NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

از تاکید رهبر ایران بر «عمل در برابر عمل» تا برنامه سفر گروسی به تهران

علی خامنه ای
علی خامنه ای Copyright خبرگزاری فارس
Copyright خبرگزاری فارس
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار به روز شده در
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

حسن روحانی، رییس جمهور ایران صبح روز چهارشنبه در جمع وزیران کابینه اش تأکید کرد که سلاح کشتار جمعی از جمله سلاح هسته ای در برنامه دفاعی ایران جایی ندارد.

آگهی

حسن روحانی، رییس جمهور ایران صبح روز چهارشنبه در جمع وزیران کابینه اش تأکید کرد که سلاح کشتار جمعی از جمله سلاح هسته ای در برنامه دفاعی ایران جایی ندارد.

او گفت که «ایران نمی‌خواهد دارنده سلاح هسته‌ای باشد، نمی‌خواهد نگهدارنده سلاح هسته‌ای باشد و به طریق اولی هیچ وقت نمی‌خواهد از سلاح هسته‌ای استفاده کند.» رئیس جمهور ایران تأکید کرد که اگر دنیا هم بخواهد، ایران سلاح هسته ای نمی‌خواهد.

این سخنان آقای روحانی در زمانی مطرح شده است که ایران از یک طرف شمارش معکوس را برای خروج از پروتکل الحاقی در پنجم اسفند آغاز کرده است و از سوی دیگر برداشت‌هایی که از سخنان وزیر اطلاعات دولتش شده بود مبنی بر اینکه ایران در صورت فشار به سمت تولید سلاح اتمی هل داده خواهد شد.

دولت آمریکا پس از روی کار آمدن جو بایدن در مقام رئیس جمهور باید درباره تلاش‌های ایران در حوزه هسته ای و بازگشت دوباره به پیمان هسته ای سال ۲۰۱۵ بپیوندد یا خیر، تصمیم بگیرد.

بنابراین گویا آقای روحانی خواسته است امروز با بیان اینکه تهران به دنبال فعالیت مخفی هسته‌ای و بمب هسته ای نیست، پای بندی ایران به توافقنامه سال ۲۰۱۵ را با کشورهای شرکت کننده در مذاکرات برجام نشان دهد. هرچند او تأکید دارد که هیچ تغییری در توافقنامه برجام پذیرفته نخواهد شد.

دو دولت ایران و آمریکا این روزها در کنار تصمیم های دشواری که در روابطشان پیش رو دارند، موضوع چگونگی لغو تحریم های واشنگتن علیه تهران و اجرای برجام به سکوی اولیه این مذاکرات تبدیل شده است.

از همین رو آقای روحانی به تلاش‌هایی که سال ۱۳۹۸ و در جریان سفرش به نیویورک برای تشکیل جلسه ۱+۵ در نیویورک با حضور دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا اشاره کرد، «شرط ایران این بوده است که آقای ترامپ پیش از جلسه اعلام کند به برجام برگشته‌ است.»

بنابراین رئیس جمهور ایران تأکید کرد: «همه بدانند که پای عهد هستیم و نمی خواهیم لج‌بازی کنیم و می خواهیم مسائل حل شود.»

حرف زیاد شنیدیم

موضوعی که علی خامنه ای، رهبر ایران نیز در سخنان خود در صبح چهارشنبه به آن اشاره کرد. آقای خامنه ای در یک سخنرانی ویدئویی برای مردم در آذربایجان شرقی پخش می‌شد، با تأکید بر اینکه فقط یک نکته درباره برجام می‌گوید، گفت: «ما حرف و وعده خوب خیلی شنیدیم که در عمل آنها نقض شده و ضدش عمل شده است. حرف فایده نداره، وعده فایده نداره، این دفعه فقط عمل، اگر از طرف مقابل عمل ببینیم، ما هم عمل خواهیم کرد.»

آقای روحانی هم در سخنان خود گفت: «آمریکایی‌ها به صراحت اعلام کنند ما هم به صراحت اعلام می کنیم. آمریکایی‌ها یک قدم بردارند ما هم یک قدم برمی‌داریم. آمریکایی ها همه قدم ها را یکجا بردارند ما هم همه قدم‌ها را یکجا برمی‌داریم. تدریج می خواهند اهلا و سهلا، مجموعه می خواهند اهلا و سهلا، نمی‌خواهند باز هم اهلا و سهلا، دعوا که نداریم. تکلیف روشن است.»

وزیر خارجه آمریکا: راه دیپلماسی با ایران باز است

مواضع مقام های عالی رتبه ایران در حالی بیان شده است که آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا سه شنبه شب در گفتگویی اعلام کرد که راه دیپلماسی با ایران در خصوص توافق هسته ای ۲۰۱۵ همچنان باز است. البته او تأکید کرد که ابتدا اگر ایران دوباره مفاد برجام را اجرا کند، آمریکا هم چنین خواهد کرد.

آقای بلینکن بدون آنکه مشخص کند که آیا دولت جدید آمریکا برای برقراری تماس مستقیم با ایران تلاش کرده است است یا خیر، گفت که منتظر واکنش تهران هستند تا ببینند چه خواهد شد.

اما آقای روحانی در مقابل این سخنان تأکید کرد که «مشکل یک چیز بیشتر نیست» و آن مشکل، «تحریم های ظالمانه و غلط» است که باید برداشته شود تا مشکل حل شود.

آقای روحانی در ادامه با اشاره به مصوبه مجلس ایران در خصوص خروج از پروتکل الحاقی و برخی سخنان مبنی بر اخراج بازرسان آژانس انرژی اتمی گفت که ایران بازرسان آژانس را بیرون نمی‌کند.

مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی می تواند به ایران بیاید

او در ادامه به درخواست رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی برای سفر به ایران اشاره کرد و گفت که او می‌تواند به تهران بیاید، می‌تواند مذاکره کند، می‌تواند مذاکره نکند. به احتمال بسیار زیاد طرف ایرانی روز شنبه میزبان رافائل گروسی خواهد بود.

آگهی

آقای روحانی همچنین خطاب به برخی سران کشورهای اروپایی از جمله امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه به پیشنهاد آقای ترامپ به ایران مبنی بر بازگشت آمریکا به برجام به شرط اضافه شدن دو موضوع «موشک» و «منطقه» در مذاکرات، گفت که به آن‌ها اعلام کرده است ایران درباره مسئله موشکی و دفاعی و منطقه با آمریکا و ۱+۵ مذاکره نخواهد کرد.

آقای روحانی در نهایت با تأکید بر اینکه برجام باید اجرا شود، رایزنی در نحوه اجرای برجام را ممکن دانست.

حال باید دید که طرح سخنان برجامی از سوی مقام های عالی آمریکا و ایران از یک سو و تأکید آنان بر باز بودن راه دیپلماسی از سوی دیگر، دو کشور را به سمت استفاده از دیپلماسی پنهان سوق داده است یا خیر؟ و البته آیا ایران و آمریکا در دیپلماسی پنهان خواهند توانست گام های متقابل را برای رسیدن به یک توافق جامع بردارند یا خیر؟

به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید

آگهی
هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

گروسی در گفت‌وگو با یورونیوز: امیدوارم ایران هیچگاه به سلاح اتمی دسترسی پیدا نکند

آمادگی آمریکا برای حضور در نشست گروه ۱+۵ با ایران؛ آیا واشنگتن عقب نشینی کرد؟

آمریکا و سه کشور اروپایی «ایران‌ایر» را به دلیل ارسال موشک‌های بالستیک ایرانی به روسیه تحریم می‌کنند