NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

پناهجویان افغانستان پس از قدرت‌گیری طالبان همچنان بلاتکلیف در خارج و در انتظار ویزا

پناهجوی افغان در آلبانی
پناهجوی افغان در آلبانی Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

با خروج سریع نیروهای آمریکایی از کابل و سقوط این شهر به دست طالبان، هزاران پناهجوی افغانستانی به خارج از این کشور منتقل شدند.

آگهی

با خروج سریع نیروهای آمریکایی از کابل و سقوط این شهر به دست طالبان، هزاران پناهجوی افغانستانی به خارج از این کشور منتقل شدند. اکنون با گذشت شش ماه از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، بسیاری از این پناهجویان که ساکن موقت کشورهای دیگر هستند در وضعیت انتظار به سر می‌برند.

آلبانی، کوزوو، مقدونیه شمالی و کانادا در آن زمان تنها کشورهایی بودند که به درخواست دولت ایالات متحده برای پناه دادن به پناهجویان افغان پاسخ مثبت دادند.

حدود ۲۴۰۰ نفر در ماه اوت سال گذشته وارد آلبانی شدند تا به طور موقت و تا زمان معلوم شدن تکلیف ویزای مهاجرت خود به ایالات متحده یا کانادا در این کشور بمانند. کانادا با ایالات متحده توافقنامه‌ای دارد که به موجب آن به شماری از افراد پناهجو خدمات مهاجرتی ارائه می‌دهد.

از تعداد افغان‌هایی که وارد آلبانی شدند تا کنون برای حدود ۳۰۰ نفر ویزا صادر شده و رفته‌اند، مابقی نیز در وضعیت انتظار به سر می‌برند. در حالی که هیچ‌کدام تمایلی به بازگشت به افغانستان ندارند، در مقابل تضمینی هم وجود ندارد که همه آنها ویزا بگیرند. دولت آمریکا در این باره هیچ تعهدی نکرده است.

بسیاری از پناهجویان افغان که پنج ماه گذشته را در کنار دریای آدریاتیک در آلبانی به سر برده‌اند ترجیح می‌دهند از کانادا درخواست ویزا کنند، چرا که می‌گویند رویه‌های قانونی آن کوتاه‌تر و نسبت به آمریکا از پیچیدگی کمتری برخوردار است. هرچند اقامت افغان‌ها در آلبانی توسط ۱۲ سازمان غیرانتفاعی آمریکایی حمایت می‌شود که برخی از این سازمان‌ها کارفرمایان مترجم‌ها یا کارمندان امنیتی افغان در افغانستان بوده‌اند.

افغان‌های متقاضی رفتن به آمریکا

افغا‌ن‌هایی که مسیر سریع برای رسیدن به آمریکا را انتخاب می‌کنند غالبا با درهای بسته مواجه می‌شوند. تنها تعداد انگشت‌شماری از درخواست‌های آنان برای به دلایل بشردوستانه فوری مورد بررسی قرار گرفته و اکثر آنها رد شده‌ است.

در واقع بسیاری از خانواده‌های افغان که در جریان تصرف کابل به دست طالبان به پاکستان گریخته بودند، هنوز آنجا هستند و علیرغم قول اولیه مقامات آمریکایی برای تسریع ورودشان به خاک ایالات متحده تقاضای اغلب آنان پس از ماه‌ها انتظار رد شده است.

در حالی که بسیاری از افغان‌ها در کشورهای همسایه افغانستان بر روی برنامه «آزادی مشروط بشردوستانه» حساب بازکرده‌اند، با این حال شش ماه پس از خروج برق‌آسای آمریکا از کابل اکثر آن ها منتظر دریافت پاسخ باقی مانده‌اند. برنامه آزادی مشروط وزارت امنیت داخلی آمریکا پیش از این در نقاطی که ایالات متحده مداخله نظامی داشت، نظیر ویتنام و عراق، انجام شده است. با این حال اجرای آن درباره هزاران پناهجوی افغان انتقادات زیادی را برانگیخته است.

از مجموع ۴۳ هزار تقاضای آزادی مشروط بشردوستانه که آمریکا از ژوئیه ۲۰۲۱ میلادی تا امروز دریافت کرده ، کمتر از ۲ هزار مورد بررسی‌ شده‌اند. در واقع تا ۱۱ فوریه، حدود ۱۵۰۰ مورد رد و ۱۷۰ مورد تایید شده است. این بدین معنی است که از هر هشت مورد تنها با یک مورد موافقت شده است.

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

آژانس مهاجرتی آمریکا می‌گوید با توجه به افزایش پرونده‌ها تعداد داوران را پنج برابر کرده است، با این حال فرآیند بررسی هنوز کند به نظر می‌رسد. قبل از بحران افغانستان سالانه به طور متوسط حدود ۲ هزار نفر برای آزادی مشروط بشردوستانه درخواست می‌کردند و ۵۰۰ تا ۷۰۰ نفر مورد تایید قرار می‌گرفتند که اغلب برای درمان فوری پزشکی یا ملاقات با یکی از بستگان در بستر احتضار بودند.

دولت آمریکا می‌گوید تلاش دارد تعیین کند کدام متقاضیان واقعاً در خطر قریب‌الوقوع هستند و کدام یک می‌توانند منتظر درخواست وضعیت پناهندگی عادی باشند. از همین رو متقاضیان باید اسنادی را از یک منبع معتبر شخص ثالث ارائه دهند که به طور خاص نام شخص مورد نظر را ذکر کند و جزئیات آسیب احتمالی به وی را بیان کند.

وکلایی که به متقاضیان کمک می‌کنند این ادعاها را ثبت کنند می‌گویند این استاندارد بالاتر از استانداردی است که عموماً برای متقاضیان آزادی مشروط اعمال می‌شود و برای اکثر افرادی که از کشور درگیر جنگ فرار می‌کنند، برآورده کردن آن‌ها بسیار دشوار است.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

از بیابان افغانستان تا دیوار مرزی ایران؛ راه دشوار فرار از مرگ و فقر

درهای دانشگاه کابل بعد از ۶ ماه به روی دانشجویان دختر و پسر به‌طور جداگانه باز شد

سقوط و افول افغانستان از زبان «آخرین ژنرال افغان که با فرار اشرف غنی از کابل با طالبان جنگید»