ویرگنیوس سینکاویچوس، کمیسر اتحادیه اروپا در امور محیط زیست، اقیانوسها و ماهیگیری: «موثرترین راه مقابله با آلودگی این است که مانع از پیدایش آن بشویم. زیرا بعد از آن شرایط خیلی پیچیده میشود.»
ویرگنیوس سینکاویچوس، کمیسر اتحادیه اروپا در امور محیط زیست، اقیانوسها و ماهیگیری می گوید همه گیری ویروس کرونا «زنگ بیدارباشی» بود تا به مدیریت متفاوت امور فکر شود.
یورونیوز در این قسمت از برنامه «گفتگوی جهانی» با ویرگنیوس سینکاویچوس، کمیسر اتحادیه اروپا در امور محیط زیست، اقیانوسها و ماهیگیری گفتگو کرده است. مشروح این مصاحبه را در ادامه می توانید مطالعه کنید.
یورونیوز: آقای کمیسر به برنامه ما از یورونیوز خوش آمدید!
ویرگنیوس سینکاویچوس: «از دعوتتان سپاسگزارم.»
یورونیوز: شما اهداف بلندپروازانه ای برای پایان بخشیدن به آلودگی های خاک و دریاها و هوا دارید اما دقیقا چگونه این برنامه ها را اجرا خواهید کرد؟
ویرگنیوس سینکاویچوس: «پیش از هر چیز باید بگویم که موثرترین راه مقابله با آلودگی این است که مانع از پیدایش آن بشویم. زیرا بعد از آن شرایط خیلی پیچیده می شود، یعنی جایی که ما اکنون ایستاده ایم. ما با مرگ های زودرس و بیماری های ناشی از آلودگی و همچنین تخریب زیست بوم ها به دلیل آلودگی روبرو هستیم. اینها جای دیگری هم روی نمی دهد بلکه در داخل خود اتحادیه اروپا رخ می دهد. در نتیجه باید سریع اقدام کنیم. از اینکه کمیسیون اخیرا طرح آلودگی در حد صفر را تصویب کرد خرسندم. منظورمان از آلودگی در حد صفر کاهش سطح آلودگی تا جایی است که به سلامت شهروندان ما و زیست بوم ها آسیب نزند. هدف ما بلندپروازانه و وقت گیر است. ما در نظر داریم آن را تا سال ۲۰۵۰ عملی کنیم هر چند کارهای زیادی باید تا پیش از سال ۲۰۳۰ صورت گیرد. به عنوان مثال وقتی ما از آلودگی دریاها سخن می گوییم هدف ما این است که آلودگی ناشی از میکروپلاستیک ها را تا ۳۰ درصد کاهش دهیم. در همین راستا اقدامات متفاوتی را در نظر داریم. به نظرم همه گیری کرونا زنگ بیدارباش خوبی برای همگان بود تا به مدیریت متفاوت امور فکر کنیم.»
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
یورونیوز: اشاره کردید که همه گیری فرصت مهمی است زیرا انتشار گاز دی اکسید کربن کاهش پیدا کرد و تولید صنعتی و مثلا تولید خودروها افت کرد. اما چگونه مطمئن باشیم که وقتی این همه گیری تمام شد و همه واکسینه شدند همگان به سر خانه اول باز نمی گردند؟ به نظر نمی رسد حداقل در سطح صنعتی تمایلی برای تغییر وجود داشته باشد.
ویرگنیوس سینکاویچوس: «کاملا حق با شما است. اگر کاری انجام ندهیم ارقام باز بالا می روند یا حتی افزایش پیدا خواهند کرد. در واقع شاهد بوده ایم که روند، روندی صعودی است. برای همین ما طرح چشم انداز آلودگی در حد صفر را تدوین کردیم. طرحی که بر پایه هایی در بخش های مختلف استوار است. سه حوزه اصلی، انرژی، حمل و نقل و طرح پیشنهادی پیشین برای محصولات شیمیایی است. اینها بخش هایی هستند که ما بر روی آنها متمرکز شده ایم. به عنوان مثال وقتی از حمل و نقل سخن می گوییم به نظرم ابزارهای مختلفی در اختیار داریم. پیش از هر چیز به همکاری با شهرداری ها و دولتهایشان توجه نشان داده ایم. ابزار دیگر سرمایه گذاری در حمل و نقل است تا برای شهروندان جذاب تر باشد. سرمایه گذاری در راه حل های جا به جایی خرد ابزار دیگری است که کمیسیون هم آماده کمک به آن است. از همه اینها مهمتر منابع دولتی فرصتی منحصر به فرد محسوب می شود. منظورم طرح احیای اقتصادی در اتحادیه اروپا است. هر کشور عضو اتحادیه مبلغ قابل توجهی را در اختیار خواهد داشت تا برای احیای اقتصادی و افزایش سطح تاب آوری خود سرمایه گذاری کند.»
