در سال ۲۰۲۰ میلادی چین، ایران، مصر، عراق و عربستان بالاترین شمار اعدام را در سراسر جهان داشتهاند. در مقابل تا پایان این سال، در مجموع ۱۴۴ کشور جهان یا بطور قانونی مجازات اعلام را لغو کردهاند یا در عمل دستکم در ۱۰ سال گذشته هیچکس را اعدام نکردهاند.
سیرالئون، مستعمره پیشین بریتانیا در غرب آفریقا اولین گام را برای لغو مجازات اعدام برداشت.
دولت سیرالئون روز چهارشنبه به شورای حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که قصد لغو مجازات اعدام را دارد. این تصمیم در حالی اعلام میشود که بیش از بیست سال است که در این کشور، هیچ مجازات اعدامی به اجرا گذاشته نشده و مجازات محکومان به اعدام عموما به حبس ابد تبدیل شده است.
آخرین بار حکم اعدام در سیرالئون در سال ۱۹۹۸ میلادی اجرا شد؛ در آن زمان ۲۴ افسر در ساحلی در نزدیکی فریتاون به جرم اقدام برای کودتا تیرباران شدند.
بنا بر اعلام معاون وزیر دادگستری این کشور، دولت قصد دارد با هدف «حمایت از حقوق بنیادین انسانها» طرحی برای لغو اعدام به پارلمان ارائه دهد.
قانون اساسی سال ۱۹۹۱ سیرالئون برای مرتکبین سرقتهای سنگین، قتل، خیانت و شورش مجازات اعدام را پیشبینی کرده است و بر اساس گزارش عفو بینالملل در سال ۲۰۲۰ میلادی نیز ۳۹ حکم اعدام در این کشور صادر شده که تقریباً دو برابر شمار مجازاتهای اعدام در سال ۲۰۱۹ است اما در عمل کسی در این کشور اعدام نشده است.
سیرالئون با وجود داشتن خاکی مملو از الماس، یکی از فقیرترین کشورهای جهان است و اقتصاد این کشور که گرفتار فساد است، در جریان جنگ داخلی سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۲ میلادی نابود شده است. در جریان جنگ داخلی سیرالون نزدیک به ۱۲۰ هزار نفر کشته شدند.
پیش از این در سال ۲۰۰۴ میلادی نیز کمیسیون «حقیقت و آشتی» که پس از جنگ داخلی سیرالئون تشکیل شده بود، از دولت خواست مجازات اعدام را لغو کند چراکه بیم آن میرفت که از این ابزار برای حذف مخالفان سیاسی استفاده شود.
بر اساس اطلاعات عفو بینالملل، در سال ۲۰۲۰ میلادی چین، ایران، مصر، عراق و عربستان سعودی بالاترین شمار اعدام را در سراسر جهان داشتهاند.
در مقابل تا پایان این سال، در مجموع ۱۴۴ کشور (تقریبا سه چهارم کشورهای جهان) یا بطور قانونی مجازات اعلام را لغو کردهاند یا در عمل دستکم در ۱۰ سال گذشته هیچکس را اعدام نکردهاند.