نیروهای اوکراینی میگویند پس از تخلیه نسبی غیرنظامیان از کارخانه فولاد ماریوپل، روسیه بار دیگر حملات خود را به این منطقه و از جمله به سمت پناهگاههایی که غیرنظامیان در آنجا پناه گرفتهاند، آغاز کرده است.
همزمان با ادامه جنگ در اوکراین، یک مقام عالی ایالات متحده آمریکا میگوید روسیه میخواهد به زودی در این کشور رفراندوم جدایی از اوکراین برگزار کند. برخی گزارشها حاکی از آن است که پس از ماریوپل، بندر اودسا در جنوب هدف بعدی ارتش روسیه در اوکراین برای قطع ارتباط این کشور با دریای سیاه است.
کییف خواستار افزایش حمایتهای نظامی و سیاسی کشورهای جهان در مقابل تجاوز نظامی روسیه شده و در مقابل مسکو مدعی است قصد ندارد نظام سیاسی همسایه شرقی را تغییر دهد و تنها به دنبال تامین امنیت شهروندان عمدتا روسزبان شرق اوکراین است.
نهادهای حقوق بشری از وضعیت اسفبار غیرنظامیان در ماریوپل ابراز نگرانی کرده و از روسیه خواستهاند در روند خروج این افراد از این شهر جنگ زده همکاری بیشتری انجام دهد. این در حالیست که حملات روسیه به کارخانه فولاد ماریوپل ادامه دارد و این مسئله خروج غیرنظامیان از این منطقه را دشوار کرده است. همچنین حملات هوایی روسیه به شهر اودسا در جنوب غربی اوکراین، نگرانیها در خصوص احتمال حملات گسترده مسکو به این شهر را نیز افزایش داده است.
آخرین تحولات جنگ اوکراین در تاریخ سهشنبه سوم ماه مه (۱۳ اردیبهشت) را در این صفحه دنبال کنید:
اشکها و لبخندهای رهایییافتگان از پناهگاه مجتمع فولاد آزوفستال ماریوپل
کسانی که روز سهشنبه از درون مجتمع فولاد آزوفستال، آخرین سنگر مقاومت در شهر محاصره شده ماریوپل اوکراین خارج شدند، میگویند این پناهگاه دیگر تحمل بمباران مستقیم و وحشیانه روسیه را ندارد. به گفته آنها آذوقه آنها در حال تمام شدن بوده و ممکن بوده از بیآبی بمیرند. برخی دیگر به خبرنگاران گفتند که آنها پناهگاه را به مثابه گور دستهجمعی خود میپنداشتند که قرار است همگی در آن دفن شوند.
این افراد سوار بر کاروانی از اتوبوسهای سفید شهری به شهر زاپوراژیا که تحت کنترل اوکراین است، منتقل شدند و در یک مرکز پذیرایی موقت عزیزانشان را با گریه و شادی همزمان در آغوش گرفتند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
در میان این افراد غیرنظامی که شمار آنها تقریبا ۱۰۰ نفر بود، زنان و کودکان خردسال و نوزاد دیده میشد. آنها طی توافقنامهای با نیروهای متجاوز روسیه بالاخره اجازه خروج یافتند، توافقی که جهانیان روزها در انتظار اجرای آن بودند.
سرنوشت غیرنظامیان و همچنین نیروهای نظامی اوکراینی که هنوز در آنجا هستند، به یک موضوع بین المللی تبدیل شده و موضوع مذاکرات مکرر بوده است.
با این حال، مقامات اوکراینی خاطرنشان کردند که برخی از غیرنظامیان در جریان این عملیات جا ماندهاند. اکنون پس از اعلام کییف مبنی بر اینکه نیروهای روسی با تانکها و خودروهای زرهی به این سایت صنعتی عظیم حمله کردهاند، نگرانیهای جدیدی درباره سرنوشت این افراد ایجاد شده است.

حمله تمام عیار روسها به آزوفستال، آخرین سنگر مبارزان اوکراین در شهر در محاصره ماریوپل
ارتش روسیه از روز سهشنبه حمله تمام عیار به کارخانه فولاد آزوفستال، آخرین سنگر مبارزان اوکراین در بندر استراتژیک و در محاصره ماریوپل را با شدتی که قابل قیاس با روزهای پیش نیست آغاز کرده است.
روسها در این روز و پس از آن که سازمان ملل متحد اعلام کرد غیرنظامیان را از این کارخانه خارج کرده است، برای اولین بار با استفاده از تانکها و پیاده نظام به این آخرین سنگر مقاومت اوکراینیها در شهر ماریوپل حمله کردند.
