نیویورک تامیز به نقل از منابع خود نوشت که ایوب انتظاری و کامران آقا مولایی توسط اسرائیل ترور شدهاند.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی مرگ دو دانشمند جوان ایرانی، کامران آقا مولایی و ایوب انتظاری، را مشکوک و به فعالیتهای اسرائیل نسبت داد.
طبق این گزارش، هر دوی آنها فارغ التحصیل بهترین دانشگاههای ایران بودند، هر دوجوان بودند، سالم و ورزشکار، تا قبل از اینکه در اواخرماه مه ناگهان بیمارشوند. این دو دانشمند روز به روز بیمارتر شدند و در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانهایی در دو شهر مختلف بستری شدند و سپس هر دو به فاصله چند روز از یکدیگر درگذشتند.
نیویورکتایمز به نقل از یک مقام ایرانی و دو فرد مطلع دیگر که بنا به حساسیت موضوع نخواستند نامشان فاش شود، مینویسد که مقامات ایران معتقد هستند که اسرائیل آنها را با غذای مسموم کشته است.
یکی از آن دو «ایوب انتظاری» مهندس هوانوردی بود که در یک مرکز تحقیقات نظامی کار می کرد و دیگری «کامران آقا مولایی» یک زمین شناس بود.
رسانه های اسرائیلی و شبکه های خبری فارسی زبان خارج از ایران با تشدید معمای مرگ این دونفر، گزارش دادند که آقای آقا مولایی درتاسیسات هستهای نطنز ایران کار می کرد، دوستانش اما این موضوع را تکذیب می کنند و او را کارمند یک شرکت خصوصی تحقیقات زمین شناسی معرفی میکنند.
هنوز به روشنی مشخص نشده است که آیا آقای آقامولایی با دولت و یا برنامه تسلیحاتی ایران ارتباطی داشته است یا خیر.
طبق گزارش نیویورک تایمز، کامران آقامولایی به تازگی از یک سفر کاری ازشهر تبریز به تهران بازگشته بود که دچار حالت تهوع و اسهال شدید شد، روز به روز حالش وخیم تر شد تا اینکه بالاخره درگذشت.
ایران براین باور است که این مرگهای مرموز، مشابه قتلهای هدفمندی است که اسرائیل با تبعیت از یک الگوی جنگ پنهان و درسایه به آن دست میزند. الگویی که به نظر می رسد هر دو طرف ماجرا یعنی ایران و اسرائیل از آن استفاده می کنند تا از یک جنگ تمام عیار اجتناب کنند.
اکنون اما به نظر می رسد که این جنگ در سایه درحال تشدید است. تنها در دو هفته گذشته، تعدادی مرگ مشکوک که گمان می رود اسرائیل در آنها نقشی داشته، ایران را به لرزه درآورده است. چنین به نظر می رسد که اسرائیل اهداف خود را از شخصیت های ارشد مرتبط با برنامه هسته ای به پرسنل نظامی و دانشمندان سطح پایین ترگسترش داده است.
سخنگوی دفتر نخست وزیری اسرائیل از اظهار نظرپیرامون دو کشته اخیر در داخل خاک ایران خودداری کرد.
اما اسرائیل سالها به طورمخفیانه و با اقداماتی از جمله کشتن هدفمند کارشناسان و متخصصین مرتبط با برنامههای هستهای و تسلیحاتی ایران، سعی بر تضعیف و به تعویق انداختن فعالیتهای هسته ای و موشکی ایران داشته است. اسرائیل همچنین به سایتهای نظامی ایران که بر روی طرحهای توسعه ای پهپادی و موشکی ایران کار می کنند، حملاتی کرده است.
ایران نیز به نوبه خود تلاش کرده است تا شهروندان اسرائیلی را در سراسر جهان هدف قرار دهد و شبه نظامیان منطقهای متخاصم اسرائیل مانند حزب الله لبنان را مسلح کرده و از آنها حمایت مالی کرده است. اما بیشتر درگیری ها حول محور برنامه هسته ای ایران بوده است.
اسرائیل به شدت با هر گونه تلاش و اقدامی برای احیای مجدد توافق هستهای ۲۰۱۵ بین ایران و قدرتهای جهانی مخالفت میکند، توافقی که تحریم های اقتصادی علیه تهران را در ازای محدود کردن فعالیت هستهای ایران کاهش داد.
اسرائیل بر این باور است که این توافق فعالیتهای هستهای ایران را به اندازه کافی محدود نمیکند وعمیقاً نگران این موضوع است که ایران به تولید اورانیوم غنیشده کافی برای ساخت سلاح هستهای نزدیک و نزدیکترشود.
