رئيس جمهوری اوکراین که برای دیدار با ماکرون و گفتگو با مرکل به پاریس سفر کرده است خواهان برگزاری جلسهای با حضور رهبران این دو کشور اروپایی با روسیه شد.
ولودومیر زلنسکی، رئيس جمهوری اوکراین خواهان برگزاری نشستی با حضور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه و آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان برای کاهش تنشها با روسیه شد.
این موضوع بعد از برگزاری دیدار آقای زلنسکی با ماکرون در پاریس مطرح شد. صدر اعظم آلمان هم از طریق ویدیو کنفرانس در این جلسه حضور داشت.
رهبران آلمان، فرانسه و اوکراین با هدف «تنشزدایی» در منطقه، خواستار خروج نیروهای روسی از مناطق مرزی شرق اوکراین شدهاند. این موضوع در یک بیانیه مطبوعاتی مشترک که پس از نشست عصر جمعه منتشر شد، مطرح شده است.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
در این بیانیه که دفتر صدر اعظم آلمان آن را منتشر کرده، آمده است که رهبران سه کشور «نگرانی خود در مورد افزایش نیروهای روسی در مرز با اوکراین و همچنین در شبه جزیره کریمه را که به طور غیرقانونی به خاک روسیه الحاق شده» ابراز کردند.
رئیس دولت آلمان و همچنین رؤسای جمهوری فرانسه و اوکراین گفتهاند که به منظور «دستیابی به هدف تنشزدایی»، نیروهای تقویتی روسیه باید از منطقه عقبنشینی کنند.
در این بیانیه مرکل و ماکرون بر حمایت خود از «استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین» و همچنین «نیاز به اجرای کامل توافقنامههای مینسک از جانب هر دو طرف» تأکید کرده و اطمینان دادهاند که پاریس و برلین به تلاشهای خود در چارچوب طرح نرماندی برای تحقق گفتگوی چهارجانبه با حضور کیف و مسکو ادامه خواهند داد.
کیف و مسکو یکدیگر را مقصر افزایش خشونتها در منطقه دونباسک در شرق اوکراین میدانند. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روسیه را به تجمع تحریکآمیز نیروهای نظامی در این منطقه متهم کرده است.
زلنسکی خواستار مداخله ناتودر این بحران است. او همچنین به دنبال افزایش تلاشها برای پیوستن کشورش به هر دو نهاد ناتو و اتحادیه اروپا است.
رئيس جمهوری اوکراین روز پنجشنبه و پس از برگزاری جلسه شورای عالی امنیت ملی در کشورش اعلام کرد وضعیت در شرق کشور تحت کنترل است.
او همچنین در گفتگو با روزنامه فرانسوی فیگاور از اتحادیه اروپا خواست که دست از صحبت کردن صرف بردارد و تصمیمات لازم را اتخاذ کند. زلنسکی گفت: «من فکر میکنم سیاست اتحادیه اروپا در قبال اوکراین باید صد در صد شفاف باشد. اگر اتحادیه اروپا و امانوئل ماکرون واقعا ما را به عنوان یک عوض از خانواده اروپایی در نظر میگیرند باید بر همین اساس هم عمل کنند.»
فرانسه، آلمان و اوکراین به همراه روسیه ساز و کار کشورهای نرماندی را تشکیل میدهند که از سال ۲۰۱۵ تلاش کرده مناقشه را در این منطقه حل کند.
روز چهارشنبه جو بایدن، رئيس جمهوری آمریکا و آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان موافقت کردند که از مسکو بخواهند از نیروهای نظامی خود را در مرز با اوکراین بکاهد. روسیه اما این درخواستها را نادیده گرفته است.
کرملین روز پنجشنبه در بیانیهای اعلام کرد: «برای ما بسیار مهم است که آقای ماکرون و خانم مرکل در نشست خود با زلنسکی از نفوذ خود استفاده کرده و لزوم توقف تمام فعالیتهای تحریکآمیز اوکراین را برای او توضیح دهند.»
پیش از این ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفته بود که کشورهای غربی از جمله آلمان و فرانسه باید از حضور در اقدامات تبلیغاتی پیرامون فعالیتهای روسیه در سرزمین روسیه که هیچ طرفی را هم تهدید نمیکند دست بردارند.
در هفتههای اخیر تنشها در مناطق مرزی شرق اوکراین با روسیه شدت گرفته است. کیف میگوید مسکو از گروههای شورشی و جدایی طلب در این منطقه حمایت میکند. روسیه اما با رد این اتهامات، اوکراین را به زیر پا گذاشتن حقوق اقلیت روس زبان در اوکراین متهم میکند.