گروه حقوق بشری عفو بینالملل روز چهارشنبه ۲۲ ژوئن (۳ تیر) یونان را به وادار کردن «فشار سیستماتیک» بر پناهجویان و مهاجران برای بازگشت به ترکیه متهم کرد. امری که طبق قوانین پناهجویی بینالمللی و اتحادیه اروپا غیرقانونی به شمار میرود.
گروه حقوق بشری عفو بینالملل روز چهارشنبه ۲۲ ژوئن (۳ تیر) یونان را به وادار کردن «فشار سیستماتیک» بر پناهجویان و مهاجران برای بازگشت به ترکیه متهم کرد. امری که طبق قوانین پناهجویی بینالمللی و اتحادیه اروپا غیرقانونی به شمار میرود.
آدریانا تیدونا، مسئول امور مهاجرت به اروپا در سازمان عفو بینالملل، در این باره گفت: «تحقیقات ما نشان میدهد كه فشارهای شدید برای وادار کردن مهاجران به بازگشت، تبدیل به سیاست واقعی کنترل مرزی یونان در منطقه اوروس شده است.»
وی افزود: «سطح سازماندهی مورد نیاز برای اجرای عملیات بازگرداندن اجباری مهاجران، كه ما حدود هزار نفر از آنان را ثبت كردهایم، در ابعادی است که به روشنی نشان میدهد یونان با استفاده از بازداشتگاههای غیرمجاز در صدد بازگرداندن افراد به شکل غیرقانونی و سرپوش گذاشتن روی آن است.»
طبق گفته این سازمان غیردولتی، عملکرد دولت یونان به حدی بوده است که حتی افرادی که تقاضای پناهندگی کردهاند و مدتی نیز در این کشور به سر بردهاند، به طرز عجولانهای بازداشت و اخراج میشوند.
گزارش تازه عفو بینالملل در آستانه برگزاری اجلاس سران اتحادیه اروپا در بروکسل در در روز پنجشنبه منتشر شده است. قرار است کشورهای عضو اتحادیه در این نشست به موضوع مهاجرت بپردازند.
خانم تیدونا در مصاحبه با تلویزیون یورونیوز گفت: «ما باید این واقعیت را بپذیریم كه مرزهای یونان مرزهای اروپا محسوب میشود و نقض حقوق بشر در این کشور حقیقتا باید باعث نگرانی همه ما باشد.»
عفو بینالملل همچنین از فرانتکس، آژانس گارد ساحلی اروپا، خواسته است به دلیل اتهامات مرتبط با نقض حقوق بشر درباره حضور خود در یونان بازنگری کند. گروههای خیریه و سازمانهای حقوق بشری میگویند یونان و همچنین آژانس مرزی اتحادیه اروپا اغلب در دریای اژه بین ترکیه و جزایر یونان حقوق اولیه پناهجویان را نقض میکنند.
این نهادها همچنین از دولت یونان خواستهاند در مورد مرگ مهاجران در مرزهای ترکیه پاسخ بدهد. یونان پس از آنکه در ماههای اخیر بزرگترین موج مهاجرت را در مرزهای خود شاهد بوده است تلاش میکند تا بازگرداندن اجباری مهاجران را سرعت بخشد.
عفو بین الملل از کمیسیون اروپا خواسته است که به دلیل «نقض قانون پناهندگی و حقوق اساسی اتحادیه اروپا» توسط یونان، پروندهای را برای رسیدگی به تخلفات این کشور باز کند.
این سازمان گفته است مقامات ترکیه نیز باید تمامی اقدامات در زمینه «وادار کردن یا تحت فشار قرار دادن پناهجویان برای بازگشت به یونان را متوقف کنند.»