پیشروی ۳۳۸ هکتاری گدازههای آتشفشانی در جزیره لاپالمای اسپانیا

تصاویر هوایی که به تازگی از فوران آتشفشان لاپالما در مجمعالجزایر قناری اسپانیا منتشر شده است نشان میدهد گدازهها دهها هکتار دیگر در این ناحیه پیشروی کردهاند.
این تصاویر که توسط ماهواره کوپرنیک، متعلق به پروژه رصد زمین اتحادیه اروپا، منتشر شدهاند نشان میدهند یک زبانه مذاب جدید به شکل حرف دی (D) به مساحت نزدیک به ۳۳۸ هکتار در این جزیره شکل گرفته است.
مواد مذاب همچنان پس از نزدیک به دو هفته پس از خروج از کوه آتشفشانی «کومبره ویهخا» (Cumbre Vieja به معنای قله پیر) و عبور از زمینهای جزیره در نهایت به اقیانوس میریزند.
فرناندو تویا، پژوهشگر تنوع زیستی و حفاظت از محیط از دانشگاه لاس پالماس، میگوید هرچند ورود اولین ذرات گدازه به دریا به صورتی مخرب باعث مرگ موجودات میشود، با این حال چنین امری در دراز مدت میةواند «خبر خوبی» برای حیات زیر آب به حساب بیاید چرا که گدازهها آب را به لحاظ وجود مواد معدنی غنی میسازند.
دکتر تویا اضافه میکند: «گدازه یک سکوی سنگی در کف دریا تشکیل میدهد. این سکو به بستری برای حیات از گونههای دریایی تبدیل خواهد شد که در آینده یعنی در عرض سه تا پنج سال دیگر، قادر خواهند بود از آن استفاده کنند چرا که آهن موجود در مواد مذاب یا ماگما چنین محیط تغذیه مناسبی فراهم خواهد آورد.»
مقامات محلی میگویند نزدیک به دو هزار هکتار از زمینهای منطقه پیشتر پوشیده از خاکستر شده است و روزانه ۱۷ هزار تن دیاکسید گوگرد توسط آتشفشان آزاد میشود.
روز گذشته برای اولین بار به کشاورزان این جزیره اجازه داده شد تا به مزارع موز خود در خارج از محدوده امنیتی بروند و محصولات خود را آبیاری یا جمعآوری کنند. میوه موز یکی از محصولات اصلی لا پالما به شمار میرود.
در همین حال ارتباطات هوایی با جزیره لا پالما نیز به حالت عادی بازگشته است، هر چند مقامات در آمادهباش هستند تا در صورت تغییر جهت وزش باد در ساعات آینده و آمدن ابرهای سمی به سمت ساحل و داخل جزیره پروازها را متوقف کنند.
به گفته موسسه زمینشناسی ملی اسپانیا در روزهای پنجشنبه و جمعه چندین لرزه عمیق در جزیره احساس شده و جریان جدیدی از گدازهها روی زمین ظاهر شدند.
فوران آتشفشان جزیره لاپالما که از روز ۱۹ سپتامبر آغاز شده تا کنون باعث تخریب چند صد ساختمان شده و بیش از ۶ هزار نفر از مردم محلی به مناطق امن انتقال پیدا کردهاند.
جزیره لاپالما با ۷۰۶ کیلومتر مربع مساحت پنجمین جزیره بزرگ از مجمعالجزایر قناری محسوب میشود و در لیست مناطق حفاظتشده طبیعی سازمان جهانی یونسکو قرار دارد.