رئيس جمهوری اسلامی ایران میگوید در صورتی که پیش از اجرای برجام، موضوع پادمانی حل و فصل نشود، توافق بیمعنا خواهد بود.
ابراهیم رئیسی، رئيس جمهوری اسلامی ایران میگوید پیش از حصول توافق احیای برجام، باید همه مسائل پادمانی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی حل شود.
آقای رئيسی روز دوشنبه، ۲۹ اوت، در یک نشست خبری در تهران و در پرسش به خبرنگاران با اشاره به اینکه سلاح هستهای در دکترین جمهوری اسلامی جایی ندارد تاکید کرد: «همانطور که بارها اعلام کردیم و فتوای رهبر انقلاب هم در این زمینه موجود است، سلاح هستهای جایی در سیاست ایران ندارد و دولت و مسئولان هم از نظر شرعی و هم در بحث سیاست خارجی بارها این مسئله را اعلام کردهاند.»
رئيسی همچنین در بخش دیگری از نشست خبری خود با اشاره به پیشرفت در روند مذاکرات هستهای برای احیای برجام تاکید کرد که تا زمانی که همه مسائل پادمانی میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی حل و فصل نشود، توافق معنایی نخواهد داشت. این مقام ارشد جمهوری اسلامی همچنین در پاسخ به پرسشی در خصوص احتمال دیدار با جو بایدن در آمریکا تاکید کرد که در نیویورک با رئيس جمهوری آمریکا دیدار نخواهد کرد، چرا که به باور او این دیدار فایدهای برای ملت ایران نخواهد داشت.
رئيسی همچنین در پایان نشست خبری خود گفت: «مولفههای توافق از نظر ایران راستیآزمایی عینی و عملی نسبت به رفع تحریمها، لغو تحریمها به صورت پایدار و همچنین بسته شدن پرونده ادعاهای سیاسی آژانس است.»
اشاره آقای رئيسی به موضوع لزوم حل و فصل مسائل پادمانی در حالی مطرح میشود که در هفتههای اخیر این موضوع به یکی از اصلیترین موانع احیای توافق هستهای تبدیل شده است. در همین زمینه روز دوشنبه روزنامه اصولگرای رسالت در مطلبی از دولت ایران خواست تا زمانی که مسائل پادمانی مختومه اعلام نشده، توافق احیای برجام امضا نشود. این رسانه در این مطلب خود استدلال کرده در صورتی که موضوع پادمانی همچنان روی میز آژانس باقی بماند، فضا در آینده برای اعمال فشار و یا وضع تحریمهای تازهتر علیه ایران باز خواهد ماند.
اشاره این روزنامه و همچنین ابراهیم رئيسی به لزوم بسته شدن پرونده موضوعات پادمانی در حالی مطرح میشود که کشورهای غربی این مسئله و توافق برجام را دو مسئله غیرمرتبط با یکدیگر میخوانند و از ایران خواستهاند بدون ارتباط دادن این مسئله به گفتوگوهای احیای برجام به پرسشهای آژانس پاسخ دهد. با این حال رسالت در بخشی از مطلب روز دوشنبه خود مینویسد: «فراموش نکنیم که حتی در صورت امضای توافق هستهای، اجرایی شدن آن مشروط به بسته شدن ( مختومه شدن) پرونده های ادعایی واهی آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه کشورمان خواهد بود. موضوعی که بستگی به اراده واقعی گروسی و همراهانش در آژانس خواهد داشت.»
در روزهای گذشته مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها تاکید کرده که این نهاد بینالمللی تحت تاثیر فشارها و یا جهتدهیهای کشورهای مختلف قرار نمیگیرد و تهران باید به پرسشها در خصوص پیشینه برنامه هستهای خود پاسخ دهد.
