NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

بیماری شایع بدون درمان بین زنان؛ فرانسه «اندومتریوز» را به چالش می‌کشد

بیماری شایع اندومتریوز در بین زنان
بیماری شایع اندومتریوز در بین زنان Copyright CANVA PRO
Copyright CANVA PRO
نگارش از محبوبه خوانساری
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

بافت داخل رحم (آندومتر) در هر سیکل رشد کرده و خونریزی می‌کند و سپس این خون از طریق دهانه رحم و سپس واژن خارج می‌شود اما در بیماری اندومتریوز این بافت که باید داخل رحم باشد، در قسمت‌های دیگر بدن از جمله تخم‌دان‌ها، لوله‌های رحمی، مثانه و لگن رشد می‌کند

آگهی

«این مشکل زنان نیست، مشکل جامعه است». این گفته امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه است که هفته گذشته از ایجاد یک راهبرد ملی برای مبارزه با بیماری اندومتریوز خبر داد.

هدف از این استراتژی افزایش آگاهی، تشخیص و درمان این بیماری است که در جهان از هر ۱۰ زن یک نفر از آن رنج می‌برد و تاکنون درمانی برای آن پیدا نشده است. فرانسه نیز از این قاعده مستثنی نیست و بیش از دو میلیون زن در این کشور به اندومتریوز مبتلا هستند و نخستین عامل ناباروری در این کشور شناخته شده است.

رئیس دولت فرانسه در ویدئویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد گفت: «من روی این موضوع حساس هستم [...] برای همین نخستین استراتژی ملی ما برای مبارزه با اندومتریوز امروز کلید می‌خورد.»

آن‌ها ساندرین، لولا، شارلوت یا انورا هستند. آن‌ها از دردی که می‌تواند تا سرحد بیهوشی پیش برود خسته و فرسوده شده‌اند. این درد گاهی آن‌ها را از ایستادن و خوابیدن باز می‌دارد
امانوئل ماکرون
رئیس جمهوری فرانسه

وی تاکید کرد که «آن‌ها ساندرین، لولا، شارلوت یا انورا هستند. آن‌ها از دردی که می‌تواند تا سرحد بیهوشی پیش برود خسته و فرسوده شده‌اند. این درد گاهی آن‌ها را از ایستادن و خوابیدن باز می‌دارد.»

درباره بیماری اندومتریوز اطلاعات ناقص است و پزشکان تنها می‌‌دانند که این بیماری با سلول‌هایی با منشا رحمی در خارج از رحم مرتبط است. در واقع بافت داخل رحم (آندومتر) در هر سیکل رشد کرده و خونریزی می‌کند و سپس این خون از طریق دهانه رحم و سپس واژن خارج می‌شود اما در بیماری اندومتریوز این بافت که باید داخل رحم باشد، در قسمت‌های دیگر بدن از جمله تخم‌دان‌ها، لوله‌های رحمی، مثانه و لگن رشد می‌کند و از آنجاییکه بافت آندومتر طبیعی، رشد و سپس خونریزی می‌کند، بافت آندومتری نابجا (آندومتریوز)‌ نیز این رویه را با تغییرات هورمونی انجام می‌دهد اما چون راهی برای خروج خون وجود ندارد تشکیل کیست یا باندهای فیبروزه چسبنده را می‌دهد. این بیماری گاهی بدون علائم خاصی است اما گاهی اوقات با دردهای شدید در دوره قاعدگی ظاهر شود. عدم آگاهی نسبت به این بیماری باعث شده است که تشخیص آن به طور متوسط با هفت سال تاخیر همراه باشد.

رئیس دولت فرانسه اعلام کرد که راهبرد ملی با هدف «درک بهتر این بیماری، علل آن و یافتن راه‌های درمانی» است. وی تاکید کرد که برای مقابله با این چالش منابع برای تحقیقات آزاد خواهند شد.

ویدئویی که ماکرون درباره اندومتریوز صحبت می‌کند

کاخ الیزه اعلام کرد که برای اقداماتی که قرار است فرانسه در مقابله با آندومتریوز انجام دهد بودجه ملی خاصی در نظر گرفته شده است.

پس از سخنان ماکرون، اولیویه وران، وزیر بهداشت فرانسه گفت که به زودی یک کمیته راهبردی ملی برای تعریف برنامه اقدام و اجرای آن با نمایندگان بیماران، متخصصان و تمام وزارتخانه‌ها و بخش‌های مربوطه ایجاد می‌شود و این کمیته نخستین جلسه خود را در ماه آینده برگزار می‌کند.

یاسمین کاندو، رئیس انجمن اندو فرانس با استقبال از این طرح به خبرگزاری فرانسه گفت: «۲۰ سال است که درباره اندومتریوز هشدار می‌دهیم، زمان آن رسیده است که مشکل جدی گرفته شود.»

وی افزود: «یک برنامه تحقیقاتی، یک بخش مراقبت در تمامی مناطق، آموزش مداوم پزشکان، همه این‌ها ما را در مسیر درست پیش می‌برد.»