یورونیوز: می توانید پیش از آنکه به طرح احیای اقتصادی برسیم که عنصری کلیدی هم در این زمینه محسوب می شود، مثالی درباره اینکه صنایع چگونه باید تغییر کنند یا دنبال راه جایگزین باشند ارائه کنید؟ لحظاتی پیش مثلا به تولید محصولات شیمیایی اشاره کردید، آیا برای کاهش سطح مواد شیمیایی مضر قانونگذاری خواهد شد؟ آیا قانونگذاری در مورد مثلا نحوه تولید خودرو انجام خواهد شد؟
ویرگنیوس سینکاویچوس: «قبل از هر چیز بگذارید بگویم که اگر ما به طور مشخص در مورد مواد شیمیایی صحبت می کنیم در واقع به دنبال پیشگیری از تولید مواد شیمیایی مضر هستیم و می خواهیم آنها را جایگزین کنیم. هدف ما به استثنای مواردی که ثابت بشود امکان جایگزینی آنها برای تولید برخی محصولات وجود ندارد حذف مواد شیمیایی مضر است. حتی در موارد بدون جایگزین نیز سرمایه گذاری در تحقیقات را تشویق خواهیم کرد. ما هنوز با قانون های نابرابری روبرو هستیم. در حالی که برخی از کالاها از هم اکنون ممنوع شده اند اما تولید برخی دیگر با ممنوعیت روبرو نیست. کالاهایی که به راحتی در دسترس کودکان و زنان و افراد سالمند قرار دارد. برخی گروه ها در برابر این موارد آسیب پذیرتر هستند. یکی از اولویت ها باید حفاظت از آنها باشد. در نتیجه بازنگری جدی در قانون های فعلی صورت خواهد گرفت. ما تماس نزدیکی با سهامداران داریم و آنها هم درک می کنند که نه تنها تغییر روند کنونی غیرقابل اجتناب است بلکه می تواند امتیاز و فرصت پدید بیاورد تا در عرصه تحقیق و توسعه بیشترین پیشرفته را داشته باشند.»
یورونیوز: نگرانی های در مورد برکسیت و رقابت اتحادیه اروپا و بریتانیا بر سر دستیابی به توافق های تجاری وجود دارد؛ نگرانی از این بابت که رقابتی بر سر کاهش سطح استانداردهای محیط زیستی شکل خواهد گرفت و بریتانیا برای جذب کسب و کارها استاندارهایش را کاهش خواهد داد. آیا اتحادیه اروپا برای حفظ این استانداردها حتی اگر به معنای تجارت کمتر باشد نقش رهبری را ایفا خواهد کرد؟
ویرگنیوس سینکاویچوس: «شواهدی روشن وجود دارد که نشان می دهد ما نقش رهبری خود را حفظ کرده ایم و یا حتی آن را تقویت کرده ایم. دقایقی پیش درباره مواد شیمیایی سخن گفتیم اما بخش های دیگری نیز وجود دارد که ما آنها را مدنظر داریم. بعد از تعطیلات تابستانی یعنی ماه سپتامبر ما یکی از طرح های اصلی خود در زمینه مبارزه با جنگل زدایی را ارائه خواهیم کرد. قصد داریم که کاملا به چرخه عرضه نگاهی بیاندازیم و اطمینان حاصل کنیم که کالایی به دنبال جنگل زدایی تولید نمی شود. به نظرم این یک نقطه عطف خواهد بود و سطح استاندارد را بالا می برد.»
یورونیوز: به طرح احیای اقتصادی اشاره کردید. منابع مالی زیادی اختصاص پیدا کرده است و می دانیم که برنامه «گرین دیل» وابسته به این است که این منابع چگونه و کجا خرج شود. چگونه اطمینان پیدا خواهید کرد که این منابع از سوی کشورهای عضو واقعا برای تغییری اساسی، به عنوان مثال در زمینه کشاورزی پایدار، تولید پایدار یا صنایع به کار گرفته خواهد شد؟ یعنی چگونه مطمئن خواهید شد که آنها تنها سبزشویی نمی کنند. اتحادیه اروپا خیلی از سوی سازمان های غیردولتی طرفدار محیط زیست به سبزشویی متهم می شود.
ویرگنیوس سینکاویچوس: «درست است. پیش از هر چیز باید بگویم که سازمان های غیردولتی هوادار محیط زیست و به طور کلی همه سازمان های غیرانتفاعی از نزدیک طرح احیای اقتصادی و تاب آوری را زیرنظر دارند. کشورهای عضو همچنان در حال ارائه طرح های خود هستند. کمیسیون به شکل تنگاتنگ با کشورهای عضو همکاری می کند. هدف ما این است که اطمینان حاصل کنیم که قبل از هر چیز هدف ۳۷ درصدی ما در زمینه مقابله با تغییرات آب و هوایی محقق خواهد شد و شش اقدام مشخصی که دنبالش هستیم در طرح اجرا می شود. نکته دوم اینکه کشورهای عضو با اصل ضرر جدی نزدن موافقت کرده اند. این اصل در همه طرح های پیشنهادی پیگیری خواهد شد. اطمینان پیدا خواهیم کرد که یک گام به جلو و دو گام به عقب برداشته نشود. اطمینان خواهیم یافت که این طرح ها با اهداف ما و گذار دیجیتال و گذار سبز مورد نظر ما همخوانی دارد.»