رونمایی از «نسل جدید سانتریفیوژهای پیشرفته» در ایران، همزمان با روز ملی فناوری هستهای

به مناسبت پانزدهمین سالگرد روز ملی فناوری هستهای در ایران، حسن روحانی رئیسجمهور روز شنبه ۲۱ فروردین (۱۰ آوریل) از بهرهبرداری از «۱۳۳ دستاورد جدید هستهای» خبر داد.
آقای روحانی در مراسمی که با یک روز تاخیر به مناسبت این روز و به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، از «دستاوردهای صنعت هستهای» ایران در استانهای اصفهان، مرکزی، البرز، تهران و قم رونمایی کرد.
مقامهای سازمان انرژی اتمی ایران میگویند آغاز گازدهی فاز اول به ۱۶۴ سانترفیوژ IR6S، افتتاح خط تولید ماشینهای سانتریفیوژ نسل جدید در نطنز و راهاندازی مرکز مرکز ملی جداسازی و توسعه کاربرد ایزوتوپهای پایدار در فردو قم از جمله این دستاوردها بوده است.
افتتاح خط تولید سانتریفیوژهای پیشرفته در نطنز در حالی صورت میگیرد که در تیر ماه سال گذشته طی یک انفجار بخشی از سالن قبلی سانتریفیوژسازی ایران هدف حمله قرار گرفت و تخریب شد. مقامات ایران مسئولیت حادثه را متوجه اسرائیل کردند، در حالی که اسرائیل درباره نقش احتمالی خود در این حادثه توضیحی رسمی ارائه نداد.
رئیسجمهور ایران در مراسم روز شنبه، آژانس انرژی اتمی را به عدم کمکرسانی به برنامه هستهای ایران متهم کرد و گفت: «ما به NPT پیوستیم و به پادمان عمل میکنیم، الان آنها باید بگویند که در این زمینه چه کمکی به ما کردهاند؟ بگویند در ساخت سانتریفیوژها، لیزر، ایزوتوپهای پایدار و حتی آب سنگین که صلحآمیز است چه کمکی کردهاند؟ آژانس که فقط برای بازدید و نوشتن گزارش نیست.»
رونمایی از نسل جدید سانتریفیوژها در نطنز در حالی انجام میگیرد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازهترین گزارش خود ایران را به نقض تعهدات خود متهم کرده و از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است به همکاری با بازرسان این نهاد ادامه دهند.
آقای روحانی در سخنرانی خود که از محل کاخ ریاستجمهوری در سعدآباد ایراد میشد با رد فعالیتهای نظامی هستهای جمهوری اسلامی، نگرانی جامعه جهانی را از برنامه اتمی ایران «نابجا» خواند و گفت دلیل حساسیت غرب این است که « کافر همه را به کیش خود پندارد».
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
پرونده اتمی ایران از سال ۲۰۰۳ و با افشای مرکز غنیسازی نطنز به مناقشهای بینالمللی بدل شد. قدرتهای غربی ایران را متهم میکردند که به دنبال دستیابی به فناوری ساخت بمب اتم است.
در سالهای بعد و با وضع تحریمها توسط شورای امنیت سازمان ملل، ایران طی تواقفنامهای با شش کشور موسوم به برجام متعهد شد که نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در قبال برداشته شدن تحریمها بپذیرد. امری که با خروج آمریکا از توافق هستهای در دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ بار دیگر دچار بحران شد.
با روی کار آمدن دولت جو بایدن در ایالات متحده تلاشها برای ورود دوباره آمریکا به توافق برجام شدت گرفته است، هرچند اجرایی شدن این پروسه هنوز نامعلوم است.
مقامات جمهوری اسلامی میگویند آمریکا نخست باید تحریمهای اعمال شده توسط دولت دونالد ترامپ را به کلی ملغی کند تا ایران بار دیگر به تعهدات کامل خود بازگردد. این در حالی است که آمریکا میگوید تحریمهای غیرمرتبط با برنامه هستهای ایران را لغو نخواهد کرد.