دونالد ترامپ که حضور فعالی در شبکه اجتماعی توئیتر دارد پنجشنبه شب در پاسخ به پرسشی درباره تئوری توطئه «کیو انان» تاکید کرد که اطلاعی از این موضوع ندارد اما با هواداران این تئوری در زمینه رد «اذیت و آزار جنسی کودکان» موافق است. اما باور طرفداران این تئوری توطئه چیست؟
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا پنجشنبه شب با شرکت در برنامه ای تلویزیونی در شبکه «ان بی سی» از محکوم کردن هواداران تئوری توطئه «کیو انان» (QAnon) خودداری کرد.
نامزد جمهوریخواهان که حضور فعالی در شبکه اجتماعی توئیتر دارد در پاسخ به پرسشی درباره تئوری توطئه «کیو انان» تاکید کرد که اطلاعی از این موضوع ندارد اما با هواداران این تئوری در زمینه رد «اذیت و آزار جنسی کودکان» موافق است.
جو بایدن، رقیب دموکرات دونالد ترامپ تقریبا همزمان با رئیس جمهوری کنونی آمریکا در برنامه ای تلویزیونی در شبکه «ای بی سی» حضور یافته بود.
تئوری توطئه «کیو انان» چیست و چگونه آغاز شد؟
معتقدان به تئوری توطئه «کیو انان» بر این باور هستند که دونالد ترامپ در حال مبارزه با شبکه ای از نخبگان سیاسی، تجاری و رسانه ای است که اعضای آن طرح هایی «شیطانی» از جمله «قاچاق کودکان برای بهره کشی جنسی» از آنها را دنبال می کنند. این تئوری توطئه پایه و اساسی ندارد و مبتنی بر شواهد نیست.
نظریه «کیو انان» اولین بار در ماه اکتبر سال ۲۰۱۷ (اولین سال ریاست جمهوری دونالد ترامپ) در وبگاه «فورچن» (4chan) مطرح شد. یک کاربر ناشناس در «فورچن» ادعا کرد که در تحقیقاتی مخفیانه تحت نظر دونالد ترامپ نقش دارد. این کاربر ناشناس که خود را «کیو» (Q) معرفی می کرد مدعی بود که به اطلاعات بسیار محرمانه درباره مبارزه دونالد ترامپ با گروهی از نخبگان که در دولت آمریکا هم نفوذ دارند دسترسی دارد.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
گروهی از طرفداران دونالد ترامپ پس از آن با پرچم ها و پلاکاردهایی در حمایت از «کیو» و «مقابله دونالد ترامپ با شبکه نخبگان» در گردهمایی های مختلف حضور یافتند.
تئوری توطئه «کیو انان» در سال ۲۰۲۰ همزمان با شیوع ویروس کرونا، کارزار انتخابات ریاست جمهوری و جنبش مقابله با نژادپرستی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. هواداران این تئوری توٓطئه به انتشار اخبار جعلی در شبکه های اجتماعی درباره حوادث روز از جمله شیوع ویروس کرونا و جنبش مقابله با نژادپرستی روی آوردند.
پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) هشدار داده است که تئوری توطئه «کیو انان» به طور بالقوه «تهدیدی تروریستی» در داخل ایالات متحده محسوب می شود. برخی از کسانی که به این نظریه باور دارند به ارتکاب جرائم خشونت آمیز متهم شده اند. یکی از هواداران این تئوری توطئه بهار امسال به دلیل تهدید به ترور جو بایدن، نامزد حزب دموکرات تحت پیگرد قرار گرفت.
باورهای طرفداران تئوری توطئه «کیو انان» چیست؟
معتقدان به تئوری توطئه «کیو انان» بدون استناد به مدارک و شواهد بر این باور هستند که گروهی از «شیطان پرستان» که علاقمند به رابطه جنسی با کودکان هستند به دسیسه چینی علیه دونالد ترامپ می پردازند. به باور آنها این «شیطان پرستان» یک شبکه فعال در زمینه قاچاق کودکان و سوءاستفاده جنسی از آنها را در سطح جهان هدایت می کنند.
طرفداران تئوری توطئه «کیو انان» معتقدند که هیلاری کلینتون، رقیب دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۶، باراک اوباما، آخرین رئيس جمهوری دموکرات آمریکا و جورج سوروس، میلیاردر آمریکایی از اعضای این شبکه «شیطان پرست» و از نخبگان مخالف دونالد ترامپ هستند. به باور آنها شخصیت هایی مانند اپرا وینفری، مجری محبوب تلویزیونی، تام هنکس، بازیگر هالیوود، پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک های جهان و دالایی لاما، رهبر مذهبی بودائیان تبت نیز از اعضای این شبکه جهانی هستند.
هواداران تئوری توٓطئه «کیو انان» معتقدند که گروهی از فرماندهان ارتش آمریکا خواستار حضور دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ شدند تا او به عنوان «منجی» با این شبکه «شیطانی» مبارزه کند. طرفداران تئوری توطئه «کیو انان» معتقدند که شبکه نخبگان سیاسی، تجاری و رسانه ای کنترل رسانه ها و دنیای سیاست را به دست گرفته اند اما دونالد ترامپ با کمک فرماندهان ارتش آمریکا به دنبال پایان دادن به نفوذ اعضای این شبکه و سپردن آنها به چنگال عدالت است.
بسیاری از معتقدان به تئوری توطئه «کیو انان» از اپلیکیشن های «کیو دراپ» (Q drop) استفاده می کنند. این اپلیکیشن ها تمام مطالب منتشر شده از سوی «کیو» یا همان کاربر ناشناس که اولین بار تئوری توطئه «کیو انان» را مطرح کرد جمع آوری کرده اند. این اپلیکیشن ها همچنین انتشار مطلب جدید از سوی «کیو» را به کاربران اطلاع می دهند.
چند نفر به تئوری توٓطئه «کیو انان» باور دارند؟
تعیین دقیق هواداران تئوری توطئه «کیو انان» دشوار است زیرا عضویت معتقدان به این نظریه جایی به ثبت نمی رسد. با این حال شواهد نشان می دهد که تعداد کسانی که به این تئوری توطئه باور دارند کم نیست. این در حالی است که هسته سخت هواداران این تئوری توٓطئه احتمالا به تمام اجزای آن از جمله «شیطان پرستی» شبکه ای از نخبگان سیاسی، تجاری و رسانه ای آمریکا و همچنین نقش آنها در هدایت شبکه ای برای «سوءاستفاده جنسی از کودکان» باور دارند. این در حالی است که گروهی دیگر ممکن است تنها به کارشکنی شبکه ای از نخبگان در برابر دولت دونالد ترامپ باور داشته باشند و لزوما با همه مسائلی که تحت عنوان تئوری توٓطئه «کیو انان» مطرح شده است موافق نباشند.
تخمین زده می شود که دستکم صدها هزار نفر در آمریکا به تئوری توطئه «کیو انان» باور دارند. برخی از محبوب ترین گروه های هواداران این نظریه در شبکه اجتماعی فیسبوک بیش از ۱۰۰ هزار عضو دارند.
شمار هواداران تئوری توطئه «کیو انان» احتمالا در دوران شیوع ویروس کرونا و با وضع محدودیت ها برای جلوگیری از گسترش بیماری همه گیر «کووید ۱۹» افزایش یافته است. روزنامه وال استریت ژورنال اخیرا گزارش داد که شمار اعضای گروه های هوادار تئوری توطئه «کیو انان» در شبکه اجتماعی فیسبوک در دوران اجرای محدودیت ها برای جلوگیری از شیوع کرونا بیش از ۶۰۰ درصد رشد داشت.