«سویاتوسلاو پالامار» معاون فرمانده هنگ آزوف ساعاتی پیش گفت: «حمله شدید روسها پیرامون آزوفستال با پشتیبانی خودروهای زرهی، تانک ها و با تلاش برای استقرار نیروها با کمک قایقها و شمار زیاد پیاده نظام در حال انجام است.»
پیشتر، وزارت دفاع روسیه اعلام کرده بود که هواپیماها و توپخانه ارتش روسیه و «جمهوری خلق دونتسک» شروع به انهدام مواضع شلیک اوکراین کردهاند.
وزارت دفاع روسیه در اعلامیه خود هنگ آزوف را متهم کرد که با استفاده از فرصت آتشبس برای تخلیه غیرنظامیان از زیرزمینهای کارخانه فولاد خارج شده و در ساختمانهای این کارخانه سنگر گرفتهاند.
روسها تا روز سهشنبه با هواپیما و از دریا این کارخانه فولاد را که سازههای زیرزمینی عظیم آن متعلق به دوران جنگ جهانی دوم است هدف میگرفتند.
ولادیمیر پوتین در ۲۱ آوریل گفت به ارتش دستور داده است تا حملهای را به کارخانه فولاد ماریوپل آغاز نکنند، بلکه آن را طوری محاصره کنند تا حتی یک مگس هم نتواند عبور کند.

حمله موشکی روسیه به چندین شهر؛ بخشهایی از «لویو» در خاموشی فرو رفت
چندین شهر اوکراین از جمله شهر بزرگ «لویو» در غرب این کشور شامگاه سهشنبه هدف موشکهای روسیه قرار گرفت. حمله موشکی به لویو، به طور مشخص سه نیروگاه برق این شهر را نابود کرد و بخشهایی از لویو را در خاموشی فرو برد.
آندری سادُوی، شهردار لویو در پیامی تلگرامی با اعلام هدف گرفته شدن سه نیروگاه برق در این شهر افزود که ایستگاههای پمپاژ نیز با قطع شدن برق از کار افتادهاند.
ممنوعیت احزاب طرفدار روسیه در اوکراین
دولت اوکراین با لایحهای که روز سهشنبه به تصویب پارلمان این کشور رسید در پی ممنوع کردن فعالیت احزاب حامی روسیه در این کشور است.
به گزارش پایگاه خبری «هرمادسکه»، رسانه مستقل خبری در اوکراین، نمایندگان پارلمان این کشور روز سهشنبه در شور دوم نشست بررسی لایحه ممنوعیت احزاب سیاسی طرفدار روسیه این لایحه را مورد تصویب قرار دادند.
هدف از این لایحه که با حمایت ۳۳۰ نماینده به تصویب رسید ممنوع کردن فعالیت احزابی است که «تجاوز نظامی به اوکراین را توجیه یا انکار میکنند» و یا دست به توجیه «اشغال موقت بخشی از خاک اوکراین» میزنند.
الیزه از کرملین خواست تا زمینه ادامه عملیات تخلیه را فراهم کند
امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه از ولادیمیر پوتین، همتای روس خود خواست تا به نیروهایش دستور دهد به همکاری برای تخلیه غیرنظامیان اوکراینی از کارخانه آزوفستال ادامه دهند.
آقای ماکرون این درخوست را در جریان گفتگویی تلفنی با رئیس جمهوری روسیه مطرح کرد. این نخستن تماس تلفنی میان روسای جمهوری دو کشور از بیست و نهم مارس به این سو محسوب میشود.
ريیس جمهوری فرانسه همچنین به همین مناسبت اعلام کرد که آماده همکاری با سازمانهای بینالمللی ذیصلاح برای کمک به رفع موانع صادرات مواد غذایی اوکراین از طریق دریای سیاه است که روسیه کنترل کشتیرانی را در بخشی از آن در دست گرفته است.
دست کم ۱۰ نفر در حمله روسیه به کارخانهای در شرق اوکراین کشته شدند
فرماندار منطقه دونتسک روز سهشنبه اعلام کرد که در حمله ارتش روسیه به کارخانهای در «آودیئیفکا»، شهری در نزدیک خط مقدم نبردها در شرق اوکراین دست کم ۱۰ نفر کشته و ۱۵ تن دیگر زخمی شدند.
