بیانیه مشترک شارل میشل و سالومه زورابیشویلی: «توافق برد-برد اتحادیه اروپا و گرجستان»
شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا و سالومه زورابیشویلی، رئیس جمهوری گرجستان با صدور بیانیهای مشترک توافق میان حزب حاکم و اپوزیسیون گرجستان برای پایان دادن به بیش از یک سال بحران سیاسی در این کشور قفقاز جنوبی را یک پیروزی «برای گرجستان، مردم این کشور و اتحادیه اروپا» توصیف کردند.
این بیانیه در پی آخرین سفر شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا در ماه گذشته به گرجستان و تلاش برای میانجیگری به منظور پایان دادن به بحران سیاسی در این کشور صادر شده است. آقای میشل در آن زمان بدون اشاره به جزئیات توافق میان دو جریان عمده سیاسی گرجستان از امضای توافق اتحادیه اروپا با این کشور برای بازگرداندن ثبات سیاسی خبر داده بود.
در بیانیه مشترک رهبران اتحادیه اروپا و گرجستان که روز سهشنبه صادر شد، با اشاره به تاریخ طولانی مناسبت دو طرف از زمان استقلال گرجستان و تلاش برای نزدیکی بیشتر تفلیس به بروکسل در دورهای که منطقه قفقاز با توجه به جنگ اخیر ارمنستان-آذربایجان یک بحران جدی را پشت سر گذاشته، آمده است «توافق برای اصلاح نهادها و دموکراتیزه کردن ساختارهای گرجستان با معیارهای اتحادیه اروپا تنظیم شده است. اتحادیه اروپا گرجستان را در اجرای این روند همراهی میکند.»
بسیاری از کشورهای بلوک شرق سابق در دهه ۱۹۹۰ میلادی با پذیرش کنوانسیون و صلاحیت دیوان حقوق بشر اروپا بهعنوان نخستین گام برای پیوستن به اتحادیه اروپا، به عضویت شورای اروپا درآمدند. گرجستان یکی از این کشورها و در زمره شرکای همسایه شرقی اتحادیه اروپا به شمار میرود.
بیانیه مشترک رهبران اتحادیه اروپا و گرجستان در توضیح برد مردم براساس این توافق نوشت: «فراتر از بحثهای سیاسی، [از این پس] تمرکز بر حرکت به سوی چالشهای کشور خواهد بود: دست و پنجه نرم کردن با بیماری کووید و پیامدهای اقتصادی و اجتماعی آن، حفظ ثبات و سرمایهگذاری برای آینده...» این بخش از بیانیه با اشاره به کمکها و سرمایهگذاریهای اخیر اتحادیه اروپا در گرجستان اضافه میکند: «گرجستان در زمان رویارویی با بحران دید که تنها نیست. اتحادیه اروپا با تامین مالی ۲۰۰ پروژه در حال اجرا با بودجهای ۵۰۰ میلیون یورویی بزرگترین کمک کننده مالی به این کشور است. بانک سرمایهگذاری اتحادیه اروپا، تنها برای مثال، تاکنون ۱/۸۵ بیلیون یورو در طرحهای توسعه اقتصادی، کشاورزی، آموزش و زیرساختهای گرجستان سرمایهگذاری کرده است.»
به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید
گرجستان بهویژه پس از برکناری ادوراد شوارد نادزه در سالهای آغازین هزاره جدید، یکی از کانونهای رقابت میان روسیه و اتحادیه اروپا بوده است. جریانهای اصلی سیاسی گرجستان مانند بسیاری دیگر از کشورهای منطقه، خود را حول محور نزدیکی به روسیه یا اتحادیه اروپا تعریف میکنند.
بیانیه مشترک رهبران اتحادیه اروپا و گرجستان در توضیح برد اتحادیه اروپا در جریان توافق سیاسی میان دولت و اپوزیسیون این کشور نوشت: «اتحادیه اروپا میتواند [از این پس] روی یک شریک پایدار و به شدت پیرو اروپا حساب کند. [آنهم] در منطقهای که برای ارزشها، امنیت و ارتباط اروپا حیاتی است. در دورانی که خطوط مرزی سرزمینهای منطقه بازترسیم میشوند، گرجستان بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد.»
روسیه، همسایه قدرتمند گرجستان هنوز واکنشی به این بیانیه نشان نداده است. در ماههای اخیر و در چارچوب تنش فزاینده میان مسکو و بروکسل، مناسبات میان این دو قدرت بهشدت تیره شده است. روسیه عضویت گرجستان در نهادهای غربی و بهویژه ناتو را علنا یک تهدید جدی برای امنیت خود اعلام میکند.