طالبان پس از شش ماه اتباع بریتانیا را آزاد کردند

مقامات طالبان و بریتانیا روز دوشنبه ۳۰ خرداد اعلام کردند که در پی حصول توافق طرفین، چندین شهروند بریتانیایی بازداشت شده در افغانستان آزاد شدند.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان در حساب توییتری خود نوشت که این بازداشت شدگان روز یکشنبه آزاد شدند. وی در ادامه نوشت: «تعدادی از اتباع بریتانیا که حدود شش ماه پیش به دلیل تخطی از قوانین و سنتهای مردم افغانستان بازداشت شده بودند، آزاد شدند.»
سخنگوی طالبان در مورد اینکه این افراد دقیقا کدام یک از قوانین و سنتها را زیر پا گذاشتهاند سخنی به میان نیاورده است. تنها آمده است که این افراد متعهد شدهاند که به این قوانین و سنتها احترام خواهند گذاشت.
هنوز هویت آزادشدگان از سوی هیچکدام از طرفین منتشر نشده است اما یک باشگاه خبرنگاری موسوم به «فرانتلاین» در لندن ضمن اشاره به تعداد افراد آزاد شده گفته است که در بین پنج نفری که آزاد شده اند پیتر جووِنایل، خبرنگار و فیلمبردار بیبیسی نیز بوده است. حسنیه سید، همسر آقای جووِنایل به آسوشیتدپرس گفته است که وی از سوم دسامبر زندانی طالبان بوده است.
وزارت خارجه بریتانیا روز دوشنبه از این اقدام مقامات اجرایی افغانستان استقبال و از آن ها تشکر کرد. در بیانیه وزارت خارجه بریتانیا آمده است که «از طرف خانوادههای اتباع بریتانیایی، عذرخواهی خود را بابت هرگونه تخطی از فرهنگ، رسوم یا قوانین افغان ابراز میداریم و از طرف آنها اطمینان میدهیم که در آینده رفتار مناسب داشته باشند.»
خانم حسنیه سید که خود یک افغانستانی است در مورد بازداشت آقای جوونایل گفته است که همسرش در زمینه فرصتهای تجاری در معادن لیتیوم کار میکرده است و با سایر بازداشت شدگان ارتباطی ندارد. لیتیوم در صنایع باتریسازی بسیار پرکاربرد است و افغانستان دارای ذخایر معدنی لیتیومی بسیار است.
آقای جوونایل از دهه هشتاد میلادی تا کنون در افغانستان حضور داشته و به زبانهای دری و پشتو مسلط است. به گفته همسر آقای جوونایل، او پیش از دستگیری با مقامات طالبان و حتی وزیر معادن آنها دیدارهایی داشته است.
آقای جوونایل قبلا در کابل یک غذاخوری به نام «گندمک» داشته که در بین خبرنگاران خارجی بسیار شناخته شده بود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس و به نقل از افراد مطلع، حداقل دو نفر دیگر از اتباع آزاد شده بریتانیا برای عملیات خروج اتباع افغان از این کشور دخیل بودهاند.
این افراد به مدت شش ماه در افغانستان در بند نیروهای طالبان بودند.
هنوز در مورد سرنوشت آمریکاییهای بازداشت شده در افغانستان اطلاعی در دست نیست. پیشتر جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا از تلاشهای دولت جو بایدن برای آزادی این افراد سخن گفته بود ولی به لحاظ «حساسیت موضوع» در مورد هویت یا تعداد آنها از ارائه اطلاعات بیشتر خودداری کرد.