پاولو کیریلنکو در پیامی که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، ضمن محتمل دانستن افزایش شمار قربانیان تصریح کرد: «حداقل ۱۰ کشته و ۱۵ مجروح نتیجه بمباران کارخانه کک سازی آودیئیفکا توسط اشغالگر ارتش روسیه است.»
سازمان ملل متحد: ۱۰۱ غیرنظامی از کارخانه فولاد ماریوپل تخلیه شدند
سازمان ملل متحد روز سهشنبه از تخلیه «موفقیتآمیز» یکصد و یک غیرنظامی که برای هفتهها در مجتمع بزرگ صنعتی شهر ماریوپل محاصره شده بودند، خبر داد.
منابع اوکراینی اعلام کردند که ارتش روسیه همزمان با تخلیه غیرنظامیان حملات تازهای را به کارخانه فولاد «آزوفستال» محل محاصره غیرنظامیان و نیروهای مقاومت اوکراینی آغاز کرده است.
فرانس پرس با استناد به مشاهدات خبرنگار خود اعلام کرد که دست کم پنج اتوبوس روز دوشنبه خود را به زاپوریژیا، محل پذیرش غیرنظامیان تخلیه شده از کارخانه آزوفتسال رساندند.
یکی از تخلیهشدگان که نوزاد شش ماههاش را در آغوش گرفته بود پیش از سوار شدن در اتوبوس، گفت: «از همه کسانی که به ما کمک کردند بسیار سپاسگزاریم. زمانی بود که امیدمان را از دست دادیم، فکر میکردیم همه ما را فراموش کردهاند.»
لندن کمک های نظامی خود به اوکراین را به بیش از ۳۵۰ میلیون یورو افزایش می دهد
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا روز سه شنبه طی سخنانی در پارلمان اوکراین اعلام کرد که لندن کمک های نظامی خود به کییف را برای مقابله با تهاجم روسیه به بیش از ۳۰۰ میلیون پوند (حدود ۳۵۵ میلیون یورو) افزایش می دهد.
نخست وزیر بریتانیا در ادامه یادآور شد که کمکهای نظامی تازه کشورش به اوکراین شامل سیتسمهای راداری و نیز پهپادها خواهد بود.
آقای جانسون که به صورت ویدیوکنفرانس برای نمایندگان پارلمان اوکراین سخنرانی میکرد در این خصوص یادآور شد: «بسته کمکی جدید دولت بریتانیا به ارزش ۳۰۰ میلیون پوند علاوه بر پهپادهای پشتیبانی و هزاران دستگاه دوربین دید در شب شامل رادارهایی برای مکانیابی توپخانههایی است که شهرهای شمار را هدف قرار میدهند.»
اتحادیه اروپا بسته تازه تحریم نفتی روسیه را با لحاظ معافیتهایی آماده میکند
چندین مقام و دیپلمات اروپایی به خبرگزاری فرانسه گفتند که پیشنویس تحریم خرید نفت و فرآوردههای نفتی خریداریشده از روسیه روز سهشنبه به کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارائه خواهد شد، اما این اقدام همچنان محدودیتهایی را ایجاد میکند.
کمیسیون اروپا پیشنهاد خود را برای ششمین بسته تحریمی علیه مسکو به منظور کاهش بودجه لازم برای تامین مالی تهاجم نظامی این کشور علیه اوکراین نهایی کرده است.
این قطعنامه توقف تدریجی خریدهای اروپایی را طی یک دوره شش تا هشت ماهه تا پایان سال ۲۰۲۲، ضمن لحاظ کردن معافیتهایی برای مجارستان و اسلواکی، دو کشوری که همچنان کاملاً به تحویل نفت از طریق خط لوله دروژبا وابسته هستند، در نظر گرفته است.
میلیونها تن غلات در بنادر اوکراین غیرقابل دسترس شده است
یک مقام سازمان ملل میگوید که دسترسی به میلیونها تن غله در اوکراین به دلیل تهاجم روسیه و نبود ایمنی کافی برای ترانزیت کالا از بنادر این کشور غیرممکن شده است.
مارتین فریک، مدیر برنامه جهانی غذای سازمان ملل در آلمان ضمن اشاره به اهمیت مواد غدایی تولید شده در اوکراین برای نیازهای فوری در جهان تصریح کرد: «در حال حاضر تقریباً ۴.۵ میلیون تن غلات در بنادر و کشتیهای اوکراین غیرقابل دسترس و استفاده شده است.
اوکراین صادرکننده مهم غلاتی چون گندم و ذرت است که به ترتیب ۱۲ و ۱۷ درصد از عرضه جهانی این محصولات را به خود اختصاص میدهد.