با این حال حامیان توافق هستهای میگویند که این توافق غنیسازی اورانیوم ایران را محدود میکند و اجازه میدهد ناظران هستهای سازمان ملل بر برنامه هستهای ایران نظارت مستقیم داشته باشند، نظارتی که باعث خواهد شد ایران نتواند به تولید سلاحهای هستهای اقدام کند.
ایران سالهاست اعلام میکند که برنامه هستهایاش فقط برای اهداف صلحآمیز است. مطابق یک ارزیابی اطلاعاتی آمریکا که سال ها پیش صورت پذیرفت، مشخص شد ایران در مقاطعی برنامههایی برای دستیابی به سلاح هسته ای داشت ولی آن برنامه ها از سال ۲۰۰۳ متوقف شده اند.
به نظر می رسد اگر مذاکرات برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ به هم بخورد و ایران فعالیتهای هستهای خود را تسریع بخشد و یا همکاری با ناظران سازمان ملل را کاهش دهد، احتمال اینکه جنگ مخفیاش با اسرائیل به یک درگیری آشکارکشیده شود بعید نیست.
هنری روم، تحلیلگر ایران در گروه اوراسیا می گوید: «چه توافق هستهای وجود داشته باشد و چه وجود نداشته نباشد، دامنه نفوذ این اقدامات متقابل ایران و اسرائیل علیه هم شدت خواهد گرفت.»
جنگ در سایه
نفتالی بنت نخست وزیر اسرائیل روز سه شنبه در نشست کمیته روابط خارجی و دفاع و امور خارجی پارلمان گفت: «سالی که گذشت سال تغییر مسیر در استراتژی اسرائیل در قبال ایران بوده است. ما به درجه ای بالاتررفته ایم، ما در همه زمانها و مکانها عمل میکنیم و به این کار ادامه خواهیم داد.»
طی دو هفته گذشته در ایران، صیاد خدایی یکی از اعضای ارشد سپاه پاسداران در تهران هدف تیراندازی قرار گرفت و کشته شد. یک مهندس جوان وزارت دفاع در حمله پهپادی کشته شد و یکی دیگر از اعضای ارشد سپاه پاسداران به طرز مشکوکی از بالکن سقوط کرد و جان باخت و در پی آن، این دو دانشمند جان باختند.
آقای انتظاری، ۳۵ ساله، در ۳۱ مه درگذشت. یکی از همکارانش از مرکز تحقیقات نظامی که در آن کار می کرد، در شبکه های اجتماعی گفت که شب قبل از اینکه ناگهان بیمار شود، حالش بسیار خوب بود.
رسانه های ایران گزارش دادند که هیچ کس دیگری از خانواده او به این بیماری مبتلا نشده است، اگرچه همه آنها از یک غذا خورده بودند.
استانداری یزد با نصب پلاکاردی درمحل سکونت آقای انتظاری، او را «شهید» خواند و از فداکاری او و خانواده اش قدردانی کرد. عنوان شهید در ایران به جانباختگان در حین انجام وطیفه برای کشور و نیز کشته شدگان در «مبارزه با دشمن» اطلاق می شود. یکی از اعضای شورای شهر یزد نیز مرگ او را «بیولوژیک» خواند.
ایران نیز ازشهید خواندن آقای انتظاری خودداری کرد شاید به این دلیل که شهید نامیدن او به نوبه خود مهر تاییدی بود بر این واقعیت شرمسار کننده برای حاکمان ایران که اسرائیل هرگاه اراده کرده، توانسته است امنیت داخلی ایران را به چالش بکشد.
دادستانی یزد مهندس هوافضا بودن آقای انتظاری را تکذیب کرد و او را کارمند عادی یک شرکت صنعتی دانست و روابط عمومی فرمانداری دو روز بعد، اطلاق عنوان شهید را برای آقای انتظاری پس گرفت و گفت که اشتباه شده بود.
عکس و فیلمهای منتشر شده در رسانههای ایران که مربوط به سال ۲۰۱۹ هستند نشان میدهد در جریان بازدید حسن روحانی رئیس جمهور وقت ایران ازشرکت توربینهای صنعتی غدیر، آقای انتظاری بعنوان یکی از پرسنل آن شرکت در حال ارائه گزارشی به رئیس جمهور ایران است، ضمن اینکه بیانیه انجمن فارغالتحصیلان دانشگاه آقای انتظاری براین موضوع که او واقعاً یک مهندس هوافضا بود، تاکید می کند.