اسرائیل برای ۴ هزار فلسطینی در کرانه باختری مجوز اقامت دائم صادر میکند

اسرائیل میگوید که تصمیم دارد برای چهار هزار فلسطینی فاقد مدارک رسمی در کرانه باختری رود اردن مجوز اقامت دائم و اسناد هویتی صادر کند.
دولت اسرائیل روز سهشنبه در این خصوص تصریح کرد که کار ثبتنام رسمی ۴ هزار فلسطینی ساکن در کرانه باختری رود اردن که سالها بدون در اختیار داشتن مدارک قانونی در این بخش از سرزمینهای اشغالی زندگی میکردند را آغاز کرده است.
دفتر هماهنگی و ارتباطات دولت اسرائیل با تشکیلات فلسطینی میگوید که این تصمیم بر زندگی حدود ۲ هزار و هشتصد نفر از ساکنان پیشین نوار غزه که سال ۲۰۰۷ در پی درگیریهای داخلی میان گروههای فلسطیینی و در نهایت تسلط شبهنظامیان حماس بر این منطقه آنجا را ترک کرده بودند، تاثیرگذار خواهد بود.
بر این اساس حدود ۱۲۰۰ فلسطینی دیگر که عمدتا همسران و فرزندانِ فلسطینیان ساکن کرانه باختری هستند نیز به موجب این تصمیم از هویت و مدارک قانونی برای اقامت در این بخش از سرزمینهای اشغالی برخوردار خواهند شد.
ثبت هویتِ جمعیت فلسطینیِ ساکن در کرانه باختری که اسرائیل پس از جنگ ۱۹۶۷ کنترل آن را در دست گرفت به این دسته از افراد امکان میدهد که کارت شناسایی داشته باشند.
این اسناد و مدارک، امکان عبور از ایستهای بازرسی تعبیه شده در کرانه باختری رود اردن از سوی ارتش اسرائیل را برای فلسطینیان فراهم میکند.
موانع جادهای که توسط ارتش اسرائیل در این منطقه ایجاد شده بارها مورد انتقاد فلسطینیان و گروههای حقوق بشری قرار گرفته و به عنوان اقدامی در جهت محدود کردن آزادی تردد محکوم شده است.
این در حالی است که اسرائیل بدون توجه به این انتقادها، برپایی چنین موانعی را به عنوان یک ضرورت برای تامین امنیت خود توصیف کرده است.
بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل با انتشار توئیتی نسبت به ثبت نام ۴ هزار فلسطینیِ ساکن در کرانه باختری واکنش نشان داده و آنرا «اقدامی بشردوستانه» و بخشی از سیاستهای خود «در جهت تقویت اقتصاد و بهبود وضعیت زندگی فلسطینیان» در این منطقه عنوان کرده است.
حسین الشیخ، یکی از مسئولان ارشد تشکیلات خودگردان فلسطینی؛ نهادی که از اختیارات محدودی در کرانه باختری برخوردار است نیز در پیامی توییتری تایید کرده که چهار هزار نفر «از حقوق شهروندی» برخوردار شده و به زودی «کارت شناسایی دریافت خواهند کرد.»
توافقنامههای موقت صلح امضا شده در سالهای دهه نود میلادی، به طرف فلسطینی این حق را داده بود که با تایید قبلی اسرائیل به همسران و فرزندان افراد فلسطینی ساکن درکارنه باختری و غزه اجازه اقامت دائم صادر کند.
گروههای حقوق بشری که فعالیتهای اسرائیل را در سرزمینهای اشغالی رصد میکنند پیشتر از وضع نوعی سهمیهبندی خبر داده و اعلام کرده بودند که بررسی درخواستهای یکپارچگی در سال ۲۰۰۰ به ۴ هزار نفر افزایش پیدا کرده بود.
اسرائیل اما این روند را از سپتامبر سال ۲۰۰۰ به بهانه قیام فلسطینیان متوقف کرد و سپس در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ تنها حدود ۳ هزار و دویست درخواست یکپارچگی را مورد تایید قرار داد.
اقدام اسرائیل در ثبت نام فلسطینیان و اعطای مدارک هویتی به این بخش از ساکنان کرانه باختری از سال ۲۰۰۹ تا کنون به غیر از برخی موارد «بشردوستانه» بار دیگر متوقف شده بود.