سازمان ملل میگوید امکانات لجستیکی و امنیتی لازم را برای حمایت از بازدید بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به این نیروگاه را دارد، اما روسیه با این کار مخالف است و میگوید اجرای هر ماموریتی از مسیر پایتخت اوکراین خطرناک است
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین عصر دوشنبه هشدار داد چنانچه «فاجعهای» در نیروگاه هستهای زاپوریژیا روی دهد، امنیت کل اروپا تهدید خواهد شد.
این نیروگاهِ واقع در جنوب اوکراین، در حال حاضر تحت کنترل روسیه است و زلنسکی میگوید که «اشغالگران تحت پوشش این نیروگاه، شهرها و مناطق اطراف را گلوله باران میکنند».
رئیس جمهور اوکراین دربارۀ تهدیدات امنیتی اشغال این نیروگاه نیز گفت: «هر گونه حادثه مرتبط با تشعشعات اتمی در این نیروگاه، کل اتحادیه اروپا همچنین کشورهای ترکیه، گرجستان و حتی مناطق دورتر را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در صورت بروز حادثه، همه چیز فقط به جهت و سرعت باد بستگی دارد.»
زلنسکی هشدار داد که «اگر اقدامات روسیه باعث وقوع فاجعهای بشود، عواقب آن حتی به کسانی که تاکنون در قبال این جنگ سکوت کردهاند نیز ضربه میزند».
او بر این اساس از جامعه بینالمللی خواست تا «تحریمهای سختگیرانه جدیدی علیه روسیه» وضع کنند و تسلیم «باجخواهی هستهای» مسکو نشوند.
زلنسکی همچنین اعلام کرد که «همه نیروهای روسیه باید فوراً و بدون هیچ قید و شرطی از این نیروگاه و مناطق همجوار آن خارج شوند».
نیروگاه زاپوریژیا که بزرگترین تاسیسات هستهای اروپا محسوب میشود، در اوایل ماه مارس یعنی تنها اندک زمانی پس از آغاز تهاجم مسکو به اوکراین، به تصرف نیروهای روسیه درآمد.
از اواخر ماه ژوئیه، بار دیگر نیروگاه زاپوریژیا هدف حملات نظامی قرار گرفت و مسکو و کییف یکدیگر متهم می کنند که عامل این گلوله بارانها بودهاند.
اوکراین همچنین روسیه را متهم کرده که از این نیروگاه به عنوان پایگاهی برای انجام حملات بیشتر در آینده و ذخیره سلاح استفاده میکند.
تلاشهای سازمان ملل برای کاهش تنشها در منطقه نیروگاه
جامعه جهانی از خطرات تداوم درگیریها در این منطقۀ هستهای آگاه است و به همین دلیل پنجشنبه گذشته تحولات این نیروگاه موضوع نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد بوده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز روز پنجشنبه خواستار پایان دادن به فعالیتهای نظامی در اطراف این نیروگاه شد و در همان روز با سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه درباره وضعیت ایمنی زاپوریژیا گفتگو کرد.
سازمان ملل میگوید امکانات لجستیکی و امنیتی لازم را برای حمایت از بازدید بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به این نیروگاه را دارد، اما روسیه با این کار مخالف است و میگوید اجرای هر ماموریتی از مسیر پایتخت اوکراین خطرناک است.
ایگور ویشنوتسکی، معاون گسترش تسلیحات هستهای در وزارت خارجه روسیه اعلام کرد: «عبور از کییف به این معناست که آنها از طریق خط مقدم به نیروگاه هستهای برسند. این یک خطر بزرگ است، بویژه آنکه نیروهای مسلح اوکراین یکدست و هماهنگ نیستند.»
او همچنین تاکید کرد حتی اگر چنین ماموریتی عملی شود، بازرسان نمیتوانند آنطور که کییف درخواست کرده، اقدام به «غیرنظامی» کردن این نیروگاه کنند.
بر همین اساس استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل روز دوشنبه اعلام کرد که اگرچه این سازمان همکاری نزدیکی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تحقق این بازدید دارد و آماده پشتیبانی از این سفر است، اما اجرای این ماموریت در صورتی ممکن است که هر دو کشور اوکراین و روسیه نیز با آن موافقت کنند.