجه با عوارض جانبی از جمله تورم و خونریزی مغزی همراه بوده است. البته موارد شدید بسیار نادر هستند.    

این دست‌آورد نقطه عطفی عظیم در تحقیقات دانشمندانی است که طی چندین دهه تلاش کردند تا زوال عقل ناشی از ابتلای به آلزایمر را متوقف سازند. با این حال، این‌که داروی جدید در زندگی بیماران و خانواده‌های آن‌ها چه تحولی ایجاد می‌کند هنوز مشخص نیست. به نظر می‌رسد این دارو روند بیماری را به طور واضحی کند می‌کند اما ظرفیت ذهنی از دست رفته را بازیابی نکرده و روند از دست‌دادن آن را به طور کامل متوقف نمی‌کند.

دیوید نوپمن، متخصص مغز و اعصاب بالینی در کلینیک مایو در روچستر مینسوتا می‌گوید: «ما امیدواریم که به الگوی بهبود با ثبات دست یابیم. این الگو باید به اقدامات نظارتی مطلوب منتج شود. با این حال یک نکته هشدار دهنده همچنان وجود دارد و آن، میزان تاخیر در زوال [عقل] است. این تاخیر در حال حاضر کوتاه است. ما تنها می‌توانیم امیدوار باشیم که تاخیر به وجود آمده در زوال عقل قابل تکرار باشد و در زمان افزایش یابد. اما تاثیر این دارو در بازه زمانی بلند مدت نامشخص است.»

در بررسی این دارو چند عوارض جانبی جدی نیز نمایان شد. ۲۱.۳ درصد از ۱۷۹۵ بیماری که توسط این دارو مورد آزمایش قرار گرفتند، دچار تورم و خون‌ریزی مغزی شدند. در صورتی که تنها ۹.۳ درصد از کسانی که دارونما مصرف کرده بودند به این عوارض دچار شدند. اکثر موارد تورم مغزی بی‌علامت بود اما ۲.۸ درصد آن‌ها سمپتوم‌هایی را از خود نشان دادند.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

استفاده مرتب از داروهای رفلاکس اسید معده می‌تواند خطر زوال عقل را افزایش دهد

سازمان غذا و داروی آمریکا «لکمبی» را تایید کرد؛ هر آنچه درباره این داروی آلزایمر باید بدانید

نتیجه یک پژوهش جدید: استفاده از قرص ویاگرا خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش می دهد