علائم اندومتریوز چیست؟

canva pro
یکی از علائم بسیار شایع اندومتریوز دردهای شدید شکمی و لگنی استcanva pro

تخمین زده می‌شود بیش از ۱۷۰ میلیون زن بین ۱۵ تا ۴۹ ساله در دنیا مبتلا به آندومتریوز هستند. از جمله شایع‌ترین علائم بالینی اندومتریوز درد مزمن لگنی است که چند روز قبل از دوره قاعدگی شروع و در هنگام پریود ادامه دارد. از دیگر علائم این بیماری می‌توان به احساس گرفتگی یا کرامپ شکمی در زمان رابطه جنسی، درد بعد از رابطه جنسی، درد حین دفع ادرار یا مدفوع اشاره کرد. احساس خستگی و کمردرد از دیگر علائم این بیماری است ضمن اینکه این بیماری می‌تواند منجر به نازایی نیز شود.

آیا با اندومتریوز می‌توان باردار شد؟

canva pro
نازایی یکی از تبعات بیماری اندومتریوز استcanva pro

اندومتریوز در زنان نابارور شایع‌تر است اما حدود ۷۰ درصد از زنانی‌ که اندومتریوز متوسط یا خفیف دارند بدون مشکل باردار می‌شوند.

اما اندومتریوز به دلیل ایجاد کیست در تخمدان و چسبندگی بین رحم و تخمدان و سایر اعضای لگنی می‌تواند باعث نازایی شود. از سوی دیگر اندومتریوز می‌تواند با ترشح مواد التهابی اثرات منفی روی تخمک و اعضای لگنی و لانه گزینی جنین داشته باشد.

اندومتریوز چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تنها راه تشخیص قطعی بیماری اندومتریوز عمل لاپاراسکوپی است. گرچه همزمان پزشکان طبق علائم می‌توانند به تشخیص آن برسند.

سونوگرافی نمی‌تواند برای بررسی چسبندگی‌ها کمک کننده باشد اما وجود کیست‌های اندومتریوز در تخمدان به تشخیص کمک می‌کنند.

آگهی

آیا اندومتریوز درمان می‌شود؟

canva pro
آیا آندومتریوز قابل درمان استcanva pro

درمان فعلی اندومتریوز در بعضی از موارد دارویی و در برخی موارد جراحی است. اما این بیماری درمان قطعی ندارد و پزشکان معمولا سعی می‌کنند بیماری را کنترل کنند.

درمان دارویی اندومتریوز شامل داروهای ضد درد برای بهبود درد لگنی و درد زمان قاعدگی کاربرد دارد اما اثری بر سیر بیماری و ممانعت از پیشرفت آن ندارد و تنها یک درمان علامتی است.

استفاده از داروهایی مشابه با هورمون‌های غده هیپوتالاموس از دیگر راه‌های کنترل بیماری است که این داروها به نوعی یائستگی موقت ایجاد می‌کنند.

اما استفاده از داروهای هورمونی مانند قرص‌های ضد بارداری، دستگاه میرنا، قرص‌ها و آمپول‌های پروژسترونی از دیگر داروهای کنترل بیماری است. این داروها با مهار تخمک‌گذاری باعث کاهش هورمون استروژن می‌شوند. از آنجا که تغییرات هورمونی در تشدید علائم نقش دارند مصرف این داروها از تغییرات هورمونی بر روی بافت‌های اندومتریوزی جلوگیری کرده و در حتی در برخی موارد به تضعیف آن کمک می‌کنند و درد بیماری نیز کم می‌شود.

آگهی

جراحی درمان قوی‌تری است که کاربرد خود را دارد و در موارد نازایی یا دردهای شدیدی که به درمان دارویی جواب نمی‌دهد و یا ایجاد کیست‌های بزرگ تخمدانی مشاهده می‌شود، پیشنهاد جراحی داده می‌شود که اغلب از طریق لاپاراسکوپی انجام می‌شود.

canva pro
روبان زرد نشانه آگاهی بخشی برای اندومتریوز استcanva pro

روبان زرد در بین روبان‌های آگاهی بخش، درباره بیماری اندومتریوز استفاده می‌شود و ماه مارس (اسفند و فروردین) ماه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی درباره این بیماری است.

وضعیت بیماری اندومتریوز در ایران

محمدرضا صادقی، رئیس پژوهشگاه ابن‌سینای ایران در اردیبهشت گذشته گفته بود حدود ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تا ۳ میلیون نفر در کشور احتمالا به بیماری اندومتریوز مبتلا هستند.

رویا پادمهر، عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن‌سینا نیز معتقد است که شدت بیماری اندومتریوز در ایران بیشتر از کشورهای خارجی است و پراکندگی درمان بیماری نیز زیاد است یعنی ارجاع بیماران و درمان متمرکز برای آن‌ها در ایران کم است.

آگهی
هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

چراغ سبز اروپا برای استفاده از داروی جدید جهت درمان سرطان رحم

نتایج یک پژوهش: سرکه تأثیر شگفت‌انگیزی بر افسردگی دارد

می‌خواهید ۱۰۰ سال عمر کنید این چهار مورد را دریابید