طالبان در تهران: کشته شدن دیپلمات های ایرانی در مزارشریف دردناک بود اما ما نبودیم

برخی از اعضای گروه طالبان در نشست خبری در تهران به خبرنگاران گفتند جهاد این گروه «علیه اشغال» است و تاکید کردند «در بخشی از توافق دوحه با ایالات متحده آمده است که یک حکومت اسلامی» در انتظار افغانستان است. آنها همچنین منکر دست داشتن در کشتن دیپلمات های ایرانی در شهر مزار شریف شدند.
در این نشست خبری، سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالیان در قطر، عبدالحق وثیق عضو تیم مذاکره کننده طالبان و ملا خیرالله خیرخواه عضو تیم مذاکره کننده طالبان در دوحه، شرکت داشتند.
سهیل شاهین حمله طالبان و کشتن دیپلمات های ایرانی که در شهر مزار شریف و در اوت ۱۹۹۸ رخ داد را کتمان کرد و گفت: « اتفاق دردناکی بود، آن وقت من معاون سفیر در اسلام آباد بودم. و با سوالاتی این چنینی روبرو میشدم. این واقعه نیمههای شب اتفاق افتاده بود و قبل از حضور ما در آنجا اتفاق افتاده بود. ما به سفیر ایران آن زمان این موضوع را گفتیم. ما نمیدانیم این چه منافعی بود.»
۲۲ سال پیش در هفدهم مرداد ۱۳۷۷ نیروهای طالبان با حمله به مزار شریف کنترل این شهر را در اختیار گرفتند و همزمان عدهای نیز وارد کنسولگری ایران در این شهر شدند و هشت دیپلمات و یک خبرنگار را کشتند. بنابر گزارش مرکز اسناد انقلاب اسلامی، الله مدد شاهسوند عضو سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزار شریف که از این واقعه نجات یافت درباره آن روز گفته بود: «طالبان وارد خیابان کنسولگری شده بودند و هر موجودی را که میدیدند، به طرفش تیراندازی میکردند.»
سهیل شاهین در پاسخ به سوالی مبنی بر آینده افغانستان و شیعیان گفت: « امارت اسلامی در همه جا مسلط است. امارت اسلامی، نظامی مشمول می خواهد که در آن همه امت ها حضور داشته باشند.» او در ادامه تاکید کرد که «جهاد این گروه تنها ضد اشغال و اشغالگران» است.
شاهین گفت که این گروه، طالبان، به هیچ وجه در «پی انحصار قدرت در افغانستان نیست.»
آقای شاهین همچنین درباره توافقنامه دوحه که با حضور آمریکایی ها به سرانجام رسید، گفت: « در بخشی از توافقنامه ما با آمریکا آمده است که در آینده یک حکومت اسلامی در افغانستان بوجود بیاید.»
وی درباره سوال خبرنگاران مبنی بر اینکه « نتیجه مثبت مذاکرات دوحه که با مقامات دولت ترامپ به نتیجه رسیده، امکان دارد با دولت جدید جو بایدن از بین برود» گفت: « ما با یک دولت چهار ساله توافق نکرده ایم، ما با نظام آمریکا توافق کرده ایم.»
پیشتر کاخ سفید به نقل از جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا خبر داد این مقام آمریکایی در تماس تلفنی با همتای افغان خود گفته است که دولت جدید آمریکا توافق نامه ماه فوریه میان واشنگتن و طالبان را دوباره بررسی خواهد کرد.
با این حال عضو عالی رتبه گروه طالبان در سخنان خود به قول و قرار این گروه با آمریکا اشاره کرد و گفت: « آمریکایی ها گفتند که پس از چهارده ماه افغانستان را ترک خواهند کرد در غیراین صورت ما به مبارزه با اشغال، مانند ۲۰ سال گذشته ادامه می دهیم.»
سخنگوی طالبان در بخش دیگری از صحبتهایش با خبرنگاران گفت که برای طالبان «کار و آموزش زنان در صورت حفظ حجاب مشکلی ندارد اما برخی تلاش می کنند تصویر غلطی از ما بسازند.»
روز گذشته محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران با ملاعبدالغنی برادر، معاون سیاسی طالبان و هیئت همراهش در تهران دیدار و از «ایده تشکیل حکومتی همه شمول با حضور همه اقوام و گروهای سیاسی در افغانستان» استقبال کرد.
این دیدار در حالی انجام شد که وزیر خارجه ایران یک ماه پیش در گفتوگو با شبکه طلوع نیوز در افغانستان در پاسخ به پرسشی درباره موضع تهران در قبال طالبان گفت: «ببینید، طالب اقدامات تروریستی بسیار انجام داده است. این که طالب یک گروه تروریستی هست یا نه؟، در قوانین ما هنوز طالبان را از گروه تروریستی خارج نکردیم. در قوانین ما کما این که در قوانین ملل متحد بوده است. ما تابع ملل متحدیم.»
سخنگوی گروه طالبان در آن زمان سخنان وزیر خارجه ایران «به گونه ای آشکار مداخله در امور افغانستان» توصیف شده است. در این بیانیه آمده است: «از مسئولین ایرانی می خواهیم که با چنین اظهارات غیرمسئولانه خود احساسات افغان ها را جریحه دار نسازند.»