در اعتراضهای بعد از انتخابات پارلمانی در قرقیزستان، طبق اعلام وزارت بهداشت این کشور حدود ۷۰۰ نفر زخمی شدند که ۹ نفر از آنها به بخش مراقبهای ویژه منتقل شدهاند و یک جوان ۱۹ ساله نیز کشته شد.
قبادبیک برونوف، نخست وزیر قرقیزستان پس از اعتراضهای گسترده در پی اعلام نتایج انتخابات پارلمانی از سمت خود کنارهگیری کرد و یک زندانی سیاسی آزاد شده جایگزین وی شد.
طبق گزارش آسوشیتدپرس، صدر جباروف که معترضان همراه با رئیس جمهوری سابق، او را از زندان آزاد کرده بودند به مقام نخست وزیری رسید. انتخاب نخست وزیر جدید در جلسه اضطراری پارلمان به رای گذاشته شد و تصویب شد. در این جلسه که نمایندگان به حد نصاب قانونی نرسیده بودند، همچنین رئیس پارلمان نیز تغییر کرد. برخی از نمایندگان به نیابت از نمایندگان غایب رای دادند.
گروههای مخالف این کشور ۶.۵ میلیون نفری پیش از این، با اعتراض به نتایج انتخابات که به باور آنها در آن تقلب صورت گرفته است، کنترل پارلمان را به دست گرفتند.
نهاد برگزاری انتخابات که با فشارهای فزاینده روبرو است، روز گذشته نتایج انتخابات پارلمانی یکشنبه را مردود اعلام کرد.
نتایج اعلام شده انتخابات پارلمانی قرقیزستان به نفع رئیس جمهور کنونی رقم خورده بود به طوریکه تنها چهار حزب از ۱۶ حزب شرکت کننده در انتخابات توانستند به حد نصاب هفت درصدی برای راهیابی به پارلمان برسند و از این چهار حزب، سه حزب نزدیک به سورنبای جینبکف هستند.
آقای جینبکف همچنان در قدرت است اما بهطور ضمنی اشاره کرده بود آماده است تا از قدرت کنارهگیری کند.
معترضان همچنان ساختمانهای دولتی را در تصرف خود دارند و زندانیان برجسته سیاسی را آزاد کردهاند. صدر جاپاروف که هم اکنون به مقام نخست وزیری رسیده است در حال گذراندن حکم ۱۱ سال زندان خود به دلیل ربودن یک فرماندار در جریان اعتراضهای هفت سال پیش بود.
مخالفان همچنین الماسبیگ آتامبایف، رئیس جمهور سابق را نیز که او هم به جرم فساد و نقشش در آزاد کردن عزیز باتوکایف، رئیس یکی از گروههای جنایتکار محلی به ۱۱ سال زندان محکوم شده بود، آزاد کردند.
سورنبای جینبکف، رئیس جمهور فعلی پیش از اعلامیه رسمی کمیسیون مرکزی انتخابات مبنی بر ابطال نتایج انتخابات «با توجه به اوضاع سیاسی کشور» آمادگی خود را برای لغو نتایج اعلام کرده بود.
وی با این حال به بیبیسی قرقیز گفت که «هدف اصلی معترضان لغو نتایج انتخابات نبود بلکه برکناری من از قدرت بود.»
وی همچنین از همه طرفهای درگیر خواست تا به «میدان قانون» برگردند و برای جلوگیری از تکرار تحولات سیاسی گذشته با یکدیگر همکاری کنند.
وی افزود: «برای حل این مسئله آمادهام تا مسئولیت را به رهبران قدرتمند بدون توجه به اینکه متعلق به کدام گروه هستند، واگذار کنم. من حتی آماده کمک به آنها هستم.»
برخی از رهبران مخالف، یک شورای هماهنگی برای تسهیل انتقال قدرت ایجاد کردهاند اما گزارشهایی وجود دارد که آنها بر سر تقسیم مناصب تاثیرگذار دولتی اختلاف نظر دارند. برخی دیگر از مخالفان نیز از به رسمیت شناختن این شورا خودداری کردهاند.
مقصد مامیتکانف عضو یکی از احزاب مخالف به اینترفاکس گفت: «ما قصد برکناری سورنبای جینبکف را داریم.» وی تاکید کرد که احزاب مخالف بر تصویب قانون اساسی جدید اصرار دارند.
با این حال رئیس جمهور فعلی از رهبران مخالف خواست تا طرفداران خود را آرام کرده و آنها را از خیابانها جمع کنند.
وی گفت: «من از همه نیروهای سیاسی میخواهم که سرنوشت کشور را بالاتر از جاهطلبیهای سیاسی خود قرار دهند و به قانون عمل کنند.»
صدها زخمی و یک کشته در اعتراضها
در اعتراضهای بعد از انتخابات پارلمانی در قرقیزستان، طبق اعلام وزارت بهداشت این کشور حدود ۷۰۰ نفر زخمی شدند که ۹ نفر از آنها به بخش مراقبهای ویژه منتقل شدهاند و یک جوان ۱۹ ساله نیز کشته شد.
طبق گزارش آسوشیتدپرس، در پی ناآرامیها، شهرداران بیشکک، پایتخت و جلالآباد سومین شهر بزرگ این کشور استعفا دادند.
وزارت دارایی قرقیزستان نیز در بیانیهای گفت که «قدرت مردم را به رسمیت میشناسد» و «تا اطلاع ثانوی از سوی مقامهای قانونی» تمامی عملیاتهای مالی خود را متوقف میکند.