از سوی دیگر روزنامه کیهان، دیگر رسانه تندرو در ایران که همواره با برجام و همچنین احیای آن مخالفت کرده، در گزارش روز دوشنبه خود درباره موضوع همصدایی این روزنامه و اسرائيل بر سر مخالفت با برجام توضیح داده است. کیهان در این مطلب خود مینویسد: «مدعی میشوند کیهان و اسرائيل در موضوع برجام همصدا هستند. باید از آنها پرسید یعنی اسرائیل هم مانند کیهان معتقد است که باید خطوط قرمز ایران حفظ شود؟ و معتقد است تحریمها باید لغو شود؟ و معتقد است برنامه هستهای ایران نباید آسیب ببیند؟ و بر اخذ تضمین از طرف غربی اصرار دارد؟ یا از قضا این جماعت اصلاحطلب است که میگوید بیخیال تضمین و... شوید؟»
این روزنامه همچنین در ادامه بار دیگر از دولت خواسته تا زمانی که تضمینهای لازم از آمریکا گرفته شده و فضای «بدعهدی» از سوی غرب مسدود شود.
در میان مقامهای رسمی دولت ایران، رئيس سازمان انرژی هستهای در سخنانی تاکید کرده که با احیای توافق، تحریمها علیه ایران لغو خواهد شد. محمد اسلامی، رئيس سازمان انرژی اتمی روز دوشنبه هدف از مذاکرات احیای برجام را «رفع تحریمها و دفع اتهامات علیه کشور» برشمرد و تاکید کرد که جمهوری اسلامی در مذاکرات به دنبال این است که تحریمهایی که علیه ایران وضع شده، لغو شود و مردم از مزیت اقتصادی آن انتفاع حاصل کنند.
در همین حال خبرگزاری رویترز، در گزارشی نوشته است که ایران و آمریکا به راه حلی برای حل و فصل مسئله پادمانی دست پیدا کردهاند که به هر دو طرف اجازه میدهد در پایان ادعا کنند که آنچه آنها میخواستند عملی شده اما در نهایت حل و فصل نهایی موضوع را به تاخیر میاندازد.
در این گزارش یک منبع آگاه آمریکایی به رویترز گفته که ایران در ابتدا خواهان دریافت این تعهد بوده که آژانس بینالمللی انرژی اتمی تحقیقات مربوط به مسائل پادمانی را تا تاریخ معینی تکمیل خواهد کرد اما حالا ایران موضع جدیدی اتخاذ کرده و گفته در صورتی که تا روز اجرای برجام این تحقیقات مسدود نشود، این حق را برای خود محفوظ میداند که از انجام اقداماتی که باید برای محدود کردن برنامه هستهای خود در روز اجرای توافق تعهد کرده، اجتناب ورزد.»
بر اساس این گزارش رویترز احتمالا در بازه ۱۶۵ روزهای که میان اعلام توافق تا اجرای آن زمان وجود دارد، تلاشها برای مختومه کردن پرونده مسائل پادمانی افزایش خواهد یافت و ایران به پرسشهای آژانس پاسخ میدهد. رویترز گزارش داده که ایران به طرف آمریکایی گفته در صورتی که در این مدت آژانس پس از دریاقت پاسخهای تهران، این پرونده را نبندد، جمهوری اسلامی هم اقدامات مقرر برای کاهش برنامه هستهای خود از قبیل بازگشت غنیسازی اورانیوم به سطح ۳.۶۷ درصد را عملی نخواهد کرد.
در همین حال جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا میگوید به خاطر آمادگی تهران برای چشمپوشی از بعضی از خواستههایش، ایران و آمریکا نسبت به دو هفته قبل به توافق هستهای نزدیکتر شدهاند. آقای کربی همچنین در ادامه تاکید کرد که همچنان اختلافاتی میان ایران و آمریکا وجود دارد و اتحادیه اروپا و تهران مشغول بررسی پاسخی هستند که هفته گذشته از سوی ایالات متحده اعلام شده بود.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
ایالات متحده پس از حدود ۹ روز از زمان ارسال پاسخ ایران به طرح پیشنهادی اتحادیه اروپا، جوابهای خود را از طریق اروپا به تهران رساند و حالا مقامهای جمهوری اسلامی میگویند مشغول بررسی دقیق این پاسخها هستند.