بازگشت کشتی اکتشافی ترکیه به ساحل در سایهٔ احتمال تحریم از سوی اروپا

کشتی اوروچ رییس ترکیه که برای کشف معادن نفتوگاز دریای مدیترانه راهی آبهای مشترک میان این کشور و یونان شده بود، روز دوشنبه برای دومین بار به ساحل ترکیه بازگشت.
وزارت انرژی ترکیه اعلام کرد این کشتی پس از انجام دو مأموریت اکتشافی در محدودهٔ آبهای شهر دمرهٔ ترکیه به ساحل آنتالیا بازگشته است. اطلاعات ردیاب کشتی نیز لنگر انداختن آن را تأیید میکند.
رقابت بر سر بهرهبرداری از منابع کربن واقع در آبهای مورد مناقشهٔ ترکیه و یونان، تابستان گذشته به تنش میان دو کشور دامن زد و این دو عضو ناتو تا انجام رزمایش در آبهای مدیترانه پیش رفتند، اما با مداخلهٔ ناتو، بنا شد که اختلافها از مسیر دیپلماتیک حلوفصل شود.
آنکارا مدعی است که آتن و دولت یونانیِ قبرس میخواهند با تعیین مرزهای دریایی بهشیوهٔ مطلوب خود، ترکیه را از منابع احتمالی نفت و گاز آبهای مشترک محروم کنند. از سوی دیگر قبرس میگوید که ترکیه میخواهد در آبهای متعلّق به این کشور حفّاری غیرقانونی انجام دهد.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
رقابت فوق به بحرانی سیاسی انجامید و یونان و قبرس در کنار فرانسه، خواستار تحریم ترکیه از سوی اتحادیهٔ اروپا شدند. کشتی اوروچ رییس در ماه سپتامبر به ساحل برگشت و مقامات ترک گفتند که میخواهند فرصت گفتگو به طرف مقابل بدهند. اما رجب طیب اردوغان، رئيس جمهوری ترکیه کمتر از یک ماه بعد اعلام کرد یونان به تعهدات خود عمل نکرده و کشتی اکتشافی ترک از نو راهی آبهای مدیترانه شد.
سران کشورهای اروپایی بناست در نشست روزهای ۱۰ و ۱۱ دسامبر دربارهٔ این موضوع و تحریمِ احتمالی ترکیه گفتگو کنند.
این در حالی است که یونان، قبرس و مصر روز یکشنبه در آبهای نزدیک اسکندریه رزمایش مشترک اجرا کردند. رزمایش مِدوسا که شامل عملیات جستجو و نجات، نبرد الکترونیک و همچنین نیز مانور دریایی میشود، پس از پیمان همکاری این سه کشور در سال ۲۰۱۷، هر سال به اجرا درآمده و امسال، نیروهای فرانسه و امارات عربی متحده نیز در این رزمایش حضور یافتند.