۳۵ سال بر مسند قدرت: پیروزی دوباره امامعلی رحمان در انتخابات ریاست جمهوری تاجیکستان

کمیسیون مرکزی انتخابات ریاست جمهوری تاجیکستان روز دوشنبه ۱۲ اکتبر اعلام کرد شمارش آرای مقدماتی حاکی از آن است که امامعلی رحمان، رئيس جمهوری کنونی این کشور توانسته با کسب ۳ میلیون و ۸۳۷ هزار رای بیش از ۹۰ درصد آرای ریخته شده در صندوقها را از آن خود کند.
آقای رحمان که ۶۸ سال دارد، از سال ۱۹۹۲ میلادی قدرت را در تاجیکستان در دست دارد و این چهارمین بار است که در انتخابات این کشور با رای قاطع برگزیده میشود.
رئيس جمهوری در تاجیکستان برای یک دوره هفت ساله از سوی مردم این کشور انتخاب میشود و بعد از اصلاحات قانون اساسی این کشور در سال ۲۰۱۶ میلادی، دیگر محدودیتی در خصوص تعداد دفعاتی که یک فرد میتواند در انتخابات شرکت و در آن پیروز شود وجود ندارد.
به این ترتیب آقای رحمان میتواند به طور نامحدود در انتخابات دورههای مختلف ریاست جمهوری شرکت کند.
کمیسیون انتخابات تاجیکستان میگوید حدود ۸۵ درصد واجدین شرایط در انتخابات شرکت کردهاند.
پس از آقای رحمان، رستم رحمتزاده رهبر حزب اصلاحات اقتصادی تاجیکستان با کسب حدود ۱۲۸ هزار رای در جایگاه دوم قرار گرفته است و بر اساس اعلام مقامات دولتی تاجیکستان، دیگر نامزدها حتی ۱۰۰ هزار رای نیز کسب نکردهاند.
امامعلی رحمان یکی از رهبران اقتدارگرای منطقه آسیای مرکزی به شمار میرود که در سالهای طولانی حضور خود در قدرت، مخالفان خود را از سر راه برداشته است.
ناظران سیاسی معتقدند انتخابات در تاجیکستان فاقد شفافیت است و مقامات دولتی در این کشور، انتخابات را بدون حضور مخالفان و رهبران گروههای اپوزیسیون برگزار میکنند. رهبران برخی از گروههای سیاسی مخالف تاجیکستان حضور در این انتخابات را تحریم کرده بودند.
در این دوره از انتخابات تاجیکستان، به جز آقای رحمان چهار نامزد دیگر هم برای تصاحب پست ریاست جمهوری رقابت میکردند که این افراد در مجموع کمتر از ۱۰ درصد آرا را به خود اختصاص دادند.
آقای رحمان از سال ۱۹۹۲ قدرت را در تاجیکستان در دست دارد و در ادوار پیشین انتخابات ریاست جمهوری این کشور به جز سال ۱۹۹۴، همواره حدود ۸۰ درصد آرای صندوقها را به خود اختصاص داده است. او در نخستین دوره با کسب ۶۰ درصد موفق شد صندلی ریاست جمهوری تاجیکستان را تصاحب کند.
رستم امامعلی، پسر ارشد امامعلی رحمان، رئيس پارلمان این کشور و دومین شخصیت قدرتمند در تاجیکستان به شمار میرود. طبق قانون تاجیکستان، در صورت مرگ رئیس جمهوری یا کنار رفتن از قدرت، این رئيس پارلمان خواهد بود که تا زمان برگزاری انتخابات جدید، اداره امور را در دست خواهد داشت. پیش از برگزاری انتخابات، شایعاتی در خصوص احتمال نامزدی رستم به جای پدر به گوش میرسید اما در نهایت خود امامعلی رحمان بار دیگر وارد انتخابات شد.