سیدعلی گیلانی اواخر روز چهارشنبه در سن ۹۲ سالگی درگذشت و با تصمیم مقامات منطقه در یک قبرستان محلی به خاک سپرده شد.
مقامات هند روز پنجشنبه پس از مرگ سیدعلی گیلانی، رهبر جدایی طلبان کشمیر، در این منطقه تدابیر امنیتی شدیدی به اجرا گذاشته و رفت و آمدها را محدود کردند.
سیدعلی گیلانی اواخر روز چهارشنبه در سن ۹۲ سالگی درگذشت و با تصمیم مقامات منطقه در یک قبرستان محلی به خاک سپرده شد.
نسیم گیلانی، پسر او در گفتگو با خبرگزاری آسوشیترپرس اعلام کرد که خانوادهاش قصد داشتند مطابق با وصیتنامه سیدعلی گیلانی، او را در قبرستان اصلی شهدا در شهر سرینگر دفن کنند اما مقامات پلیس اجازه این کار را به آنها ندادند.
او گفت: «آنها جسدش را ربودند و به زور او را دفن کردند. هنگام دفن، هیچکدام از اعضای خانواده او حضور نداشتند. ما سعی کردیم در مقابل این تصمیم مقاومت کنیم اما آنها با ما برخورد کردند و حتی با زنان درگیر شدند.»
گزارشها از منطقه حاکی از آن است که ساکنان کشمیر از خانههایشان خارج نمیشوند و پلیس و سربازان در این منطقه پرتنش مشغول گشتزنی هستند. ایستگاههای بازرسی بیشتری در شهرها و روستاها ایجاد شده و نیروهای دولتی در بسیاری از جادهها، روی پلها و تقاطعها مستقر شده و موانعی را برای کنترل رفت و آمدها نصب کردهاند.
قطع اینترنت و خدمات شبکههای تلفن همراه از دیگر تدابیر به اجرا گذاشته شده است که دیگر به تاکتیکی رایج در این منطقه برای جلوگیری از اعتراضات مردمی تبدیل شده است.
سیدعلی گیلانی از رهبران عالی جنبش جدایی طلبان کشمیر هند و از طرفداران سرسخت ادغام کشمیر در پاکستان بود که با هرگونه گفتگو با دهلینو نیز بشدت مخالفت میکرد.
گیلانی همچنین نافرمانیهای مدنی در برابر هند را در کشمیر رهبری میکرد و رهبری فراکسیون «کنفرانس حریت» را برعهده داشت. کنفرانس حریت، انجمنی از گروههای مختلف سیاسی و مذهبی کشمیر بود که در سال ۱۹۹۳ میلادی برای هدایت جنبش تعیین سرنوشت منطقه تشکیل شد.
واکنش پاکستان
در پی مرگ او، پاکستان یک روز عزای عمومی اعلام کرد و به دستور عمران خان، نخستوزیر این کشور پرچمها به حالت نیمه افراشته درآمد. وزیر خارجه پاکستان نیز دفن غیرعلنی گیلانی از سوی مقامات هند را محکوم کرد و آن را «اقدامی وحشیانه برای ربودن جسد رهبر کشمیر» خواند.
هند و پاکستان هر دو ادعای مالکیت بر منطقه کشمیر را دارند و در حال حاضر هر کدام از این دو کشور، بخشی از این منطقۀ پرمناقشه را کنترل میکنند.
شورشیان کشمیر از سال ۱۹۸۹ میلادی علیه حکومت هند میجنگند و بسیاری از مسلمانان کشمیر از شورشیان که به دنبال استقلال کامل منطقه یا ادغام آن در پاکستان هستند، حمایت میکنند.
در جریان درگیریهای سی ساله اخیر دهها هزار نفر شامل غیرنظامیان، شورشیان و نیروهای دولتی از هر دو کشور کشته شدهاند.