پترو پروشنکو، رئیسجمهور پیشین اوکراین در حالی روز دوشنبه ۱۷ ژانویه به کشورش بازگشت که با اتهامات مختلفی از جمله «خیانت» مواجه است، اتهاماتی که به گفته او با انگیزههای سیاسی مطرح شدهاند.
پترو پروشنکو، رئیسجمهور پیشین اوکراین در حالی روز دوشنبه ۱۷ ژانویه به کشورش بازگشت که با اتهامات مختلفی از جمله «خیانت» مواجه است، اتهاماتی که به گفته او با انگیزههای سیاسی مطرح شدهاند.
آقای پروشنکو از فرودگاه کییف مستقیم به دادگاه رفت تا از خود دفاع کند. دادگاه اوکراین قرار است پس از انجام تحقیقات، در مورد بازداشت رئیس جمهور سابق این کشور تصمیم بگیرد.
دفتر دادستانی اوکراین از دادگاه خواست تا پترو پروشنکو که به «خیانت بزرگ» متهم شده است را در بازداشت نگه دارد مگر آنکه او وثیقه ۳۰ میلیون یورویی بپردازد.
نماینده دادستانی در این جلسه همچنین از دادگاه خواست تا در صورتی که نظر بر آزادی پروشنکو دارد به او دستبند الکترونیکی بزند.
یکی از دادستانهای اوکراین ادعا کرده است که پروشنکو، صاحب یک شیرینیسازی و یکی از ثروتمندترین تاجران اوکراین در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ در زمینه فروش مقادیر زیادی زغال سنگ در شرق این کشور که تحت کنترل جداییطلبان تحت حمایت روسیه هستند، دست داشته است.
پیشتر دستگاه قضایی اوکراین با صدور حکمی، مجوز توقیف داراییهای پترو پروشنکو را در چارچوب تحقیقات پروندهای قضایی به اتهام «خیانت بزرگ» صادر کرده بود. رئیس جمهور پیشین اوکراین در صورت مجرم شناخته شدن با ۱۵ سال زندان مواجه خواهد شد.
پروشنکو با تأکید بر اینکه «بیگناه است»، جانشین خود، ولودیمیر زلنسکی را متهم میکند که به دنبال بیاعتبار کردن او از نظر سیاسی است تا افکار عمومی را از تمرکز بر مشکلات گسترده اوکراین، از جمله مشکلات اقتصادی و افزایش مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ منحرف کند.
در هر حال طرح اتهام «خیانت»، جدیدترین اتهامی است که علیه پروشنکو از زمان شکستش در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۹ مطرح شده است.
طرح چنین اتهاماتی نگرانیهایی را در مورد تسویه حسابهای غیردموکراتیک در اوکراین ایجاد کرده است. این در حالی است که نیروهای نظامی روسیه در امتداد مرز اوکراین مستقر شدهاند.
پروشنکو اگر چه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۹ پس از یک رسوایی فساد، شکست خورد اما تلاش میکند تا با یادآوری نقشش در بازسازی ارتش اوکراین به هنگام جنگ با شورشیان مورد حمایت روسیه، از این موضوع به نفع خود استفاده کند.
با وجود این زلنسکی میگوید که او در حال مبارزه با الیگارشی و کاهش نفوذ آنها در زندگی سیاسی و اقتصادی اوکراین است.
پروشنکو که در ماههای گذشته در خارج از اوکراین بوده، با رهبران بروکسل، برلین و دیگر پایتختهای اروپایی دیدار کرده است.
در هر حال او روز دوشنبه پس از ایراد یک سخنرانی طولانی برای جمعیت زیادی از هوادارنش در خارج از فرودگاه کییف، از آنها خواست تا او را تا دادگاه همراهی کنند. هزاران هوادار پروشنکو با در دست داشتن دستنوشتههایی مانند «ما به دموکراسی نیاز داریم» و «سرکوبها را متوقف کنید» از او در فرودگاه کییف استقبال کردند.
به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید
پروشنکو در این سخنرانی طرح اتهامات علیه خود را «چالشی برای همه مردم» دانست. او گفت: «(مقامات) ما را ۱۰ سال عقب میاندازند. ما اینجا نیستیم تا از پروشنکو دفاع کنیم، ما اینجا هستیم تا با متحد کردن نیروها، از اوکراین دفاع کنیم.» پروشنکو در ادامه گفت: «اوکراین متحد، قوی است و یک اوکراین قوی قادر به عقب راندن پوتین است.»
طرفداران پروشنکو هم با بیان اینکه طرح اتهامات علیه این سیاستمدار دارای انگیزههای سیاسی است، بر این نظر هستند که آزار و اذیت او به اختلافات میان افرادی که برای ایجاد روابط نزدیک اوکراین با غرب تلاش میکنند، دامن میزند.