دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای بازگشت همزمان ایران و ایالات متحده به برجام تلاش میکند
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا پیشنهاد ایران برای میانجیگری اتحادیه اروپا به منظور بازگشت تهران و واشنگتن به تعهدات برجامی را «زودهنگام» توصیف کرد.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران پیشتر خواستار میانجیگیری اتحادیه اروپا برای هماهنگی گامهای مشترک تهران و واشنگتن برای بازگشت دو طرف به برجام شده بود. آقای ظریف از جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواسته بود تا وارد عمل شود.
آقای پرایس روز سهشنبه در یک کنفرانس خبری گفت: «ما با متحدان، شرکا و کنگره پیش از رسیدن زمان مذاکره مستقیم با ایران و دادن شکلی از پیشنهاد، مشورت میکنیم.»
واکنش ایالات متحده به پیشنهاد میانجیگری جوزپ بورل در حالی انجام میشود که کمیته روابط خارجی اتحادیه اروپا روز سه شنبه از تلاشهای گسترده خود برای احیای برجام خبر داده بود.
ایران و ایالات متحده متقابلا از یکدیگر میخواهند که در بازگشت به برجام، پیشقدم شوند. جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده گفته است در صورت اجرای دوباره تعهدات مندرج در توافق اتمی سال ۲۰۱۵ از سوی ایران، واشنگتن به برجام باز خواهد گشت. این درحالی است که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران گفته است این کشور هیچ عجلهای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۸ بهطور یکجانبه از برجام خارج شد و تحریمهای لغو و معلق شده علیه ایران را بازگرداند و در چارچوب سیاست فشار حداکثری، دهها تحریم دیگر علیه ایران وضع کرد. جمهوری اسلامی، یکسال بعد و در واکنش به خروج ایالات متحده از برجام، سیاست کاهش تعهدات خود در قبال توافق سال ۲۰۱۵ را آغاز کرد و همچنان ادامه میدهد. آخرین گام این رویکرد، انتقال نسل جدید سانتریفیوژها به مرکز هستهای نظنز بود که روز سهشنبه از سوی ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام شد.
ایالات متحده آمریکا و اسرائیل، متحد اصلی این کشور در خاورمیانه در پی افزایش غلظت اورانیم غنی شده در ایران، نسبت به دستیابی قریبالوقوع جمهوری اسلامی به مواد لازم برای ساخت سلاح هستهای هشدار میدهند. در روزهای گذشته مقامهای اسرائیلی از آمادگی این کشور برای برخورد نظامی با ایران به منظور نابودی برنامه هستهای این کشور خبر داده اند.