امانوئل ماکرون روز سهشنبه پس از امضای قرارداد فروش سه ناوچه نظامی به یونان گفت که اروپاییها نباید بیش از این ساده لوح باشند بلکه باید با نشان دادن قدرت و توانایی دفاعی، برای خود احترام قائل شوند.
فرانسه و یونان روز سهشنبه بیست و هشتم سپتامبر ضمن تاکید بر تقویت روابط استراتژیک میان دو کشور، یک قرارداد نظامی امضا کردند.
این قرارداد که موضوع آن سفارش خرید سه ناوچه فرانسوی از سوی آتن است در جریان دیدار امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه و کریاکوس میتسوتاکیس، نخست وزیر یونان به امضا رسید.
دو طرف ضمن امضای این قرارداد، آن را بخشی از راهبرد مشترک دو کشور برای تقویت اتحاد و روابط فیمابین قلمداد کردند.
دولت فرانسه در حالی بر اساس این قرارداد سه ناوچه دریایی به یونان میفروشد که پیشتر به دلیل رسوایی ناشی از فسخ قرارداد فروش زیردریایی به استرالیا، تحت انتقادهای داخلی قرار گرفته بود.
قرارداد بزرگ ۵۵ میلیارد یورویی خرید زیردریایی پیشتر بواسطه توافق تازه امنیتی میان استرالیا، بریتانیا و ایالات متحده موسوم به «آکوس» لغو و واشنگتن برای تامین زیردریاییهایی با سوخت اتمی جایگزین فرانسه شد.
فرانسه این پیمان را خنجری از پشت تعبیر کرد و افزایش فشارهای داخلی سبب شد تا بحث خروج از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی و قطع اتحاد استراتژیک میان پاریس و واشنگتن دوباره از سوی منتقدان و تحلیلگران در فرانسه داغ شود.
اروپاییها نباید سادهلوح باشند
امانوئل ماکرون روز سهشنبه پس از امضای قرارداد فروش سه ناوچه نظامی به یونان، در جریان کنفرانس مشترک با میهان خود ضمن تاکید بر درس گرفتن از ماجرای توافق آکوس و آنچه وی «انتخابهای استراتژیک تازه ایالات متحده» برای مقابله با چین توصیف کرد، یادآور شد که اروپاییها نباید بیش از این ساده لوح باشند بلکه باید با نشان دادن قدرت و توانایی دفاعی، برای خود احترام قائل شوند.
وی ایالات متحده را دوست بزرگ تاریخی و متحد ارزشهای کشورش خواند اما تصریح کرد که آمریکا از ۱۰ سال پیش به این سو بیش از هر چیز به منافع خود اولویت میدهد و نگاه خود را به سوی چین و اقیانوس آرام معطوف کرده است.
رئیس جمهوری فرانسه پیشتر در جریان امضای قرارداد چندین میلیارد یورویی فروش سه زیردریاییِ «بلارا» با نخست وزیر یونان که قرار است در «لوریان» ساخته شود، این توافق را گواهی بر اعتماد به کشورش و نشانه کیفیت پیشنهاد ارائه شده قلمداد کرده بود.
نخست وزیر یونان نیز پس از این ملاقات تصریح کرد که در قرارداد یاد شده گزینهای برای سفارش یک ناوچه دیگر در صورت پاسخگویی سفارشات به نیازهای نیرویی دریایی کشورش گنجانده شده است.
توییتر یورونیوز فارسی را دنبال کنید
هدف از تقویت برنامه تسلیحاتی یونان مقابله با تحریکات ترکیه در شرق مدیترانه است که فرانسه به عنوان یکی از معدود کشورهای اتحادیه اروپا طی ماههای اخیر به طور علنی و آشکار به آن اعتراض کرده بود.
رئیس جمهور فرانسه همچنین تاکید کرده که تقویت مشارکت نظامی با یونان بیانگر «نخستین گام جسورانه به سوی خودمختاری استراتژیک اروپا» است.
آتن سال گذشته میلادی خرید چهار ناوچه و بازسازی ناوگان خود را به مناقصه گذشته بود. شرکت فرانسوی «ناوال گروپ» به همراه شرکتهایی از آلمان، هلند، ایتالیا و نیز شرکت آمریکایی مشهور لاکهید مارتین در این مناقصه شرکت کرده بودند.
یونان اوایل ماه جاری نیز از خرید شش جنگنده فرانسوی رافال خبر داده بود. این در حالیست که مقامات یونانی پیشتر نیز قراردادی به ارزش ۲.۵ میلیارد یورو برای فروش ۱۲ فروند رافال دست دوم و شش رافالِ نو با فرانسه امضا کرده بودند.