NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

افت قدرت خرید عراقی‌ها و بازاریابی موفق ترکیه؛ کالاهای ایرانی دیگر طالب زیادی ندارد

نمایشگاه محصولات ایرانی در عراق
نمایشگاه محصولات ایرانی در عراق Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

حراج فرش‌های ایرانی در شمال عراق، نماد آخرین امید تجار ایرانی برای غلبه بر رکود اقتصادی است که به دلیل تحریم‌های فلج کننده ایالات متحده و شیوع کرونا موجب سقوط ارزش پول ملی این کشور عمیق‌تر شده است ولی افت قدرت خرید عراقی‌ها و بازاریابی موفق ترکیه به موانع جدیدی بدل شده‌اند.

آگهی

حراج تخته فرش‌های خوابیده بر روی هم در کف مرکز خریدی در شمال عراق، نماد آخرین امید تجار ایرانی برای غلبه بر رکود اقتصادی است که به دلیل تحریم‌های فلج کننده ایالات متحده و شیوع کرونا موجب سقوط ارزش پول ملی این کشور عمیق‌تر شده است ولی افت قدرت خرید عراقی‌ها و بازاریابی موفق ترکیه به موانع جدیدی بدل شده‌اند.

رامیار پرویز، مجری نمایشگاه محصولات ایرانی که اصالتاً اهل سنندج است، می‌گوید:«پول ما بسیار بی ارزش است، بنابراین وقتی به این طرف مرز می‌آییم - جدا از تبادل فرهنگی- از نظر مالی سود بیشتری کسب می‌کنیم چون پولی که به دست آوریم، چه به دلار و چه با دینار برای ما ارزش بالاتری دارد.»

صاحبان ۲۴ کسب و کار از ۱۵ شهر مختلف ایران این هفته محصولات خود را در شهر دهوک واقع در منطقه شمالی تحت کنترل کردها عرضه کرده‌اند؛ از فرش‌های بافته شده در سنندج و بیجار گرفته تا صنایع دستی محصول اصفهان، یزد و همدان.

ایران از بزرگترین شرکای تجاری عراق است و این تجارت از سال ۲۰۱۸ و با اجرای سیاست فشار حداکثری دولت دونااد ترامپ که پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ آغاز شده، افزایش یافته است.

تجار ایرانی روزانه بیش از ۱۰۰ کامیون حامل مصالح ساختمانی، مواد غذایی، دارو و لوازم الکتریکی را به عراق ارسال می‌کنند. دهها هزار زائر ایرانی نیز هر ساله از مکان‌های مقدس نجف و کربلا دیدن می‌کنند و این امر بخش گردشگری عراق را نیز رونق بخشیده است.

با بدتر شدن اوضاع اقتصادی در ایران، وابستگی این کشور به بازارهای عراق عمیق‌تر شده است. تحریم‌های ایالات متحده، شرکت‌های خارجی آمریکایی را از تبادل با ایران منع کرده و روند ورود سرمایه خارجی به این کشور را متوقف کرده است. تحریم‌ها همچنین با محدود کردن صادرات نفت، اقتصاد این کشور را دچار رکود سنگینی کرده است.

نمایشگاه کسب و کارهای ایرانی به طور معمول هر ساله در شهر سلیمانیه برگزار می‌شد. این اولین سالی است که تجار ایرانی به امید جلب مشتریان جدید و ایجاد تقاضای بیشتر برای کالاهای ایرانی به دهوک که روابط اقتصادی نزدیکتری با ترکیه دارد، آمده‌اند.

برای تجار ایرانی که روزهای سختی را سپری می‌کنند، بازار عراق همیشه نقش امید آخر را بازی کرده است. چنان که رامیار پرویز می‌گوید:«سرمایه‌گذاری در بازار دوهوک نتیجه ناامیدی(از بازار داخل کشور) است.» او توضیح می‌دهد که هزینه زندگی در ایران بسیار افزایش یافته و قدرت خرید مردم بسیار کاهش یافته است.

در همین حال، حاجی طوسی، تاجر مشهدی می‌گوید که ناگزیر است فرش‌های خود را با قیمتی پایین‌تر در بازار عراق بفروشد تا بتواند با ارز حاصل از آن تجارت خود را پا برجا نگاه دارد. او اشاره می‌کند که فرش‌هایی را که ۳۰۰ تا ۳۵۰ دلار ارزش دارند را در حال حاضر به قیمت ۲۰۰ دلار در عراق می‌فروشد.

اما بازار عراق هم مثل دو سال گذشته چندان کمک حال تجار ایرانی نیست. رکود اقتصادی این کشور که به دلیل افت قیمت جهانی رخ داده، بازدیدکنندگان از نمایشگاه عرضه محصولات ایرانی را به طرز محسوسی کاهش داده است.

مریم مرادی، بازرگان سنندجی می‌گوید که اکثر بازدیدکنندگان دیگر توانایی خرید محصولات ما را ندارند.

به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید

البته یک مانع دیگر هم برای فروش محصولات ایرانی در بازار دهوک و دیگر مناطق عراق به وجود آمده است و آن بازاریابی گسترده و موفق محصولات ترکیه است؛ به طوری که شیرین محمد، ساکن محلی و یکی از بازدیدکنندگان از نمایشگاه محصولات ایرانی یادآور می‌شود که اکثر مردم منطقه ترجیح می‌دهند که کالاهای ساخت ترکیه را خریداری و مصرف کنند.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

از شراب تا پنیر در بازار روز فرانسوی؛ زندگی پساقرنطینه‌ای در زادگاه ناپلئون

تهدید گازی تهران علیه بغداد؛ عراق بدهی ۲.۷ میلیارد دلاری را تایید کرد

ممنوعیت معاملات دلاری در عراق؛ یک مقام ایرانی: ۲۰ درصد از ارزش محموله‌های صادراتی ایران کاسته می‌شود